• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Σύστημα Καθαρισμού Νερού από τη Yamaha Motor
Νέα Αγοράς 13/12/2022 - 15:54

Ένα Σύστημα Καθαρισμού Νερού από τη Yamaha Motor που εξασφαλίζει μια Νέα Ζωή για τους Ανθρώπους σε Αναδυόμενες Αγορές

Το Σύστημα Καθαρισμού Νερού της Yamaha (YCW) είναι ένα μικρών διαστάσεων σύστημα καθαρισμού νερού που χρησιμοποιεί τη φυσική μέθοδο καθαρισμού νερού, μέσω αργής διήθησης με άμμο. Αυτές οι εγκαταστάσεις αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές σε μικρά χωριά ή οικισμούς από αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπήρχε πηγή καθαρού νερού.

Το 2022, νέες μονάδες YCW εγκαταστάθηκαν σε χωριά στην Κένυα και στην Αιθιοπία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 45 μονάδες εντός 15 χωρών, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Στόχος της Yamaha Motor είναι η περαιτέρω επέκταση της διάθεσης του YCW, μέσω στενής συνεργασίας με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Φέρνουμε Καθαρό Νερό σε Ανθρώπους από Όλο τον Κόσμο

Το Σύστημα Καθαρισμού Νερού (YCW) της Yamaha είναι ένα μικρών διαστάσεων σύστημα καθαρισμού νερού, το οποίο χρησιμοποιεί μια φυσική μέθοδο αργής διήθησης με άμμο. Είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα για μικρούς οικισμούς ή χωριά αναπτυσσόμενων χώρων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η λειτουργία μιας εγκατάστασης YCW δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Η συντήρηση μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους κατοίκους και δεν χρειάζεται η επέμβαση εξιδεικευμένου προσωπικού ή η χρήση ειδικών χημικών.

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και μέρος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με το SDG 6: Καθαρό Νερό και Υγιεινή. Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού —περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι— δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλή διαχείριση πόσιμου νερού (UNICEF/2020). Η Yamaha Motor επιδιώκει την εισαγωγή του συστήματος YCW μέσω της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, ιαπωνικές πρεσβείες και άλλους οργανισμούς από κάθε χώρα-στόχο. Επί του παρόντος, λειτουργούν 45 μονάδες στην Αφρική και την Ασία και το πόσιμο νερό που παρέχουν συμβάλλει στη μείωση των ασθενειών, απαλλάσσοντας γυναίκες και παιδιά από τη σκληρή δουλειά της άντλησης νερού και δημιουργώντας νέες πηγές εισοδήματος σε μετρητά για τους κατοίκους, μέσω επιχειρήσεων που σχετίζονται με το νερό, όπως είναι οι υπηρεσίες παράδοσης.

Ο Okabe Norihiko της θυγατρικής Overseas Market Development Operation (OMDO) της Yamaha Motor, είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή των συστημάτων YCW σε νέες τοποθεσίες. "Η ζωή αλλάζει πραγματικά όταν αλλάζει το νερό", εξηγεί. "Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει σε κάθε τοποθεσία και στο μέλλον, θέλω να συνεχίσω να αυξάνω τον αριθμό των οικισμών που είναι εξοπλισμένοι με YCW."

Μια δουλειά που ξεχειλίζει από τη φιλοσοφία Kando

Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να εγκατασταθεί μια μονάδα YCW και έτσι ο Okabe και άλλα μέλη της OMDO εργάζονται σκληρά στο εργοτάξιο, μαζί με τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής. Ωστόσο, αυτή η εργασία δεν είναι μια απλή διαδικασία, όπως συμβαίνει συχνά σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένες υποδομές. Κατά την αρχική ανάπτυξη του συστήματος YCW, καμία εγκατάσταση δεν ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

“Όταν το νερό δεν μπορούσε να αντληθεί λόγω ενός αγνώστου προβλήματος που προέκυψε στην αντλία εισαγωγής, πήρα την αντλία 40 κιλών πίσω στο ξενοδοχείο και πάλευα για μέρες στην μπανιέρα, προσπαθώντας να βρω την αιτία”, σημειώνει ο Okabe. “Αντιμετωπίσαμε απρόβλεπτα ζητήματα το ένα μετά το άλλο, όπως ήταν το βούλωμα των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Πηγαίναμε στο ποτάμι με τους ντόπιους για να επιθεωρήσουμε τη βλάβη ή εργαζόμασταν σε μεγάλο υψόμετρο στην Αιθιοπία, παλεύοντας με παθήσεις που σχετίζονται με το υψόμετρο."

Όλες οι αναμνήσεις που του έρχονται στο μυαλό αφορούν την αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά στο πρόσωπό του είναι εμφανής η απίστευτη ικανοποίηση που λαμβάνει από τη δουλειά του. “Αυτό συμβαίνει επειδή έχω δει τα μεγάλα χαμόγελα των χωρικών την πρώτη φορά που βγαίνει καθαρό νερό από τη βρύση, μετά από έντονη προσπάθεια και σκληρή δουλειά”. Το να τους βλέπεις να χαίρονται, να τραγουδούν και να χορεύουν, είναι μια σκηνή που ξεχειλίζει από τη φιλοσοφία Kando, προσθέτει ο Okabe.*

Σήμερα, οι δεξαμενές αποθήκευσης και άλλα εξαρτήματα των μονάδων YCW κατασκευάζονται στην Ινδονησία και εξάγονται στις χώρες προορισμού τους. “Αλλά πιστεύω ότι για να φέρουμε καθαρό νερό σε περισσότερους ανθρώπους και κοινότητες, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέσο για την τοπική παραγωγή”, παραδέχεται ο Okabe. Εν ολίγοις, η τοπική παραγωγή συστημάτων YCW είναι το σημείο στο οποίο εστιάζει την προσοχή του και αυτή είναι η επόμενη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει.

*Το Kando είναι η ιαπωνική έκφραση για την ταυτόχρονη αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης και έντονης έξαψης που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται μπροστά σε κάτι που έχει εξαιρετική αξία.

Επόμενο άρθρο »

Συνέντευξη τύπου Μοτοαθλητικών Σωματείων ΛΕΜΟΤ, ΑΜΛΕΧ, ΑΡΤΕΜΙΣ και ΑΡΗΣ

« Προηγούμενο άρθρο

BMW Motorrad Heritage Experience World

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα