• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Ο RAZGATLIOGLU αποχαιρετά τη YAMAHA
Σημαντικές στιγμές καθώς ο Toprak αφήνει τη μπλε εποχή για μια νέα πρόκληση
Νέα 30/10/2023 - 21:13

Ο Τούρκος σταρ πέρασε τέσσερις σεζόν στην Pata Yamaha και πήρε 37 νίκες για την ομάδα, ενώ έγινε ο δεύτερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής τους…

Με τον Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) να αποχωρεί από την τρέχουσα ομάδα του για μια νέα πρόκληση στην ομάδα ROKiT BMW Motorrad WorldSBK, εξετάζουμε μερικές από τις βασικές στιγμές από τις τέσσερις σεζόν του στην ομάδα. Από την υψηλή απόδοση και την νίκη του στον πρώτο του Αγώνα, μέχρι τον τίτλο το 2021 και τα υπόλοιπα αποτελέσματα με τις μάχες της τελευταίας στροφής, ο χρόνος του Τούρκου σταρ στη Yamaha ήταν ένα απίστευτο ταξίδι από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ: Ο Razgatlioglu γίνεται αναβάτης της Yamaha YZF-R1

Μετά την αποχώρησή του από την Kawasaki Puccetti Racing στα τέλη του 2019, ο Τούρκος συνδέθηκε με την Pata Yamaha για πρώτη φορά σε μια δοκιμή στην Aragon μετά τη σεζόν για να δοκιμάσει τη νέα του μοτοσυκλέτα για πρώτη φορά. Συζητώντας το τότε, είπε: «Για μένα, είναι μια νέα ομάδα και μια νέα μοτοσυκλέτα. Δεν είναι εύκολο γιατί είμαι εδώ για πρώτη φορά σε αυτήν την ομάδα. Είναι η πρώτη μου φορά και σε βρεγμένες συνθήκες, είμαι χαρούμενος γιατί νιώθω ότι η μοτοσυκλέτα είναι απίστευτη με πολύ κράτημα».

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ: έναρξη και λήξη της χρονιάς με νίκες

Ο πρώτος Αγώνας το 2020 ήταν στο Phillip Island, μια πίστα που είναι πρόκληση ακόμα και για τους καλύτερους. Στον 1ο Αγώνα στην Αυστραλία, το #54 ήταν στην κορυφή του κόσμου καθώς διεκδίκησε έναν συναρπαστικό Αγώνα σε έναν από τους πιο κοντινούς τερματισμούς όλων των εποχών. Ήταν μια ασυνεπής χρονιά, αλλά την ολοκλήρωσε ξανά στην κορυφή με δύο νίκες στο Circuito Estoril, διασφαλίζοντας ότι ξεκίνησε και τελείωσε τη χρονιά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δύο νίκες στην Πορτογαλία σήμαιναν ότι ήταν σε καλή κατάσταση για το 2021, το οποίο θα αποδεικνυόταν μια ιστορική σεζόν για αναβάτη και ομάδα.

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ 2021: όχι μέχρι τον ένατο αγώνα…

Ο Razgatlioglu ξεκίνησε τη σεζόν του 2021 με επτά βάθρα στους πρώτους εννέα Αγώνες, αλλά η πρώτη του νίκη ήρθε στο Misano. Αφού τερμάτισε δεύτερος μετά τον Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) τόσο στον 1ο Αγώνα όσο και στον Αγώνα Superpole, ο Toprak ήταν αποφασισμένος να προσθέσει το όνομά του στη λίστα των νικητών. Η πρώτη μάχη ήταν μεταξύ του Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) και του Rinaldi, αλλά ο Τούρκος πέτυχε να περάσει αυτό το ζευγάρι για την πρώτη του νίκη της χρονιάς.

ΕΝΑΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: αξιοποίησε στο έπακρο την πίστα του Most

Μία νέα πίστα εντάχθηκε στο ημερολόγιο του WorldSBK το 2021 με το Autodrom Most να κάνει το ντεμπούτο του. Ο Razgatlioglu προσαρμόστηκε γρήγορα στη νέα πίστα, αλλά ήταν ο 1ος Αγώνας που έγινε πρωτοσέλιδο. Ακολουθώντας τον Scott Redding, με την Ducati, στον τελευταίο γύρο, ο αναβάτης της Yamaha έκανε πρώτα μια κίνηση στο πρώτο μισό του γύρου. Άνοιξε την πορεία του, αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Έκλεισε ξανά τη διαφορά πριν κάνει ένα από τα εκπληκτικότερα νικηφόρα προσπεράσματα στην προτελευταία στροφή

ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Razgatlioglu και Rea έρχονται αντιμέτωποι

Ο ανταγωνισμός τους πυροδοτήθηκε πλήρως από αυτό το σημείο καθώς ο Razgatlioglu και ο Rea αγωνίστηκαν σκληρά στον 1o Αγώνα στο Portimao στο δρόμο του προς τον τίτλο. Το ζευγάρι ήταν αχώριστο και μαζί με τον Redding, μέχρι την πτώση του Rea, αμέσως μόλις προσπέρασε το #45 με 16 γύρους να απομένουν. Από εκεί, ήταν ένας αγώνας μεταξύ του #54 και του Redding για τη νίκη, με τον Τούρκο να ανεβαίνει στην κορυφή σε ένα κρίσιμο σημείο της μάχης για τον τίτλο.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: «Η επικράτηση του Rea τελειώνει, μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει στο WorldSBK»

Μετά από μια εκπληκτική σεζόν, ο τίτλος θα αποφασιζόταν στη νέα πίστα της Mandalika. Ο Razgatlioglu και ο Rea ήταν κοντά στη βαθμολογία στο κλείσιμο της σεζόν. Το Σάββατο έπεσε αρκετή βροχή, με τον 1ο Αγώνα να μεταφέρεται για την Κυριακή, αλλά η αλλαγή του προγράμματος δεν εμπόδισε τη Yamaha να ολοκληρώσει τρεις τίτλους.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αναμνήσεις από το Donington Park και τη Mandalika

Παρά την επιτυχία του, είχε έρθει κοντά σε μερικές περιπτώσεις, αλλά δε μπόρεσε να περάσει τους αντιπάλους του. Όλα άλλαξαν στο Donington Park το 2022. Με παρόμοιο τρόπο όπως έκανε την πρώτη του νίκη στο Misano, πριν ακολουθήσουν τρεις διαδοχικές στο Donington. Από τρίτος στο grid, κατάφερε να κερδίσει και τους τρεις Αγώνες. Στη Mandalika ήταν άλλο ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο για τον Τούρκο. Πήρε την pole position, σχεδόν κατά ένα δευτερόλεπτο, πριν κερδίσει και τους τρεις Αγώνες.

ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΣΚΛΗΡΑ: δράμα στην πίστα του Most

Τη σεζόν του 2023 οι νίκες του Razgatlioglu ήταν λίγες, αν και ήταν στο βάθρο σε 33 Αγώνες από τους 36. Ο Razgatlioglu και ο Bautista πάλευαν σκληρά, αλλά η Yamaha στον 2ο Αγώνα είχε ένα τεχνικό πρόβλημα με τεράστιες επιπτώσεις στον αγώνα του Πρωταθλήματος, καθώς ο Bautista κέρδισε 25 βαθμούς αντί να χάσει ενδεχομένως ή να κερδίσει μόνο πέντε.

ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ: μια απίστευτη μάχη τελειώνει με ήττα

Οι περισσότερες ήταν εκπληκτικές μάχες, αλλά στο Portimao ήταν πολύ δυνατή. Ο αγώνας Superpole έδωσε μια γεύση για το τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά ο 2ος Αγώνας ήταν ο πιο δυνατός. Ολοκληρώθηκαν 20 γύροι και η νίκη κρίθηκε στη γραμμή τερματισμού: ο Bautista έφτασε στην κορυφή παρά τη γενναία εμφάνιση του Razgatlioglu. Έδειξε τις δυνατότητές του αμέσως αφού πέρασε τη γραμμή, με όλους να επαινούν και τους δύο αναβάτες για την παράσταση που έδωσαν.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟ PORTIMAO: Αγώνας μέχρι τη γραμμή τερματισμού

Λίγες εβδομάδες αργότερα, και ο αγώνας τους συνεχίστηκε. Αν ήταν κοντά το Portimao, τότε η Jerez ήταν ακόμα πιο κοντά. Για 20 γύρους, τίποτα δεν μπορούσε να χωρίσει το δίδυμο καθώς ο Bautista και ο Razgatlioglu είχαν τη δική τους μάχη. Ο Razgatlioglu πέρασε τη γραμμή τερματισμού, αλλά μια ποινή για τα όρια της πίστας τον υποβάθμισε πίσω από τον Bautista. Ένας ατυχής τρόπος για να αποχωρήσει από τη Yamaha, αλλά η μάχη στην πίστα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να κλείσει η σεζόν του 2023.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ: επικά ξεκινήματα, αντιπαλότητες και άλλα

10 στιγμές δεν θα ήταν αρκετές για να καλύψουν την καριέρα του στη Yamaha και θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε το ξεκίνημά του στο Donington Park το 2021. Μια πίστα που φημίζεται για επικές μάχες χάρη στον Ayrton Senna, ο οποίος δημιούργησε ένα δικό του Αγώνα από τη 13η στη 2η θέση σε έναν γύρο και λίγο παραπάνω. Στο Magny-Cours το 2021, ο Razgatlioglu πέρασε πρώτος τη γραμμή στον Αγώνα Superpole, αλλά μια παράβαση των ορίων της πίστας τον άφησε πίσω από τον αντίπαλό του. Στο Assen το 2022, ο ανταγωνισμός του με τον Rea έφτασε σε ένα πολύ δυνατό σημείο όταν το ζευγάρι συγκρούστηκε στη πρώτη στροφή στον 2ο Αγώνα. Η πρώτη νίκη ήρθε το 2023 στη Mandalika στον Αγώνα Superpole καθώς εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Bautista για να κερδίσει την πρώτη του νίκη για τη σεζόν. Επιπλέον, υπάρχει αυτή η νίκη στο Most που φαινόταν να συνεχίζεται για πάντα.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ RAZGATLIOGLU ΜΕ ΤΗ YAMAHA: σπάζοντας κάθε είδους ρεκόρ κατασκευαστή

Εκκινήσεις: 131

Νίκες: 37

Βαθρα: 100

Pole Positions: 12

Ταχύτεροι γύροι: 30

Εκκινήσεις από την πρώτη σειρά: 31

Σύνολο βαθμών: 1.773

Πρωταθλήματα αναβατών: 1

 

Επόμενο άρθρο »

Η Jerez φιλοξενεί το πρώτο τεστ του WorldSBK 2024!

« Προηγούμενο άρθρο

Το GP της Ταϊλάνδης σε αριθμούς!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα