• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Το Yamaha Racing Heritage Club στο Paul Ricard για το 1ο Yamaha Riding Experience 2023
Νέα Αγοράς 29/05/2023 - 13:24

Στις αρχές Μαΐου το ιστορικό Circuit Paul Ricard στο Le Castellet φιλοξένησε για άλλη μια φορά το ετήσιο Sunday Ride Classic μια εκδήλωση που φέρνει παθιασμένους αναβάτες από όλο τον κόσμο στη νότια Γαλλία για να γιορτάσουν την ιστορία των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Το Yamaha Racing Heritage Club (YRHC) ήταν εκεί μιας και γιόρταζε τα 50 χρόνια από τη διάθεση δυο racing παραγωγής μοντέλων της TZ250 και της TZ350 το 1973. Οι δυο αυτές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με δικύλινδρους δίχρονους υγρόψυτους κινητήρες βασίζονταν στις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της προηγούμενης σεζόν.

Αυτή η κίνηση της Yamaha επέτρεψε σε οποιονδήποτε ήθελε να αγοράσει μια εργοστασιακή αγωνιστική μοτοσυκλέτα και να τρέξει σε ένα αγώνα ή σε ένα GP με δυνατότητα να ανταγωνιστεί τις εργοστασιακές ομάδες. Κάτι που έφερε επανάσταση στον κόσμο των αγώνων εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια, το 1974, η Yamaha κυκλοφόρησε την TZ750, η οποία στη συνέχεια κυριάρχησε στους αγώνες της εποχής, σημειώνοντας εννέα συνεχόμενες νίκες στα 200 μίλια της Daytona.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και δύο αναβάτες των οποίων τα ονόματα ήταν συνώνυμα με τις TZ, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 750 του 1977 και θρύλος των αγώνων παντός εδάφους, Steve Baker που μπήκε στην πίστα με την TZ750 που οδηγούσε τότε. Ο 70χρονος προσαρμόστηκε γρήγορα την παλιά του μοτοσυκλέτα και περιέγραψε την οδήγηση ως «το καλύτερο συναίσθημα ποτέ!»

Στην πίστα βρέθηκε και ο αντίπαλος και καλός φίλος του ο Christian Sarron που με την TZ750 ανέβηκε στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά.
 

Ο Sarron, ο οποίος έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής 250cc το 1984 με TZ250, ενθουσίασε τους Γάλλους οπαδούς όταν μπήκε στην πίστα με την YZR500 0W98 που πήρε την pole position και τερμάτισε δεύτερος στο γαλλικό GP του 1988 στην ίδια πίστα. Ήταν μια συγκινητική στιγμή για τον Γάλλο: «Το να οδηγήσω αυτή τη μοτοσυκλέτα, στα χρώματά μου, εδώ στο Circuit Paul Ricard μπροστά στους Γάλλους φιλάθλους ήταν κάτι μοναδικό»

Στο γκαράζ της YRHC εκτέθηκε επίσης μια από τις πρώτες TZ350A, στα πρωτότυπα αγωνιστικά χρώματα της Yamaha, καθώς και ένα υπέροχα ανακαινισμένο αντίγραφο της TZ350A που με αυτή ο Jarno Saarinen νίκησε στην Daytona 200 του 1973, μπροστά από μοτοσυκλέτες 750cc των άλλων κατασκευαστών.

Την Κυριακή, το TZ Club της Γαλλίας εντάχθηκε στο YRHC για να λάβει μέρος σε έναν ειδικό γύρο παρέλασης TZ όπου συμμετείχαν περισσότερες από 30 δίχρονες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες.

Επίσης οι ιδιοκτήτες των σύγχρονων Yamaha XSR είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην εκδήλωση ως καλεσμένοι της Yamaha Γαλλίας, και να συμμετέχουν στον γύρο παρέλασης με τους Baker, Sarron και τον Πρόεδρο της Yamaha Motor Europe, Eric de Seynes.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η πρώτη από μια σειρά 4 προγραμματισμένων εκδηλώσεων για το 2023. Το επόμενο Yamaha Riding Experience θα γίνει στο Mugello της Ιταλίας, από 21 έως 22 Ιουλίου, όπου θα τιμήσουν την 25η επέτειο της R1 με παρουσία των αναβατών της ομάδας Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Official, Toprak Razgatlıoğlu και Andrea Locatelli.

Eric de Seynes- Πρόεδρος της Yamaha Motor Europe : «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε στο Sunday Ride Classic με το YRHC και είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα γεγονότα του είδους του στην Ευρώπη. Υπάρχει τόσο μεγάλη επαφή μεταξύ των θαυμαστών και των αναβατών που ήταν οι ήρωες τους. Όλοι χαμογελούν. Προσωπικά, είναι υπέροχο και για μένα, καθώς συναντώ εκατοντάδες ανθρώπους, μοιράζομαι ιστορίες και ακούω απευθείας τη φωνή των πελατών και των θαυμαστών της εταιρίας».

Επόμενο άρθρο »

Από την τέχνη του “δρόμου” στα κράνη ο Στέλιος Τούνας

« Προηγούμενο άρθρο

Φίλτρα αέρα DNA High Performance για τις νέες Transalp 750 και V-Strom 800

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα