• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
H Brembo στο Portimao
Μικρής δυσκολίας πίστα για τα φρένα
Νέα 18/11/2020 - 16:57

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Brembo, που δουλεύουν με όλους τους οδηγούς του MotoGP, η πίστα Algarve International Circuit είναι μία από τις λιγότερο απαιτητικές για τα φρένα. Σε βαθμό δυσκολίας από το 1 έως το 5, είναι στο 2, το χαμηλότερο για το Πρωτάθλημα του 2020. 

Οι συνεχείς ανηφόρες και κατηφόρες δυσκολεύουν τους οδηγούς στο να βρουν τη σωστή στιγμή που θα κλείσουν το γκάζι, με αποτέλεσμα να έχουν το ρίσκο να φρενάρουν πολύ αργά στις κατηφόρες, ή να φρενάρουν πολύ νωρίς στις ανηφόρες. Στις κατηφόρες η μέγιστη κλίση είναι 12% και στις ανηφόρες 6%, ενώ υπάρχουν εγκάρσιες κλίσεις της τάξης του 8% σε κάποια σημεία. 

Οι οδηγοί του MotoGP χρησιμοποιούν τα φρένα στις 9 από τις 15 στροφές, μία φορά λιγότερη από τους οδηγούς των Superbike World Championship, που έτρεξαν εδώ τελευταία φορά τον Αύγουστο. Στο ΜotoGP τα φρένα χρησιμοπιούνται για 30 sec σε κάθε γύρο, ενώ στα Superbike για 31.5 sec.

 

Σε 5 σημεία οι μοτοσυκλέτες του MotoGP μειώνουν την ταχύτητά τους περισσότερο από 100 km/h, με τη μέση επιβράδυνση – με εξεύρεση δύο στροφές – να μην ξεπερνά το 1 g. Από την αρχή μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας, το συνολικό φορτίο στη μανέτα του φρένου δεν ξεπερνά τα 650 kg, τη στιγμή που υπάρχουν πίστες στις οποίες ξεπερνά τα 1000.

Από τα 9 σημεία φρεναρίσματος στην πίστα Algarve International Circuit, μόνο ένα θεωρείται απαιτητικό για τα φρένα, ένα μεσαίας δυσκολίας και 7 σχετικά μικρής. 

 

Στο τέλος της ευθείας των 969 m οι μοτοσυκλέτες του MotoGP από τα 325 km/h φρενάρουν στα 119 km/h σε 4.8 sec, σε μια απόσταση 282 m. Ο οδηγός βάζει δύναμη 4.3 kg στη μανέτα και το σώμα του δέχεται επιβράδυνση 1.5 G, ενώ η πίεση των υγρών φρένων είναι 9.2 bar.

Αυτά είναι τα στοιχεία που μας δίνει η Brembo για την Πορτογαλική πίστα που φιλοξενεί τον τελευταίο Αγώνα της χρονιάς. 

Στο συνοδευτικό αρχείο δείτε τα στοιχεία φρεναρίσματος ανά στροφή: 

 

 

Επόμενο άρθρο »

H GASGAS στην MOTO3™

« Προηγούμενο άρθρο

H Aprilia και οι… μνηστήρες της!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα