• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Bosch: Νέο Σύστημα Ευστάθειας
Τεχνολογία anti-crash στην παραγωγή από το 2014
Νέα Αγοράς 26/09/2013 - 16:41

Η 1190 Adventure και Adventure R θα είναι οι πρώτες μοτοσυκλέτες παραγωγής, που θα εφοδιάζονται με το νέο σύστημα της Bosch: "MSC" Motorcycle Stability Control, το οποίο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα το traction control, τα συνδυασμένα συστήματα φρένων και το anti-lock.

 

Ο κύριος στόχος είναι να λειτουργεί το σύστημα τόσο στις στροφές, όσο και στις ευθείες, με τους αισθητήρες να "καταλαβαίνουν" το πλάγιασμα της μοτοσυκλέτας και να προσαρμόζουν ανάλογα το ABS. Παράλληλα περιορίζει το μέγιστο δυνατό φρενάρισμα στις στροφές, διαμοιράζοντας ιδανικά την ισχύ πέδησης των δυο τροχών, ενώ το συνδυασμένο σύστημα φρένων, σύμφωνα με την εταιρεία, εξασφαλίζει ιδανικό φρενάρισμα ακόμα και αν ο αναβάτης, π.χ. από λάθος, πιέσει μόνο το ένα από τα δυο. Γίνεται αντιληπτό ότι το νέο σύστημα αποτρέπει τα lowside από την υπερβολική χρήση φρένου στις στροφές, κάτι που το συμβατικό ABS αδυνατεί να κάνει.

 

Πέρα από τα παραπάνω, το σύστημα αποτρέπει τον μπροστινό τροχό από το να σηκωθεί στον αέρα (σούζα), ενώ κόβει την πίεση που ασκείται στο μπροστινό φρένο, όταν υπάρχουν σημάδια ότι ο πίσω τροχός πάει να σηκωθεί. Το κομπιούτερ και οι αισθητήρες προσαρμόζονται εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο, συνεχώς υπολογίζοντας τα μέγιστα εφικτά επίπεδα φρεναρίσματος!

 

Βέβαια, εδώ να τονίσουμε ότι το καινούργιο αυτό σύστημα δεν είναι σε καμμία περίπτωση κάτι το μαγικό, με τους νόμους της φυσικής να ισχύουν και αναμφίβολα κάποιος θα πέσει, φρενάροντας πολύ δυνατά στο λάθος σημείο, αν και το νέο σύστημα - σύμφωνα με τη Bosch - κάνει κάτι τέτοιο ακόμα πιο δύσκολο να συμβεί!

 

Επόμενο άρθρο »

Νέα τιμή HD 200i EVO classic

« Προηγούμενο άρθρο

SCARABEO 200 σε ασυναγώνιστη προσφορά!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα