• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Alberto Puig: Ο τραυματισμός του Marquez είναι περίπλοκος
Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή
Νέα 30/11/2021 - 15:13

Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez ολοκλήρωσε τη σεζόν των MotoGP του 2021 όπως είχε ξεκινήσει, χάνοντας τους δύο τελευταίους γύρους λόγω τραυματισμού.

Απουσιάζοντας από τους δύο πρώτους αγώνες στο Qatar για να δώσει περισσότερο χρόνο στο τραυματισμένο χέρι του να ανακάμψει, ο Ισπανός αναβάτης πέρασε την υπόλοιπη χρονιά δίνοντας μια μάχη "δύο μετώπων" ενάντια σε έναν αδύναμο βραχίονα και τα προβλήματα της μοτοσυκλέτας του. Μόλις δύο τερματισμοί στην έβδομη θέση ήταν μια ελάχιστη ανταμοιβή για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλε ο Marquez, αλλά ο κόπος του τελικά ανταμείφθηκε με μια συναισθηματική νίκη στο Sachsenring, μια αριστερόστροφη πίστα όπου το δεξί του χέρι υπέστη λιγότερη πίεση.
Ακολούθησε ηρεμία στα αποτελέσματα, αλλά με τη φυσική κατάσταση του Marquez και τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας να βελτιώνονται σταθερά  ξεκίνησε από την Aragon μια σειρά τεσσάρων αγώνων όπου ο Marquez ξεπέρασε όλους τους άλλους αναβάτες, συμπεριλαμβανομένων των νικών στην Αμερική και στο Misano.
Λίγοι θα είχαν στοιχηματίσει σε περαιτέρω βάθρα στο Portimao και στη Valencia, που θα μπορούσαν να φέρουν τον Marquez - τον μοναδικό νικητή αγώνα MotoGP της Honda από τον Απρίλιο του 2018 - έως και πέμπτο στην τελική κατάταξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Στη συνέχεια ήρθε η είδηση ​​ότι ο Marquez υπέστη μια «ελαφριά» διάσειση σε ένα ατύχημα στην προπόνηση και θα έχανε τον αγώνα του Portimao.
Λίγοι πίστευαν ότι μια τόσο αθώα διάγνωση θα έκανε τον Marquez να αποσυρθεί απότομα αρκετές ημέρες πριν από ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι αντιμετώπιζε επανάληψη του προβλήματος διπλωπίας του 2011.

"Παράλυση του τέταρτου δεξιού νεύρου με εμπλοκή του δεξιού άνω λοξού μυός", ήταν ο τρόπος που περιέγραψε ο γιατρός που θεράπευε τον Marquez τον τραυματισμό. "Αυτό το τέταρτο δεξί νεύρο είναι αυτό που είχε ήδη τραυματιστεί το 2011".

Το 2011, ο τραυματισμός κράτησε τον Marquez μακριά από την Moto2 για τεσσεράμισι μήνες, και τελικά χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση από τον ίδιο γιατρό, Sánchez Dalmau, που τώρα επιβλέπει την τρέχουσα θεραπεία του.

Εάν αυτό το χρονικό πλαίσιο επαναληφθεί, ο Marquez θα δυσκολευτεί  να επιστρέψει για την έναρξη της σεζόν 2022 στο Qatar στις 6 Μαρτίου, πόσο μάλλον να λάβει μέρος σε οποιεσδήποτε δοκιμές πριν από τη σεζόν.

"Ναι, πρόκειται για έναν πολύ παρόμοιο τραυματισμό με το 2011 στη Sepang", επιβεβαίωσε ο Alberto Puig, στο φινάλε της σεζόν φέτος.

"Φυσικά, αυτό δεν είναι κάποιο κόκκαλο, είναι κάτι που θα έλεγα λίγο πιο περίπλοκο. Πιο λεπτό. Είναι κάτι που πρέπει να είσαι ήρεμος και να δεις πώς θα πάει. Δεν είναι τόσο εύκολο να ξέρεις πώς μπορεί να αντιδράσει ένα νεύρο ή ένα μάτι, αλλά ο γιατρός ήταν θετικός. Αυτό που ανέφερε περισσότερο ήταν ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Επειδή δεν είναι όπως όταν πολλοί αναβάτες πέφτουν, χτυπούν, βάζουν μια λάμα και αγωνίζονται την επόμενη εβδομάδα".

"Αυτό είναι πιο σοβαρό, ας πούμε, και θα χρειαστεί λίγο χρόνο".

"Φυσικά και θέλω να είμαι αισιόδοξος και δεν είμαι γιατρός, αλλά ακούω τι είπαν (οι γιατροί) και φυσικά πρέπει να σκεφτούμε θετικά. Νομίζω ότι το βασικό σημείο για αυτό είναι, όπως είπα, ένα πολύ δύσκολο πράγμα, να κάνουμε υπομονή".

"Η υπομονή είναι κάτι που δεν υπάρχει πολύ στο άθλημά μας! Αλλά έτσι είναι και ας ελπίσουμε ότι θα είναι τυχερός και θα μπορέσει να επιστρέψει σε πλήρη φυσική κατάσταση".

Ο Puig πρόσθεσε ότι ο Marquez καταλαβαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να επισπευσθεί η ανάρρωσή του.

"Νομίζω ότι μερικές φορές η ζωή σε φέρνει σε καταστάσεις όπου πρέπει να είσαι υπομονετικός, γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή. Ο Marquez είναι ένας έξυπνος τύπος και νομίζω ότι το κατάλαβε έτσι".

"Πολλές φορές προσπαθείς, και συνήθως οι αθλητές, προσπαθούμε πάντα να κάνουμε πράγματα που είναι 'εκτός  κανόνων'. Αλλά όταν μιλάμε για την όραση, νομίζω ότι φυσικά θα κάνει υπομονή και θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με πολλή ηρεμία. Δεν είναι σαν να μιλούσαμε για έναν καρπό ή ένα χέρι ή κάτι διαφορετικό".


Ο Marquez έχασε όχι μόνο τους δύο τελευταίους γύρους της σεζόν, αλλά και το τεστ της Jerez, όταν η ανάπτυξη της ολοκαίνουργιας RC213V της Honda αφέθηκε στα χέρια του ομόσταυλού του, Pol Espargaro και των αναβατών της LCR, Alex Marquez και Takaaki Nakagami.

"Τώρα θα πρέπει να έχουμε μια δεύτερη χρονιά εξέλιξης χωρίς αναβάτη που έχει κερδίσει πολλούς αγώνες", είπε ο Puig. "Δεν είναι το καλύτερο σενάριο, αλλά οι αγώνες δεν είναι πάντα αυτό που θέλεις".

"Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποια είναι η κατεύθυνση μας με τους άλλους τρεις αναβάτες, που φυσικά είναι γρήγοροι, αλλά δεν έχουν την εμπειρία να κερδίσουν με αυτή τη μοτοσυκλέτα που έχει ο Marc. Αλλά αυτό είναι".

"Η θέση μας είναι, δυστυχώς αυτή και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ως εργοστάσιο, απλά να περιμένουμε. Και αυτό πρόκειται να κάνει η Honda. Καταλαβαίνουμε την αξία αυτού του αναβάτη, τις δυνατότητές του. Δεν δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω για τις ικανότητες του Marc".

"Έτσι η Honda θα συνεχίσει να εργάζεται, προσπαθώντας να βρει την μοτοσυκλέτα για την επόμενη χρονιά, και όταν έρθει η ώρα, όταν είναι έτοιμη, θα του δώσουμε τη μοτοσυκλέτα που πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη επιλογή όλων των εξαρτημάτων και των πληροφοριών που συλλέγουμε από τους άλλους αναβάτες. Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο που πρόκειται να κάνουμε, παρά να περιμένουμε μέχρι ο Marc να επιστρέψει και να είναι σε φόρμα".

Η επόμενη ημερομηνία για τα MotoGP όπου ο Marquez θα μπορούσε να λάβει μέρος, εάν η όρασή του είχε ανακάμψει αρκετά, είναι η το επίσημο τεστ της Sepang στις 5-6 Φεβρουαρίου και το τεστ της Mandalika στις 11-13 Φεβρουαρίου.

Επόμενο άρθρο »

Πόσο θα επηρεάσει την Pramac η φυγή του Guidotti;

« Προηγούμενο άρθρο

Αρχιμηχανικοί για το 2022

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα