• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Dakar Ειδική 10
Μεγάλη νίκη για Price και KTM
RALLY DAKAR 18/01/2019 - 09:57

Πρωταθλητής για το φετινό Rally Dakar αναδείχθηκε ο Toby Price της ΚΤΜ, κατορθώνοντας να πάρει την τελευταία Ειδική χτες.

 

Την ίδια ώρα, ο μεγάλος του αντίπαλος Pablo Quintanilla προσπαθούσε με την Husqvarna του να τον νικήσει, αλλά έκανε το λάθος κι έπεσε.

 

Ο Price ολοκλήρωσε ένα καταπληκτικό επίτευγμα, καθώς πήρε τη νίκη με τραυματισμένο δεξί καρπό, λόγω πτώσης που είχε σε προπόνηση πριν το Dakar.

 

Μάλιστα έγινε και ο πρώτος αναβάτης με δυο Πρωταθλήματα στο Dakar, απ’ όταν έληξε η μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε Marc Coma και Cyril Despres το 2015.

 

Με τη νίκη του αυτή, ο Price συνεχίζει την κυριαρχία της KTM στο θεσμό, με το εργοστάσιο να κερδίζει συνέχεια από το 2001 και μετά.

 

Κι όλα αυτά ενώ οι αναβάτες της Honda είχαν ξεκινήσει πιο δυνατά φέτος, με τον Joan Barreda να αναλαμβάνει τα ηνία από το ξεκίνημα.

 

Όμως μια πτώση την 3η ημέρα τον έθεσε νοκ άουτ και πάλι όμως ήταν μια Honda, αυτή του Ricky Brabec, που κατάφερε να ξεχωρίσει.

 

Ο Αμερικανός άλλαζε την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη με τον Quintanilla της Husqvarna για 4 φορές σε διάστημα 5 Ειδικών.

 

Στη συνέχεια ανέβασαν την απόδοσή τους και οι Walkner-Sunderland της KTM, άλλη μια Honda (του Benavides) και η Yamaha του Adrien van Beveren.

 

Όλοι τους ήταν πολύ κοντά και βλέπαμε συναρπαστικές μάχες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήταν ένα από τα καλύτερα Dakar των τελευταίων ετών.

 

Ωστόσο οι διεκδικητές άρχιζαν να λιγοστεύουν όσο πλησιάζαμε προς το τέλος. Ο κινητήρας του Ricky Brabec τον πρόδωσε στην 8η Ειδική κι εγκατέλειψε.

 

Ο άλλος αναβάτης της Honda, ο Benavides, δέχτηκε ποινή 3 ωρών επειδή είχε μαζί του σημειώσεις της διαδρομής, κάτι που δεν επιτρέπεται.

 

Εκτός μάχης βγήκε και ο Van Beveren, με τον κινητήρα της Yamaha να τον προδίδει, ενώ ποινή δέχτηκε και ο Sam Sunderland για παράνομη μετατροπή στη μοτοσυκλέτα του.

Πάντως, όπως βλέπουμε στα τελικά αποτελέσματα, η ποινή της 1 ώρας που είχε δεχτεί ο Sunderland αφαιρέθηκε, με αποτέλεσμα ο Βρετανός να μπει και πάλι στη μάχη, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να καλύψει το χαμένο έδαφος.

 

Επομένως, στο τέλος έμειναν να παλεύουν για τη νίκη ουσιαστικά τρεις αναβάτες, με τον Toby Price να κρατά ένα προβάδισμα 1 λεπτού από τον Quintanilla.

 

Στη μάχη για τη νίκη ήταν και ο περσινός Πρωταθλητής, ο Matthias Walkner, ο οποίος ήταν κάτι παραπάνω από 6 λεπτά μακριά από την κορυφή.

 

Η νίκη της ΚΤΜ, στην τελευταία Ειδική, ήρθε τελικά πιο εύκολα απ’ ότι θα είχαν φανταστεί οι άνθρωποί της.

 

Ο Quintanilla πίεζε από την αρχή για να μείνει κοντά στον Price και μόλις στα 10 χιλιόμετρα έκανε το λάθος κι έπεσε, χάνοντας περίπου 8 λεπτά.

 

Ο Price κατάφερε να πάρει την Ειδική στο τέλος, μένοντας μπροστά από τον Jose Ignacio Cornejo για 2 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα.

 

Έτσι πήρε το δεύτερό του Τίτλο στο Dakar, με μια διαφορά της τάξης των 9 λεπτών και 13 δευτερολέπτων από τον Matthias Walkner.

 

Ό Quintanilla έμεινε τελικά 21 σχεδόν λεπτά μακριά από την πρώτη θέση και στο τέλος δεν κατάφερε να ανέβει ούτε στο βάθρο.

 

Με την αλλαγή στο χρόνο του Sam Sunderland, ήταν ο αναβάτης της ΚΤΜ αυτός που πήρε την 3η θέση, αφήνοντας 4ο τον Quintanilla με τρεις ΚΤΜ μπροστά του.

 

Ο ομόσταυλός του στην Husqvarna, Andrew Short, ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το φετινό Dakar, κατακτώντας την 5η θέση.

 

Πίσω από όλες αυτές τις ΚΤΜ και Husqvarna, ο Xavier de Soultrait ήταν ο καλύτερος από τους υπόλοιπους, βάζοντας την Yamaha του στην 6η θέση.

 

Η καλύτερη Honda, όπως αναμενόταν, ήταν τελικά ο Jose Ignacio Cornejo, ενώ στη δεκάδα μπήκαν και οι Luciano Benavides (KTM), Oriol Mena (Hero) και Daniel Nosiglia (Mec HRC).

 

Θα ήταν σφάλμα να μην αναφερθούμε στη φοβερή παρουσία φέτος της Laia Sanz, η οποία δεν κατάφερε απλά να τερματίσει στον πιο δύσκολο Αγώνα του κόσμου, αλλά να πάρει και την 11η θέση!

 

Η Sanz εντυπωσίασε, βάζοντας πλάτη ένα σωρό άνδρες αντιπάλους της, ενώ πάνω στην ΚΤΜ της πήρε το δεύτερό της καλύτερο αποτέλεσμα σε Dakar, μετά την 9η θέση που είχε το 2015.

Επόμενο άρθρο »

Dakar 2019 Φωτογραφικό

« Προηγούμενο άρθρο

Video Dakar 2019 (Ημ. 9)

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα