• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Με την MV Agusta F4 στο Hockenheim
Στρίβουμε με 290 χλμ/ώρα!
Τεστ-Μοντέλα 21/05/2010 - 20:35

 

Αποστολή: Δημήτρης Διατσίδης

Φωτογραφία: Mario Hasner

 

Ένα track day στην ωραία και δύσκολη γερμανική πίστα, μας δίνει την ευκαιρία να οδηγήσουμε τη νέα MV Agusta. H πίστα αυτή φιλοξενούσε το MotoGP, μέχρι το 1994 και τώρα γίνεται εκεί το Γερμανικό Grand Prix της Formula 1.

Η «Parabolica» είναι η τεράστια αριστερή στροφή που χαρακτηρίζει την πίστα και υπόσχεται συγκινήσεις υψηλών ταχυτήτων και αντίστοιχα φρένα στο τέλος της. Το «στάδιο», το κλειστό εσωτερικό κομμάτι με τις κερκίδες από πάνω, είναι ένα ακόμη σήμα κατατεθέν.

Ο Παύλος Εμμανουήλ της Ελληνικής αντιπροσωπείας, κανόνισε τα πάντα για αυτό το track day, ακόμη και τον καιρό!

 

Η F4 παραμένει μια πανέμορφη Ιταλίδα, που παρά το ότι διάγει τον 14ο χρόνο ζωής της, με ένα μικρό lifting, καταφέρνει να μένει στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα οι 4 εξατμίσεις είναι τώρα τετράγωνες, αντί για τις κυκλικές που σχεδίασε αρχικά ο Massimo Tamurini στην πρώτη θρυλική MV Agusta F4 750, ενώ υπάρχουν και μικρές αλλαγές σε σημεία, όπως ο προβολέας μπροστά.

Οι τετραγωνισμένες εξατμίσεις
Οι τετραγωνισμένες εξατμίσεις

H νέα F4 όμως, πρέπει να αποδείξει μέσα στην πίστα την αξία της, για να μην μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται απλά για μια όμορφη μοτοσυκλέτα.

 

Στο πρώτο 20λεπτο της δοκιμής μας, μαθαίνοντας την πίστα, στρίψαμε με 260 χλμ/ώρα στην Parabolica. Στο 2ο 20λεπτο ο ρυθμός ανέβηκε και τα 272 χλμ/ώρα ήρθαν σχετικά εύκολα! Δύο 20λεπτα αργότερα το μαγικό νούμερο 290, ήταν έκπληξη!

Η F4 με τον αποκλειστικό μηχανικό μας τον Marco να έχει βάλει τις ρυθμίσεις για πίστα, ήταν απόλυτα σταθερή σε όλη τη διάρκεια της στροφής. Αντίστοιχα στο φρενάρισμα για την επόμενη – την πιο κλειστή στροφή της πίστας – με κατέβασμα σε 1η και 50 – 60 χλμ/ώρα, η ποιότητα των φρένων αποδείχθηκε εξαιρετική και σε αίσθηση και σε αποτελεσματικότητα. Στην έξοδο αυτής της κλειστής στροφής οι 186 ίπποι από τα 998cc, επιτάχυναν τρομερά τη μοτοσυκλέτα και τα χιλιόμετρα ανέβαιναν γρήγορα πάνω από τα 200 για να στρίψουμε την επόμενη 5η στροφή της πίστας. Η F4 έβαζε τη δύναμη κάτω και οι σωλήνες χρωμιο-μολυβδαινίου που περιβάλλουν τον κινητήρα λειτουργούσαν άψογα. Επίσης κανένα παράπονο από τις αναρτήσεις που φροντίζουν να κρατούν τους τροχούς κολλημένους στην άσφαλτο ακόμη και όταν περνάμε πάνω από τα κερμπ.

Απίστευτα σταθερή στα πολλά χλμ/ώρα
Απίστευτα σταθερή στα πολλά χλμ/ώρα
Ένα σχήμα που αντέχει στο χρόνο
Ένα σχήμα που αντέχει στο χρόνο

Ο χρόνος ταχύτερου γύρου στο 2’02.854 ήταν καλός με δεδομένο και την μεγάλη κυκλοφορία στην πίστα που μας χαλούσε το ρυθμό.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο σύστημα του Traction Control που σχεδόν δεν δούλεψε καθόλου! Όταν χρειάστηκε αυτό το Traction Control ήλθε πολύ διακριτικά να δηλώσει την παρουσία του, σταματώντας το γλίστρημα. Θετικό, αφού είναι εκεί για να σε γλιτώσει όταν το παρακάνεις, χωρίς να σε κόβει εκεί που έχεις αρχίσει να νοιώθεις την ευχαρίστηση της ελαφριάς πλαγιολίσθησης.

 

Το ελαφρό lifting της F4 λοιπόν, είναι τόσο διακριτικό αλλά και χρήσιμο λειτουργικά, που θα την κρατήσει στο προσκήνιο για αρκετά χρόνια ακόμη.

Στο Hockenheim η MV Agusta F4, μας έδωσε μια υπέροχη εμπειρία και μας έβαλε σε σκέψεις, αφού μια τέτοια συλλεκτική μοτοσυκλέτα θα θέλαμε να μας συντροφεύει στα track days μας στα Μέγαρα και τις Σέρρες!

Track Day @ Hockenheim: ό,τι καλύτερο!
Track Day @ Hockenheim: ό,τι καλύτερο!

 

Υ.Γ. αναλυτικότερα το τεστ στο επόμενο 20ο τεύχος του MOTOGP WORLD, στις αρχές Ιουνίου

Νέος προβολέας, ακόμη πιο δυναμικός
Νέος προβολέας, ακόμη πιο δυναμικός
Πλαίσιο - αναρτήσεις - φρένα, σε άλλο επίπεδο
Πλαίσιο - αναρτήσεις - φρένα, σε άλλο επίπεδο
Εντυπωσιακές εγκαταστάσεις
Εντυπωσιακές εγκαταστάσεις
Ακόμη και στις κλειστές στροφές, άνετη και σχετικά εύκολη
Ακόμη και στις κλειστές στροφές, άνετη και σχετικά εύκολη
Ο Raffaele Giusta της MV, ακούει τις εντυπώσεις του Δ.Δ.
Ο Raffaele Giusta της MV, ακούει τις εντυπώσεις του Δ.Δ.

Επόμενο άρθρο »

Le Mans live: στην ίδια στροφή με τον Rossi…

« Προηγούμενο άρθρο

Στο Assen με Rosso Corsa

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα