• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια
Ξεκίνησε η εποχή των MotoGP στη Suzuka
Νέα 07/04/2022 - 16:39

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Απριλίου του 2002, όταν πραγματοποιούταν ο πρώτος αγώνας της σεζόν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ταχύτητας. Αυτό που έκανε εκείνη την ημερομηνία τόσο ιδιαίτερη ήταν ότι η μεγάλη κατηγορία δεν θα αποτελούταν από δίχρονες μοτοσυκλέτες των 500cc (με κάποιες εξαιρέσεις), αλλά από τις νέες, τετράχρονες μοτοσυκλέτες των 990cc.


Για την σεζόν του 2002 είχε επιτραπεί στις δίχρονες μοτοσυκλέτες της προηγούμενης χρονιάς να αγωνιστούν δίπλα στις νέες τετράχρονες. Οι εργοστασιακές ομάδες της Yamaha, της Honda, της Suzuki και της Aprilia αγωνίστηκαν με τετράχρονες μοτοσυκλέτες, ενώ όλες οι δορυφορικές ομάδες χρησιμοποίησαν τις δίχρονες 500αρες από το προηγούμενο έτος. 

Ο Valentino Rossi (ο οποίος βρισκόταν για τρίτη χρονιά στην μεγάλη κατηγορία και ήταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της προηγουμένης χρονιάς), θα ξεκινούσε τον αγώνα από την pole position με την νέα Honda RC211V. 

Με την πίστα να είναι βρεγμένη την Κυριακή, οι αναβάτες όρμησαν από τα φώτα της εκκίνησης προς μια νέα εποχή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. 


Ενώ οι Valentino Rossi, Loris Capirossi και Max Biaggi είχαν μια πολύ κακή εκκίνηση, οι  Akira Ryo (συμμετοχή wild card), Sinichi Ito και Olivier Jacque βγήκαν μπροστά. Σύντομα ο Rossi άρχισε να ανεβάζει ρυθμό και στον ένατο γύρο ήταν δεύτερος πίσω από τον Ryo, σε μια πίστα που στέγνωνε λίγο παραπάνω σε κάθε γύρο. 


Στον 16ο γύρο, ο Rossi θα περάσει τον Ryo, με τον Ιάπωνα αναβάτη όμως να μην εγκαταλείπει και να κυνηγάει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2001 μέχρι τον τελευταίο γύρο. 

Ήταν ο Valentino Rossi όμως που τελικά αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο αυτό αγώνα της εποχής των MotoGP, με τον Ryo να παίρνει την δεύτερη θέση για την Telefonica Movistar Suzuki. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Carlos Checa, με την εργοστασιακή του Yamaha YZR-M1. 


Ήταν η πρώτη φορά που αναβάτης με τετράχρονη μοτοσυκλέτα κέρδιζε αγώνα από το μακρινό 1976 και την νίκη του Giacomo Agostini με την τετράχρονη MV Agusta 4C στο Grand Prix του Nurburgring. 

Η νέα εποχή των τετράχρονων είχε φτάσει στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. 

Επόμενο άρθρο »

9ο Grand Prix στην COTA

« Προηγούμενο άρθρο

Ασύμμετρη γόμα άλλα και βρόχινα Michelin

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα