• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
MICHELIN Anakee Road: το οδηγούμε στην Ανδαλουσία
Nέο ελαστικό για trail ή on-off ή adventure
Τεστ-Μοντέλα 17/03/2024 - 12:26

 

του Δημήτρη Διατσίδη


 

Η Γαλλική Michelin διάλεξε την Ανδαλουσία και συγκεκριμένα με κέντρο την πίστα της Jerez και με διαδρομές στους δρόμους της περιοχής, για να παρουσιάσει σε δημοσιογράφους από όλες τις χώρες του κόσμου, το νέο της ελαστικό για μοτοσυκλέτες trail ή on-off ή adventure (όπως τις αποκαλεί ο καθένας). Η παρουσίαση τη δεύτερη ημέρα περιλάμβανε και τα νέα ελαστικά δρόμου και πίστας Power 6 & Power GP2, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενα άρθρα.

Αρχικά για να καταλάβουμε τη φιλοσοφία της Michelin ας “ακούσουμε” τι μας είπε ο Edouard de Peufeilhoux που ασχολείται με την εμπορική πλευρά των ελαστικών της Γαλλικής εταιρίας:

«Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας σε μια αγορά που εξελίσσεται συνεχώς.

Όσον αφορά την κινητικότητα, η Michelin μας βοηθά να πηγαίνουμε μπροστά για περισσότερα από 130 χρόνια. Για να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε στην αιχμή της καινοτομίας και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της νέας εποχής, περίπου 6,000 μηχανικοί, χημικοί και ειδικοί εργάζονται από τα οκτώ κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του Ομίλου Michelin σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή τους είναι να σχεδιάσουν ελαστικά για τα οχήματα του αύριο, των οποίων οι τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς. Η εξαιρετική ποικιλία και διαφοροποίηση της αγοράς μοτοσυκλετών απαιτούν ελαστικά που προσφέρουν ακριβείς επιδόσεις, όπως ασφάλεια σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, πρόσφυση, σταθερότητα, οδηγική απόλαυση και μεγάλη διάρκεια ζωής, μερικές φορές φαινομενικά αντικρουόμενες επιδόσεις που οι γκάμες της Michelin έχουν καταφέρει εδώ και καιρό να συμβιβάσουν.

Παρόλο που τα συνολικά στοιχεία για τις πωλήσεις των On-Off μοτοσυκλετών είναι χαμηλότερα (σε σχέση με αυτά των Sport και Hypersport), η αγορά έχει επεκταθεί κατά 65% και 60% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη** αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας σε μια αγορά που εξελίσσεται συνεχώς και αποτέλεσμα των τελευταίων τεχνολογιών της, αποτελούν τα νέα ελαστικά MICHELIN Anakee Road, που παρουσιάζουν τη μοναδική τεχνογνωσία του Ομίλου Michelin. Αυτά τα ελαστικά παρουσιάστηκαν αρχικά στην EICMA το 2023».
 

** Πωλήσεις ελαστικών On-Off (συνολική αγορά):

Βόρεια Αμερική... 2014: 60,000 /2023: 100,000

Ευρώπη... 2014: 510,000 / 2023: 830,000


 

Anakee Road: Ένα ελαστικό δρόμου με μορφή adventure!

 

Η μακροχρόνια αναγνωρισμένη γκάμα MICHELIN Anakee επεκτείνεται με την προσθήκη ενός νέου ελαστικού σχεδιασμένου κυρίως για χρήση στο δρόμο, αλλά με εξαιρετικό στυλ εκτός δρόμου.

Η σειρά ελαστικών Anakee της Michelin απευθύνονταν πάντα για την περιπέτεια και την εξερεύνηση πέρα από τα όρια της χρήσης του ασφάλτινου δρόμου. Η νέα κατηγορία Anakee για περισσότερη χρήση στο δρόμο έχει σχεδιαστεί ειδικά για μοτοσυκλέτες Adventure που οδηγούνται σε μεγάλες αποστάσεις σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Το νέο ελαστικό είναι επίσης εξίσου εύκολο για τη χρήση στους δρόμους της πόλης για καθημερινές μετακινήσεις. Ακριβώς όπως οι μοτοσυκλέτες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, η Michelin έδωσε στα ελαστικά Anakee Road την ευελιξία και την πλήρη πρακτικότητα που αυτά πρέπει να έχουν.

Η παρατήρηση που έγινε είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών On-Off οδηγούν καθημερινά σε συνηθισμένους δρόμους για να φτάσουν στη δουλειά τους, να ταξιδέψουν για διακοπές ή για αναψυχή. Κατά συνέπεια, οι δυνατές επιδόσεις στο δρόμο βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνιση της μηχανής τους. Τώρα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη χαρακτηριστική εμφάνιση εκτός δρόμου με το MICHELIN Anakee Road που είναι απόλυτα κατάλληλο για χρήση στην άσφαλτο.

Βασιζόμενη στη μεγάλη εμπειρία της στην κατασκευή ελαστικών δρόμου και εκτός δρόμου, η Michelin πέτυχε να σχεδιάσει ένα εξαιρετικά καινοτόμο ελαστικό για αυτούς που δεν επιθυμούν να επιλέξουν μεταξύ στυλ και επιδόσεων.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του MICHELIN Anakee Road πηγάζουν εν μέρει από το MICHELIN Road 6, ένα ελαστικό το οποίο είναι σημείο αναφοράς στη γκάμα ελαστικών δρόμου της Michelin.

Εκτός από το τολμηρό στυλ του, το νέο MICHELIN Anakee Road αναπτύχθηκε για να παρέχει στους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών On-Off εξαιρετικές επιδόσεις στο δρόμο και να εμπνέει εμπιστοσύνη, χάρη στη βελτιστοποιημένη πρόσφυση, ειδικά στο βρεγμένο. Ένα κύριο νέο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως τα ελαστικά MICHELIN που έχουν σχεδιαστεί για μοτοσυκλέτες Sport και Hypersport, και για να εξυπηρετούν όλο και πιο δυνατές μοτοσυκλέτες On-Off, το νέο MICHELIN Anakee Road επωφελείται από την τεχνολογία MICHELIN 2CT+, που συνδυάζει ένα σκληρό μείγμα γόμας σε όλο το πλάτος του πέλματος, ακόμα και κάτω από το μαλακό μείγμα γόμας στους ώμους του ελαστικού, το οποίο συνδυάζει τη μεγάλη διάρκεια ζωής και τη σταθερότητα του ελαστικού από το κεντρικό μείγμα και την πρόσφυση υπό κλίση από το μαλακό μείγμα στους ώμους.

 

H κατάλληλη θέση μέσα στην γκάμα

 

Το MICHELIN Anakee Road ολοκληρώνει την γκάμα On-Off της μάρκας, το οποίο περιλαμβάνει το MICHELIN Anakee Wild, ένα περιπετειώδες ελαστικό που έχει σχεδιαστεί κυρίως για χρήση εκτός δρόμου, αλλά μπορεί να οδηγηθεί και σε συνηθισμένους δρόμους με απόλυτη ασφάλεια, επίσης το εγκεκριμένο σαν M+S MICHELIN Anakee Adventure, για χρήση κυρίως δρόμου καθώς επίσης είναι στο στοιχείο του και εκτός δρόμου. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, έρχεται το MICHELIN Road 6, ένα γνήσιο ελαστικό δρόμου που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγείται και εκτός δρόμου και διατίθεται σε διαστάσεις για μοτοσυκλέτες On-Off. Ανάμεσα λοιπόν στο Anakee Adventure και το Road 6 τοποθετείται το νέο Anakee Road, που ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματική χρήση των μοτοσυκλετών του είδους, αν αναλογιστεί ο καθένας ιδιοκτήτης τέτοιων μοτοσυκλετών, πόσα χιλιόμετρα κάνει σε άσφαλτο και πόσα σε χώμα, κάθε χρόνο.

 

Όπως το MICHELIN Road 6, το νέο MICHELIN Anakee Road ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα της γκάμας ελαστικών On-Off  της Michelin, αλλά με έμφαση στις επιδόσεις στο δρόμο. Και πάλι, όπως το MICHELIN Road 6, το Anakee Road προσφέρει στους αναβάτες τη χαρακτηριστική περιπετειώδη εμφάνιση της γκάμας MICHELIN Anakee που έχει κερδίσει τους θιασώτες των μοτοσυκλετών On-Off εδώ και πολύ καιρό!


 

Στους δρόμους της Ανδαλουσίας


Η δοκιμή του Anakee Road περιλάμβανε μια διαδρομή με λίγα χιλιόμετρα σε αυτοκινητόδρομο και κυρίως με επαρχιακούς δρόμους, που έμοιαζαν με τους Ελληνικούς, αφού είχαν σε πολλά σημεία σαμαράκια, λακούβες, σκόνη και όλα αυτά που μπορούν να δυσκολέψουν τη ζωή ενός αναβάτη. Διαλέξαμε αρχικά την Triumph Tiger 1200, στο 1/3 της διαδρομής πήραμε την ολοκαίνουργια BMW GS 1300 για τις ανάγκες της δοκιμής και στα 2/3 την Honda Africa Twin Adventure DCT. Και στις τρεις περιπτώσεις το Anakee Road πρόσφερε γρήγορο ζέσταμα και καλή αίσθηση πρόσφυσης και στις κλειστές και τις πιο ανοικτές στροφές της διαδρομής. Στο πλάγιασμα στην είσοδο της στροφής μας έδωσε αίσθηση ανάλογη με αυτήν του Road 6 (που πρόσφατα οδηγήσαμε στην Αττική πάνω σε Honda CBR 500R), μια αίσθηση σταθερότητας τη στιγμή που η κλίση μεγαλώνει και μαζί μια αίσθηση κρατήματος που σου δίνει το αίσθημα ασφάλειας που θέλεις να έχεις την ώρα που είσαι πλαγιασμένος σε μια στροφή. Στο άνοιγμα του γκαζιού στην έξοδο η σταθερότητα πραγματικά ήταν υποδειγματική και παρά τη σημαντική ιπποδύναμη και ροπή της GS 1300 των 145 ίππων το λάστιχο κρατά τη γραμμή του, χωρίς γλιστρήματα ή περιττές πλαγιολισθήσεις.

Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε με τα αυτά τα λάστιχα σε διαμορφωμένη διαδρομή με κώνους στο πάρκινγκ της πίστας, όπου διαπιστώσαμε και την ευελιξία και ευκολία του ελαστικού σε μικρές ταχύτητες και ελιγμούς που προσομοιάζουν την κίνηση στην πόλη, αλλά και να περάσουμε μια δοκιμασία απότομου φρεναρίσματος σε βρεγμένη άσφαλτο, όπου το σταμάτημα της μοτοσυκλέτας ήταν εντυπωσιακό από ταχύτητες στα 75 χλμ/ώρα.

Ο απεσταλμένος μας Δημήτρης Διατσίδης με την BMW GS 1300 και την Ελληνική σημαία στο κράνος
 

Τελικά το Anakee Road αρχικά κάνει αυτά που υπόσχεται στις τεχνικές του προδιαγραφές και κατά δεύτερο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την κατηγορία on-off, η οποία ειδικά στη χώρα μας είναι ακόμη περισσότερο δημοφιλής από ότι στο μέσο όρο του κόσμου και της Ευρώπης. Καλοτάξιδο λοιπόν το νέο ελαστικό της Michelin.

Φήμες έλεγαν ότι κάτω από τη στολή του Bibendum (Michelin Man) κρυβοταν ο Ντίνος Πετρής της Ελληνικής αντιπροσωπείας...


 

Επόμενο άρθρο »

Honda CBR500R: την οδηγούμε στους Ελληνικούς δρόμους

« Προηγούμενο άρθρο

Voge 300DS Top Case

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα