• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Pedrosa: «Στην Ισπανία έχουμε κουλτούρα στους αγώνες»
Εξήγησε γιατί οι Ισπανοί διακρίνονται στο MotoGP
Νέα 06/05/2011 - 11:52

Ο Dani Pedrosa, ο οποίος έκανε έναν πολύ έξυπνο αγώνα στο Εστορίλ και κέρδισε, ρωτήθηκε για πιο λόγο η Ισπανία “παράγει” πολλούς αναβάτες οι οποίοι διακρίνονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο οδηγός του HRC αναφέρθηκε στην υποδομή που υπάρχει στη χώρα του σε αυτόν τον τομέα και εξήγησε τις αιτίες για τις οποίες συμβαίνει αυτό. Ας δούμε τι είπε:

 

«Κατά τη γνώμη μου, τρία είναι τα πράγματα που κάνουν έναν οδηγό να ξεχωρίζει. Κατά πρώτον το ταλέντο του, κατά δεύτερον η αφοσίωσή του σε αυτό που θέλει να κάνει και κατά τρίτον το πόσο δουλεύει.

Κάποιοι έχουν μεγαλύτερο ταλέντο, κάποιοι διακρίνονται χάρη στην αφοσίωσή τους. Στο σπορ μας, με τα χρόνια μπορείς να φτάσεις στην κορυφή. Κάποιες χρονιές το επίπεδο ανταγωνισμού είναι υψηλό και κάποιες μπορεί να μην είναι. Και κάποτε, εμφανίζεται ξαφνικά ένας οδηγός ο οποίος τερματίζει συχνά στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση.

 

Στην Ισπανία έχουμε μια πολύ καλή δομή σε ό,τι αφορά τους αγώνες. Υπάρχουν πολλές πίστες, έχουμε ένα καλό Εθνικό Πρωτάθλημα και προσέχουμε τους οδηγούς. Επίσης, σε αυτό μπορούν να λάβουν μέρος και ξένοι αναβάτες. Εκτός αυτών, έχουμε καλές καιρικές συνθήκες και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας.

Τόσο η Ισπανική όσο και η Καταλανική Ομοσπονδία φροντίζουν τους οδηγούς και επιδιώκουν να φέρνουν στους αγώνες μικρά παιδιά, 8-10 ετών, τα οποία έπειτα από δέκα χρόνια μπορεί να τα δούμε να μετέχουν σε αγώνες. Θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο, οι Ισπανοί πιστεύουμε στους αγώνες μοτοσυκλέτας».

 

Αυτό ίσχυε και παλιότερα ή είναι κάτι που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια;

«Όταν ξεκίνησα εγώ, υπήρχε αυτή η φιλοσοφία και προσπαθούσαν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο».

 

Αυτό το σύστημα «παρήγαγε» τρεις Παγκόσμιους Πρωταθλητές πέρσι, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει την καριέρα σου. Γιατί έγινε αυτό;

«Κατά την άποψή μου, είναι περίεργο. Πιστεύω ότι όταν οι άλλοι αναβάτες βλέπουν εμένα να τα καταφέρνω σκέφτονται “μπορώ να το κάνω κι εγώ”. Τα κατάφερα στα 125cc με την Honda όταν ήμουν μικρός και με την Aprilia ήταν πιο εύκολο. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Όταν οι άλλοι βλέπουν έναν μικρό, ο οποίος μάλιστα είναι συντοπίτης τους, να τα καταφέρνει είναι πεπεισμένοι ότι και αυτοί μπορούν να τα καταφέρουν. Έτσι εμφανίζονται και άλλοι καλοί αναβάτες, αυτός θεωρώ ότι είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό».

 

Το ενδιαφέρον με το Ισπανικό Πρωτάθλημα είναι ότι μοιάζει πολύ με αυτό του MotoGP. Φαίνεται ότι το μεθόδευσαν για να είναι πιο εύκολο για τους αναβάτες να εμπλέκονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«Φυσικά. Βεβαίως, δεν είναι όλοι οι αναβάτες στην ίδια κατάσταση όμως εγώ τα κατάφερα. Όλα ήταν κανονισμένα και το μόνο που είχα να κάνω ήταν να επικεντρωθώ στους αγώνες, να βελτιωθώ ως αναβάτης και να επιτύχω τους στόχους μου. Άλλοι, έχουν περισσότερα προβλήματα, όπως να βρουν χορηγούς, κ.λπ.

Σε άλλες χώρες ίσως πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με άλλα σπορ, όπως το ποδόσφαιρο ή την κολύμβηση. Όμως στην Ισπανία και την Καταλονία πιστεύουμε πολύ στην κουλτούρα των αγώνων μοτοσυκλέτας».

 

Όταν ξεκίνησες, ποιοι ήταν οι ήρωες σου;

«Βασικά, όλοι όσοι διακρίθηκαν στις αρχές του ’90. Δεν ξέρω πως το κατάφερναν αλλά ήταν εκπληκτικοί στα 500cc».

 

Θα ήθελες να είχες οδηγήσει μια μοτοσυκλέτα των 500cc;

«Παραλίγο να το καταφέρω, όταν μετείχα στα 125cc. Ήταν μια εκδήλωση όπου θα οδηγούσα μία μοτοσυκλέτα των 250cc και μία των 500cc, όμως τελικά ακυρώθηκε».

 

Γιατί οι αναβάτες από την Καταλονία διακρίνονται περισσότερο από αυτούς που προέρχονται από άλλα μέρη της Ισπανίας;

«Είναι κάπως παράξενο. Το ίδιο συμβαίνει και με την περιοχή καταγωγής του Valentino Rossi. Στην Καταλονία, βλέπεις στους δρόμους πολλούς με μοτοσυκλέτα ή με σκούτερ. Η Καταλονία είναι μία επαρχία η οποία είναι δυνατή και στο trial και στο enduro. Γενικά, στην Καταλονία η μοτοσυκλετιστική φιλοσοφία είναι έντονη».

 

Όπως φαίνεται, ο επόμενος μεγάλος αναβάτης θα είναι ο Marc Marquez. Έχεις δουλέψει μαζί του;

«Ναι, έχουμε μιλήσει κάποιες φορές στο παρελθόν. Είναι πολύ έξυπνος, ιδιαίτερα ταλαντούχος και, κυρίως, τολμά. Θεωρώ ότι τώρα χρειάζεται να αποκτήσει εμπειρία και όχι τόσο πολύ συμβουλές».

Επόμενο άρθρο »

Dovizioso: «Μου άρεσε ο νέος συμπλέκτης»

« Προηγούμενο άρθρο

Δοκιμές με τα λάστιχα του 2012 για την Bridgestone

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα