• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Dakar 2015: Ειδική 8
Μια από τις πιο συγκλονιστικές ειδικές του Rally!
Νέα 13/01/2015 - 11:03

Κάποιοι πέτυχαν τα καλύτερά τους αποτελέσματα στη χτεσινή - 8η - ειδική του Rally Dakar, ενώ κάποιοι άλλοι το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό... το σίγουρο είναι ότι η ειδική αυτή ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων!

Ο Pablo Quintanilla πήρε το δεύτερο μισό της μαραθώνιας ειδικής (στις ειδικές 7-8 ο αναβάτης οφείλει να επισκευάσει μόνος του τη μοτοσυκλέτα αν του παρουσιαστεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα), ανοίγοντας λογαριασμό στο Rally Dakar μιας και αυτή ήταν η πρώτη του ειδική.

Ο Χιλιανός επικράτησε για 11 δευτερόλεπτα του Juan Pedrero Garcia της Yamaha, ενώ την τριάδα των πρώτων έκλεισε ο Stefan Svitko της KTM. Τη χτεσινή ημέρα, οι αναβάτες διέσχισαν τις αλυκές Uyuni, κοντά 13.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μετά τα πρώτα 471 χιλιόμετρα ειδικής, οι συμμετέχοντες πέρασαν τα επόμενα 274 χιλιόμετρα ουδέτερου εδάφους για να φτάσουν 37 χιλιόμετρα πριν τη γραμμή τερματισμού. Η ειδική τα είχε όλα, με το κρύο, τα νερά και τις πολλές παγίδες να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο όλων!

Κατ’ αρχήν, η ολονύκτια βροχή είχε κάνει πολύ δύσκολο το έργο των οδηγών και οι διοργανωτές αποφάσισαν να καθυστερήσει η εκκίνηση. Το πρώτο θύμα των συνθηκών ήταν ο Gerard Farres Guel (GasGas), ο οποίος είχε μια πτώση στα πρώτα χιλιόμετρα, στις αλυκές. Η μοτοσυκλέτα του διαλύθηκε και ο ίδιος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο με υποθερμία.

Καθώς η ημέρα προχωρούσε, άλλοι τρεις αναβάτες οι οποίοι ήταν στους κορυφαίους 20 αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Ο Michael Metge της Yamaha αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα που εν τέλει τον οδήγησαν στην οριστική αποχώρηση, ενώ την ίδια μοίρα είχε και ο ομόσταυλός του, ο Alessandro Botturi.

Μηχανικό πρόβλημα αντιμετώπισε και ο Jordi Villadoms της Red Bull KTM. Ο Ισπανός προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να το ξεπεράσει, αλλά ο σπασμένος κινητήρας ήταν πέρα από τις δυνατότητές του κι έτσι αναγκάστηκε και αυτός αν εγκαταλείψει το Rally.

Τα πράγματα ήταν παρομοίως άσχημα και για τον Joan Barreda (HRC), ο οποίος έχασε κάθε ελπίδα να πάρει τη νίκη στο φετινό Dakar. Προχτές, ο άσος της Honda κατάφερε να διατηρηθεί μπροστά στη γενική κατάταξη, παρά την πτώση που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το τιμόνι του και να τελειώσει την ειδική χρησιμοποιώντας μόνο το δεξί του χέρι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Barreda άλλαξε τιμόνι με τον Αργεντινό Demian Guiral και ξεκίνησε δυνατά την 8η ειδική, μένοντας σε επαφή με τους πρωτοπόρους. Η καταστροφή ήρθε όμως για τον αναβάτη του HRC, λίγο πριν την ουδέτερη ζώνη και για να φτάσει στη Βολιβία χρειάστηκε τη βοήθεια του ομόσταυλού του, Jeremias Israel.

Έτσι, ο Barreda έχασε περίπου μιάμιση ώρα σε σχέση με τον Marc Coma. Τελικά ο Barreda τερμάτισε στην 64η θέση και ο Israel στην 65η, με τη διαφορά τους από τον πρώτο να είναι πάνω από τρεις ώρες. Ο Barreda κατρακύλησε στην 16η θέση της γενικής κατάταξης. Με σχετικό δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα αργότερα, ο αναβάτης του HRC εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με τους διοργανωτές που επέτρεψαν την ειδική να γίνει, δεδομένων των συνθηκών.

«Μιλάμε για παράπλευρες απώλειες και ήταν ντροπή αυτό που μας ανάγκασαν να κάνουμε σήμερα, να αγωνιστούμε δηλαδή σε θάλασσα», σχολίασε ο Barreda. «Ήταν άκυρο τελείως. Όλη μας η δουλειά τις προηγούμενες ημέρες πήγε στράφι. Δεν ήταν καθόλου σωστό να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Η ορατότητα ήταν κυριολεκτικά μηδέν! Επιπλέαμε πάνω στο νερό. Μας διέταξαν να ξεκινήσουμε και το Dakar για εμένα τελείωσε. Αυτό έγινε σήμερα».

Καταστροφική ήταν η ημέρα και για τον Matthias Walkner, τον ομόσταυλο του Coma, ο οποίος είχε πάρει την τρίτη θέση στην προηγούμενη ειδική. Ο Αυστριακός αντιμετώπισε προβλήματα κι έχασε πάνω από μια ώρα, με συνέπεια να πέσει στην 28η θέση της γενικής κατάταξης.

Ο Helder Rodrigues του HRC, ο οποίος ξεκίνησε την ημέρα στην 6η θέση της γενικής, έχασε τρεις ολόκληρες ώρες προτού φτάσει στην ουδέτερη ζώνη! Ολοκλήρωσε την 8η ειδική στην 66η θέση και πλέον είναι στην 19η της γενικής. Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά στο Dakar, τις ατυχίες των παραπάνω εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι άλλοι! Ο πιο ευνοημένος είναι σίγουρα ο Coma, ο οποίος (στην 1η φωτό) είναι πρώτος στη γενική, έχοντας τερματίσει στην ένατη θέση τη χτεσινή ειδική.

«Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και για εμένα προσωπικά, πάνω από το όριο», τόνισε ο Γάλλος. «Το να οδηγάς πάνω στο αλάτι και στο νερό ήταν δύσκολο και το στρες ήταν μεγάλο, προσπαθώντας παράλληλα να προστατεύσεις τον κινητήρα και όλα της μοτοσυκλέτας».

«Το ότι φτάσαμε εδώ σήμερα, είναι από μόνο του μια μικρή νίκη. Είμαι χαρούμενος που ανέβηκα στην πρώτη θέση, αλλά έχουμε ακόμα πέντε ημέρες μπροστά μας. Ο δρόμος είναι μακρύς και κάθε ημέρα αντιμετωπίζουμε και κάτι διαφορετικό. Πρέπει απλά να το πάμε χιλιόμετρο-χιλιόμετρο», πρόσθεσε.

Πλέον, η μεγάλη ελπίδα για νίκη του HRC ακούει στο όνομα Paulo Goncalves, ο οποίος πέρασε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, αφού τερμάτισε 15ος χτες. Ο Goncalves υπολείπεται κάτι λιγότερο από εννέα λεπτά του Coma. Σταθερός στο ρυθμό του ο Toby Price, κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση στη χτεσινή ειδική και να σκαρφαλώσει στην 4η της γενικής κατάταξης. Αξιοσημείωτη και η επιτυχία της Laia Sanz (HRC), η οποία πήρε την πέμπτη θέση που είναι και η καλύτερη της καριέρας της σε ειδική! Η Ισπανίδα - με αυτό το αποτέλεσμα - μπήκε στη δεκάδα των πρώτων της γενικής κατάταξης.

Τα αποτελέσματα της 8η ειδικής:

1. Pablo Quintanilla, CHL (KTM) 2:56:19
2. Juan Pedrero Garcia, ESP (Yamaha) 2:56:30
3. Stefan Svitko, SVK (KTM) 2:56:31
4. Toby Price, AUS (KTM) 2:57:00
5. Laia Sanz, ESP (Honda) 2:58:55
6. Xavier de Soultrait, FRA (Yamaha) 3:02:55
7. Alain Duclos, FRA (Sherco) 3:03:01
8. Hans Vogels, NLD (KTM) 3:03:53
9. Marc Coma, ESP (KTM) 3:03:56
10. Ruben Faria, PRT (KTM) 3:04:03

Η γενική κατάταξη μετά από 8 ειδικές:


1. Marc Coma, ESP (KTM) 28:51:12
2. Paulo Goncalves, PRT (Honda) 29:00:23
3. Pablo Quintanilla, CHL (KTM) 29:02:23
4. Toby Price, AUS (KTM) 29:07:08
5. Stefan Svitko, SVK (KTM) 29:17:42
6. Ruben Faria, PRT (KTM) 29:25:46
7. Alain Duclos, FRA (Sherco) 29:49:20
8. David Casteu, FRA (KTM) 30:02:00
9. Laia Sanz, ESP (Honda) 30:10:03
10. Ivan Jakes, SVK (KTM) 30:38:59

Επόμενο άρθρο »

Ήθελε Gabbarini ο Lorenzo!

« Προηγούμενο άρθρο

HRC: Το αξίζει ο Redding!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα