• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Τα ελαστικά της Pirelli στο Circuit of the Americas
Νέα 12/04/2024 - 13:44

Στο Grand Prix της Αμερικής, οι αναβάτες της Moto2 θα μπορούν να υπολογίζουν στο μπροστινό SC3 ενώ οι αναβάτες Moto3 στο πίσω C1096

Η Pirelli επέλεξε μια ειδική κατανομή ελαστικών για το Circuit of the Americas (COTA) στο Ώστιν του Τέξας, το οποίο φιλοξενεί τον τρίτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας 2024, το Grand Prix of the Americas.
 
Για την Pirelli, στο ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto2 και Moto3, αυτή η πίστα συγκαταλέγεται στις λιγότερο γνωστές, έτσι ο Ιταλός κατασκευαστής ελαστικών αποφάσισε να συνδυάσει τις επιλογές που υπάρχουν στην στάνταρ κατανομή που έχει προγραμματιστεί για φέτος με δύο επιπλέον συνθέσεις , το μπροστινό SC3 για τους αναβάτες της Moto2 και το προδιαγραφής C1096 για τους αναβάτες της Moto3.
 
Αυτή η επιλογή υπαγορεύεται από τα χαρακτηριστικά της πίστας και από το πρόσφατο στρώσιμο με νέα άσφαλτο σε αρκετά τμήματα της πίστας.

«Η COTA είναι μια πίστα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα γιατί δεν έχουμε αγωνιστεί ποτέ εκεί σε διεθνές πρωτάθλημα μοτοσυκλετών, επομένως τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μάλλον λίγα. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι πρόσφατα ανακαινίστηκε μερικώς για να εξομαλυνθούν οι λακκούβες και τα σαμαράκια που συνέχεια εμφανίζονται, λόγω του εδάφους στο οποίο είναι στρωμένη η άσφαλτος της πίστας, τα ελαστικά σίγουρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια μη ομοιογενή επιφάνεια ασφάλτου. Από τις πληροφορίες που έχουμε, γνωρίζουμε ότι είναι μια αρκετά επιθετική πίστα για τα ελαστικά, ειδικά για το μπροστινό μέρος. Η ανομοιόμορφη άσφαλτος, εκτός από τη διαμόρφωση γρήγορων στροφών που εναλλάσσονται με πιο αργές καμπύλες και υψηλές ταχύτητες αιχμής, μπορεί να προκαλέσει πολύ ελαφρά ολίσθηση του ελαστικού, προκαλώντας άνιση υπερθέρμανση που προκαλεί θερμικά προβλήματα  και έντονη φθορά. Για το λόγο αυτό, παράλληλα με την στάνταρ κατανομή ελαστικών, για το 2024, προσθέσαμε ένα πιο ανθεκτικό ελαστικό για εμπρός, το SC3, για την Moto2, το οποίο σύμφωνα με όσα είδαμε στα δύο πρώτα GP τείνει να είναι πιο “επιθετικό” μπροστά, ενώ για την Moto3 που έχουμε μεγαλύτερη φόρτιση στον πίσω τροχό, προσθέσαμε μια επιπλέον πίσω επιλογή, την προδιαγραφή C1096, που είχαμε ήδη δοκιμάσει στο Κατάρ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν χρησιμοποιούμε πρωτότυπα αλλά μια γκάμα ελαστικών που κυκλοφορεί κανονικά στην αγορά, επομένως η πρόκληση είναι μεγάλη. Μετά τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, θα έχουμε σίγουρα περισσότερες πληροφορίες στις οποίες θα βασιστούμε για να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά όλων των συνθέσεων σε πραγματικές συνθήκες».

Κατανομή ελαστικών: η τυπική κατανομή για τη σεζόν 2024 περιλαμβάνει συνθέσεις SC1 (μαλακό) και SC2 (μεσαίο) στο μπροστινό μέρος και για τις δύο κατηγορίες, και SC0 (μαλακό) και SC1 (μεσαίο) συνθέσεις στο πίσω μέρος για Moto2 και SC1 και SC2 για το Moto3. 

Στη συνέχεια, υπάρχει “βρόχινη” η επιλογή DIABLO Rain σε σύνθεση SCR1 τόσο για το μπροστινό όσο και για το πίσω μέρος.

Εκτός από αυτήν την κατανομή, για το Grand Prix της Αμερικής, οι αναβάτες Moto2 θα έχουν μια πρόσθετη επιλογή στο μπροστινό μέρος τη σύνθεση SC3 (4 ελαστικά ανά αναβάτη), ενώ οι αναβάτες Moto3 θα έχουν μια υπό ανάπτυξη σύνθεση για πίσω προδιαγραφής C1096 (4 ελαστικά ανά αναβάτη).

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτές είναι πιο ανθεκτικές συνθέσεις εάν παρατηρηθεί σημαντική φθορά με τις στάνταρ επιλογές.


 

· Άσφαλτος: Τα τμήματα που έχουν νέα άσφαλτο είναι η στροφή 2, το τμήμα μεταξύ των στροφών 9 και 11, η στροφή 12 και το τμήμα μεταξύ των στροφών 16 και 19. Η άσφαλτος ανανεώνεται τακτικά γιατί η πίστα είναι στρωμένη επάνω σε πολύ μαλακό εδάφους. Το αργιλώδες έδαφος υψηλής πλαστικότητας τείνει να διαστέλλεται όταν είναι υγρό και να συστέλλεται κατά όταν στεγνώνει . 
 
· Κλίμα: Η πίστα βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ώστιν, όχι μακριά από αυτό που ονομάζεται Texas Hill Country, μια περιοχή όπου συναντώνται τρία ή τέσσερα διαφορετικά είδη εδάφους, βάλτοι στα ανατολικά, έρημος στα δυτικά, θάλασσα στα νότια, πεδιάδες στα βόρεια . Το κλίμα του Όστιν είναι υποτροπικό με ξαφνικές διακυμάνσεις. Αυτή την εποχή του χρόνου, μπορεί να σημειωθούν θερμοκρασίες αέρα πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ενδεχομένως να είναι σημαντικές.

Επόμενο άρθρο »

Circuit of the Americas: MotoGP Πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές

« Προηγούμενο άρθρο

Τα φρένα στο Circuit of the Americas, την αγαπημένη πίστα του Marc Marquez

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα