• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Barry Sheene: O ένας και μοναδικός
Εικόνες από έναν θρύλο
Νέα 13/12/2011 - 15:21

Η (διάσημη) πάπια στην μετώπη του κράνους του είχε διάπλατα ανοιχτά τα μάτια της σαν να εκπλησσόταν από αυτά που έβλεπε κάθε φορά. Μέσα από το κράνος, δυο άλλα μάτια, αυτά του Barry Sheene, σάρωναν κάθε στιγμή ό,τι υπήρχε εμπρός τους για να του δώσουν τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση.

 

Ο Sheene ήταν ο τελευταίος Βρετανός αναβάτης που κέρδισε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1976 και 1977 με μια Suzuki 500cc. Αφού ξεκίνησε την καριέρα του από μικρότερες κατηγορίες, πέρασε στην μεγάλη το 1973 στην οποία συμμετείχε κατά βάση με Suzuki. Μόνο 1980-1982 έλαβε μέρος με Yamaha. Στην καριέρα του στα 500cc είχε 19 pole positions, κέρδισε σε 19 αγώνες και ανέβηκε στο βάθρο 40 φορές.

 

Ο Sheene δεν ήταν γνωστός μόνο για την οδηγική του ικανότητα αλλά και για τον τρόπο ζωής του. Είχε την εικόνα ένος αστέρα της ροκ, κάπνιζε, συνοδευόταν συνεχώς από όμορφες γυναίκες και του άρεσαν τα πολυτελή αυτοκίνητα και είχε πολλά στην κατοχή του. Άλλωστε, αξιοσημείωτη έχει μείνει η θρυλική Rolls-Royce με πινακίδα κυκλοφορίας «BS7».  

O Sheene ήταν αυτός που λάνσαρε τα χρώματα στην φόρμα του και την μοτοσυκλέτα του και ο πρώτος αναβάτης που συνέδεσε το όνομά του με τον αριθμό 7. Μάλιστα δεν το αποχωρίστηκε ακόμα κι όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δεν χρησιμοποίησε το Νο 1.  

 

Παρακάτω μπορούμε να δούμε δύο βίντεο από την δράση του. Στο πρώτο φαίνεται το ατύχημά του στην Daytona με την Suzuki 750. Ενώ κινούνταν με περίπου 300km/h έσκασε το πίσω λάστιχο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά αλλά χωρίς να χάσει το κέφι του. Σαράντα ημέρες μετά το ατύχημά του ο Sheene θα προσπαθούσε να λάβει μέρος στον αγώνα του Salzburgring αλλά τα τραύματά του δεν του επέτρεχαν να κάνει την γνωστή εκκίνηση σπρώχνοντας.

 

Ο Phil Read θυμάται ένα γεγονός που δείχνει τον χαρακτήρα του Sheene:

«Ήταν το Mugello, νομίζω το 1977 ή το 1978. Είχε τη στιγμή του ενώ ακολουθούσε τον Roberts αλλά κατάφερε να παραμένει στην μοτοσυκλέτα. Στον επόμενο γύρο, όταν ξαναπέρασε από το σημείο, και ενώ είχε γείρει την μοτοσυκλέτα, έκανε μια κίνηση σαν να σκούπιζε τον ιδρώτα από το μέτωπό του. Φυσικά οι θεατές τον επευφήμησαν».

 

Με τον Kenny Roberts, o Sheene είχε έναν άξιο αντίπαλο και οι δυο τους είχαν έντονες μάχες στην πίστα, όπως μπορούμε να δούμε στο δεύτερο βίντεο. Αυτό αφορά τον αγώνα του Silverstone, το 1979, όπου ο Αμερικανός τον κέρδισε μόλις για 3/10 του δευτερολέπτου.

Ο Sheene, εκτός από την μητρική του γλώσσα, μιλούσε επίσης Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά και ήταν ο πρώτος «μοντέρνος» αναβάτης της δεκαετίας του 1970. Έφυγε από κοντά μας στις 10 Μαρτίου 2003 χτυπημένος από την επάρατη νόσο. 

 

 

 

Επόμενο άρθρο »

O Dovizioso 2ος στο «Memorial Bettega»

« Προηγούμενο άρθρο

Pernat: «MotoGP και CRT; Υπάρχει κίνδυνος»

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα