• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Νέο ρεκόρ γύρου με τα Michelin στην Valencia .
Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες
Νέα 19/11/2019 - 13:09

Δελτίο Τύπου


H Michelin τελείωσε την σεζόν με νέο ρεκόρ ταχύτερου  γύρου, του νικητή Marquez παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τέταρτη χρονιά της Michelin στα MotoGP™, καθώς είδε τα ελαστικά της να σημειώνουν νέο ρεκόρ γύρου και νέο ρεκόρ συνολικής διάρκειας αγώνα στην πίστα Circuito Ricardo Tormo στη Valencia της Ισπανίας, όπου ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez (ομάδα Repsol Honda) αναδείχθηκε νικητής και έδωσε στη Honda το τριπλό έπαθλο της σεζόν.

Έπειτα από τις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου, ο Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), από τη θέση της pole position στη σχάρα της εκκίνησης - για έκτη φορά τη φετινή σεζόν- δεν κατάφερε να την εκμεταλλευτεί, καθώς ο Jack Miller (Pramac Racing) πετάχτηκε μπροστά όταν τα φώτα έσβησαν στον αγώνα Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana, παρόλο που  είχε ξεκίνησε από την τρίτη θέση. O Quartararo βρέθηκε  ξανά στην πρώτη θέση, πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και παρέμεινε σε αυτή για τους επόμενους επτά γύρους, μέχρι που άρχισε να δέχεται τις έντονες πιέσεις του Marquez. Στον όγδοο γύρο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής πέρασε το Γάλλο αναβάτη και σύντομα δημιούργησε μία διαφορά ασφαλείας, τερματίζοντας ανενόχλητος στην πρώτη θέση. Η νίκη του Marquez εξασφάλισε στην ομάδα Repsol Honda τον τίτλο των κατασκευαστών και των αναβατών, κερδίζοντας  κατά αυτό τον τρόπο το τριπλό έπαθλο για την φετινή σεζόν. Επιπλέον, ο Marquez κατάρριψε το ρεκόρ γύρου στον αγώνα κι έθεσε νέο ρεκόρ στη συνολική χρονική διάρκεια του αγώνα για τη Michelin.

Η φιλοσοφία της Michelin στον εφοδιασμό των ομάδων είναι αυτή, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν τα ελαστικά της από όλους τους κατασκευαστές. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού  τρείς διαφορετικοί κατασκευαστές -με τον αναβάτης της Yamaha, Quartararo στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Honda του Marquez και τρίτο το Miller με τη Ducati- ήταν στο βάθρο, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά το μεγάλο εύρος της χρήσης των ελαστικών Michelin, τα οποία είναι κατάλληλα για όλους τους αναβάτες και τα στυλ οδήγησης.  Ο Quartararo ήταν ο πρώτος που τερμάτισε στην κατηγορία First Independent Rider, κερδίζοντας τον τίτλο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Επιπλέον, κέρδισε τον τίτλο στην κατηγορία Rookie of the Year, ενώ η ομάδα του πήρε τον τίτλο στην κατηγορία Independent Team of the Year. Με αυτό τον τρόπο, η ομάδα Petronas Yamaha SRT κέρδισε το τριπλό έπαθλο στη φετινή σεζόν στην κατηγορία των δορυφορικών ομάδων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν όλες οι ομάδες και η Michelin στον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Την ημέρα του αγώνα η θερμοκρασία της ασφάλτου άγγιζε μόλις τους 16ο Κελσίου ωστόσο, τα ελαστικά MICHELIN Power Slick είχαν εξαιρετικές επιδόσεις – όπως έδειξαν από την Παρασκευή – κι έδωσαν στους αναβάτες την κατάλληλη πρόσφυση που ήθελαν για την τεχνική πίστα των 4,005χλμ. του Circuit Ricardo Tormo.  Στον αγώνα των 27 γύρων, χρησιμοποιήθηκαν και τα τρία μείγματα γομών που ήταν διαθέσιμα για το πίσω ελαστικό, ενώ όλοι οι αναβάτες χρησιμοποίησαν το μεσαίο μείγμα γόμας για τον μπροστινό τροχό, το όποιο παρείχε την καλύτερη αίσθηση κάτω από αυτές τις συνθήκες. Εκτός βάθρου, στην τέταρτη θέση, τερμάτισε ο Andrea Dovizioso (Ducati Team) κρατώντας πίσω του τον Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR). Στην έκτη θέση βρέθηκε ο Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP), ενώ ο Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR) τερμάτισε έβδομος. Ο Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) ήταν ο όγδοος αναβάτη που είδε τη γραμμή τερματισμού, έχοντας πίσω του τον Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini). Τη δεκάδα έκλεισε ο Pol Espagaro (Red Bull KTM Factory Racing) και κατά αυτό τον τρόπο βρέθηκαν μέσα στη δεκάδα και οι έξι κατασκευαστές.

Οι 99.212 θεατές του τελευταίου αγώνα της χρονιάς είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team), που αποφάσισε να αφήσει την αγωνιστική σκηνή των MotoGP. Ο Lorenzo ανακοίνωσε  αυτή του την απόφαση  την Πέμπτη στη Valencia και στον αγώνα τερμάτισε εντός πόντων, λαμβάνοντας έναν συνταρακτικό αποχαιρετισμό από τους οπαδούς, τις ομάδες και τους συναθλητές του, με τη λήξη του αγώνα. Η Michelin του εύχεται κάθε επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια και θέλει να τον ευχαριστήσει για τις μοναδικές αναμνήσεις που της έχει χαρίσει, όπως την πρώτη νίκη στο αγώνα του Qatar το 2016 με την επιστροφή της στα MotoGP.

Στο συγκεκριμένο αγώνα, ολοκληρώθηκε επιπλέον το πρωτάθλημα της κατηγορίας  FIM Enel MotoE™ World Cup με ένα διπλό αγώνα, όπου ο καθένας τους είχε διάρκεια επτά γύρων, όπου πρωταθλητής της κατηγορίας ανακηρύχθηκε ο Matteo Ferrari (TRENTINO Gresini MotoE). Έπειτα από τη διαδικασία των κατατακτήριων δοκιμών E-Pole, ο Eric Granado (Avintia Esponsorama Racing) κέρδισε την pole position για τους δύο αγώνες της κατηγορίας. Ωστόσο, στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο Bradley Smith (One Energy Racing) έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση και τέθηκε επικεφαλής για πέντε γύρους. Παρόλο που είχε δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας, οι Granado και Hector Garzo (Tech 3 E-Racing) κατάφεραν να τον πλησιάσουν και μάλιστα απειλητικά.  Ως αποτέλεσμα, οι τρεις αναβάτες είχαν έντονο συναγωνισμό πάνω στη σέλα των ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών της Energica Ego Corsa, που ήταν όλες εξοπλισμένες με ελαστικά MICHELIN Slick MotoE. Παρόλο που η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, τα ελαστικά είχαν εξαιρετικές επιδόσεις κι έδωσαν την πρόσφυση που χρειαζόντουσαν οι αναβάτες για να πιέσουν τις μοτοσυκλέτες τους στο όριο, ώστε να μπορούν να  αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους αρκετές φορές. Τελικά, πέρασε μπροστά ο Granado και είδε για πρώτη φορά φέτος την καρό σημαία, αφήνοντας πίσω του το Garzo και το Smith στην τρίτη θέση. Ωστόσο, στον τεχνικό έλεγχο επισημάνθηκε κάποια παρατυπία στη μοτοσικλέτα του Garzo, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η θέση του κι έτσι στη δεύτερη θέση ανέβηκε ο Smith με τον Ferrari να συμπληρώνει το βάθρο.

Με παρόμοιες συνθήκες εξελίχθηκε ο δεύτερος και τελευταίος αγώνας της κατηγορίας την Κυριακή το πρωί. Με τη θερμοκρασία της ασφάλτου να κυμαίνεται στους 14ο Κελσίου, τα ελαστικά (MICHELIN Slick MotoE) έπρεπε να έρθουν άμεσα στη θερμοκρασία λειτουργίας τους, για να έχουν οι αναβάτες την αυτοπεποίθηση και σιγουριά να πιέσουν από την αρχή του αγώνα τις μοτοσυκλέτες τους στην κρύα άσφαλτο. Τα ελαστικά της Michelin είχαν εξαιρετικές επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Smith πήρε τα ηνία του αγώνα από την εκκίνηση του αγώνα για έξι γύρους, μέχρι που τον πέρασε ο Granado. Συνταρακτικός ήταν ο τελευταίος γύρος του αγώνα, όπου οι δύο αναβάτες άλλαζαν συνεχώς θέσεις μεταξύ τους, πιέζοντας στο όριο τις μοτοσυκλέτες της  Energica Ego Corsa που χρησιμοποιούσαν τα ελαστικά MICHELIN Slicks MotoE, που παρείχαν πολύ καλή πρόσφυση μέχρι το τέλος του αγώνα. Πρώτος είδε τη γραμμή του τερματισμού, ο Granado έχοντας στη σκιά του το Smith, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Garzo. Πέμπτος τερμάτισε ο Ferrari, εξασφαλίζοντας τον τίτλο και το πρωτάθλημα στην κατηγορία MotoE World Cup.

Η Michelin παρέμεινε στην πίστα της Valencia για το διήμερο των δοκιμών, Τρίτη και Τετάρτη, προτού μεταφερθεί στη Jerez της Ισπανίας για να πραγματοποιήσει ακόμη ένα διήμερο δοκιμών με τις ομάδες των MotoGP. Οι συγκεκριμένες δοκιμές είναι πολύ σημαντικές για τη Michelin, στο πλαίσιο προετοιμασίας της για το 2020 και την περαιτέρω αξιολόγηση των στοιχείων για την κατασκευή του νέου πίσω ελαστικού, που έχει ήδη δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια του αγώνα του Phillip Island στην Αυστραλία. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα αξιολογηθούν με στόχο να παρθεί η τελική απόφαση για την προσθήκη του νέου πίσω ελαστικού στην γκάμα των ελαστικών MICHELIN Power Slicks της επόμενης χρονιάς. Ο πρώτος αγώνας των MotoGP του 2020 είναι προγραμματισμένος να γίνει στο Losail του Qatar στις 8 Μαρτίου, ενώ ο πρώτος αγώνας της κατηγορίας MotoE θα γίνει στην πίστα της Jerez στην Ισπανία στις 3 Μαΐου.

 

Marc Marquez – Repsol Honda Team:

«Ο αγώνας της Κυριακής ήταν απίστευτος. Αποτέλεσε ένα ακόμη εντατικό πεδίο δοκιμών για τα ελαστικά και για τους τεχνικούς της Michelin, που έκαναν όλοι τους πολύ καλή δουλειά, διότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες συνθήκες, ειδικά τα πρωινά όπου η θερμοκρασία της πίστας και του αέρα ήταν χαμηλή, ωστόσο τα ελαστικά είχαν εξαιρετικές επιδόσεις. Είχαμε διαθέσιμη όλη την γκάμα των ελαστικών MICHELIN Power Slicks, είτε η θερμοκρασία ήταν χαμηλή ή όταν ο καιρός γινόταν πιο θερμός και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό. Ο καλύτερος τρόπος να κλείσω τη σεζόν ήταν να τελειώσω με νίκη.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το επιτελείο της Michelin, καθώς εμείς βλέπουμε μόνο τα στελέχη, ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στα εργοστάσια της Michelin και κατασκευάζουν τα καλύτερα ελαστικά, ώστε να έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις σε αγώνες MotoGP, συνεπώς θέλω να τους ευχαριστήσω όλους».

 

Eric GranadoAvintia Esponsorama Racing:

«Το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο ήταν πολύ καλό για μένα. Τα σκέλη του κάθε αγώνα είχαν μικρή διάρκεια, συνεπώς πρέπει να καταλάβεις πως συμπεριφέρονται τα ελαστικά από την αρχή, επειδή εμείς δεν έχουμε γύρο προθέρμανσης. Έμεινα εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις των ελαστικών στους πρώτους γύρους και πιστεύω ότι ο Bradley το γνώριζε αυτό από την εμπειρία του στα MotoGP και κατάφερε να φύγει μπροστά από την αρχή. Ωστόσο, τώρα καταλαβαίνω ότι τα ελαστικά της Michelin μπορούν να μου παρέχουν αυτό που χρειάζομαι άμεσα από την αρχή και θερμαίνονται πολύ γρήγορα. Είχα πολύ καλή αίσθηση και έλεγχο και είχαμε έντονο συναγωνισμό και στους δύο αγώνες . Σε γενικές γραμμές είμαι χαρούμενος για τις επιδόσεις και τις νίκες».

 

Matteo Ferrari – TRENTINO Gresini MotoE:

«Είχαμε μία πολύ καλή σεζόν και τώρα πλέον καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα ελαστικά της Michelin στη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Έμαθα πολλά και βελτιωνόμουν σε κάθε αγώνα. Είμαι ευχαριστημένος  από την ομάδα μου και τη Michelin. Θα ήθελα να αφιερώσω τον τίτλο μου στους γονείς μου, καθώς και στο Michele Pirro σε όλους  όσους συντέλεσαν σε αυτό».

 

Piero Taramasso – Michelin Motorsport Two-Wheel Manager:

«Η αυλαία των αγώνων του 2019 έπεσε και η σεζόν τελείωσε με ένα φανταστικό τρόπο. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές και συνεπώς τα ελαστικά έπρεπε να δουλευτούν σκληρά για έρθουν στη θερμοκρασία λειτουργίας τους, για να παρέχουν την πρόσφυση που χρειάζονται οι αναβάτες. Ωστόσο, τα κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο. Στον αγώνα είδαμε ότι χρησιμοποιήθηκαν και τα τρία μείγματα γομών που είχαμε διαθέσιμα για τον πίσω τροχό, ενώ μόνο το μεσαίο μείγμα γόμας επιλέχθηκε για τον μπροστινό τροχό. Ωστόσο, και τα τρία  μείγματα γόμας του μπροστινού τροχού αποτελούσαν καλή επιλογή για τον αγώνα. Φέραμε μια γκάμα ελαστικών που κάλυπτε τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης πίστας και των καιρικών συνθηκών της εποχής, παρόλο που η επιλογή τους έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το επιτελείο της Michelin που εργάστηκε εντατικά και για την αφοσίωσή που είχε σε όλη τη σεζόν. Είχαμε μία επιτυχημένη χρονιά και  καταρρίψαμε πολλά ρεκόρ – δύο από αυτά στο συγκεκριμένο αγώνα – και προχώρημα με αισιοδοξία για τη σεζόν του 2020. Ήδη ξεκινάμε τις προετοιμασίες μας για τη σεζόν του 2020 με το διήμερο δοκιμών στη Valencia, πριν μεταφερθούμε στην πίστα της Jerez την επόμενη εβδομάδα.  Έχουμε ακόμη πολλά στοιχεία να αξιολογήσουμε,  πριν πάρουμε την τελική απόφαση για τη σχεδίαση του νέου πίσω ελαστικού που θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη χρονιά κι ελπίζουμε ο καιρός να είναι καλός, για να μας βοηθήσει στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη σχεδίαση και κατασκευή ενός νέου μπροστινού ελαστικού που θα παρουσιάσουμε το 2021. Συγχαρητήρια στο Matteo Ferrari που στέφθηκε παγκόσμιο πρωταθλητής στην κατηγορία MotoE World Cup, μια κατηγορία που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, αφού προσφέρει έντονο συναγωνισμό. Αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Michelin που συμμετέχει στους αγώνες με μοτοσυκλέτες εναλλακτικής ενέργειας και έχουμε μείνει ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις των  ελαστικών MICHELIN Slick MotoE που ήταν διαθέσιμα στις ομάδες τη φετινή χρονιά. Στο συγκεκριμένο αγώνα είδαμε το Jorge Lorenzo για τελευταία φορά, ο οποίος κέρδισε πολλούς βαθμούς χρησιμοποιώντας τα ελαστικά της Michelin στην καριέρα του . Εκ μέρους όλων από τη Michelin θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη συμμετοχή και την αφοσίωσή του και εύχομαι  κάθε επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια».

Επόμενο άρθρο »

Τέλος ο Abraham από το MotoGP

« Προηγούμενο άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπογράφει ο Zarco στην Avintia (;)

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα