• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Οδηγούμε Honda CBR500R στην Ισπανία
Μια μοτοσυκλέτα με 2κύλινδρο μοτέρ και 47 ίππους!
Τεστ-Μοντέλα 23/02/2013 - 15:50

Αποστολή περιοδικό MOTOGP WORLD: Δημήτρης Διατσίδης 

Φωτογραφίες: Honda

 

Η Honda έφτιαξε μια παγκόσμια μοτοσυκλέτα, όπως οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες πιά φτιάχνουν “παγκόσμια αυτοκίνητα”, δηλαδή μοντέλα που μπορούν ταυτόχρονα να καλύψουν τις ανάγκες πολλών διαφορετικών λαών, με διαφορετική μηχανοκίνητη κουλτούρα.

Με τα περισσότερη μέρη κατασκευασμένα στην Ταϊλάνδη, το σημαντικά μικρότερο κόστος μπορεί να δώσει μια ανταγωνιστική τιμή, που να κάνει αυτή τη μοτοσυκλέτα προσιτή και με ιδιαίτερη αξία για τα λεφτά μας - value for money, όπως είπε στη σχετική παρουσίαση που έγινε στην Taragona της Ισπανίας, ο υπεύθυνος της Honda. Βέβαια τόνισε ότι το DNA της Honda υπάρχει και σε αυτή τη μοτοσυκλέτα και το συνόψισε σε τρεις αξίες: Διασκέδαση (Fun), Ασφάλεια (Safety), Περιβάλλον (Enviroment).

 

Με το δικύλινδρο εν σειρά μοτέρ των 500cc (που σχεδιάστηκε ώστε από το πλάι να μοιάζει πολύ με το 4κύλινδρο της CBR600) να φαίνεται από τη σχετική “τρύπα” που επίτηδες αφέθηκε στο πλαϊνό φέρινγκ, με άλλα στοιχεία δανεισμένα από τις μεγαλύτρες supersport της οικογένειας, με τα φώτα μπροστά να έχουν ένα σπάσιμο ώστε στο πάνω μέρος να μοιάζουν με του 600 και το κάτω μέρος τους να δίνει το σωστό φωτισμό, ο σχεδιαστής Kiyoshi Kitagiri έδωσε μια αίσθηση μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας, με ένα εξαιρετικό και μοντέρνο design.

 

H CBR500R έχει στόχο αυτούς που λόγω κόστους λειτουργίας και λόγω πραγματικών αναγκών κίνησης, κατεβαίνουν από μεγαλύτερες κατηγορίες στη μεσαία και αυτούς που ανεβαίνουν σε αυτή την κατηγορία, προερχόμενοι από τα σκούτερ ή τα παπιά.

Έτσι η ιπποδύναμη των 47 ίππων έρχεται εντελώς γραμμικά, μέχρι τις 8,500 στροφές, ενώ η ροπή στα 43 Nm στις 7,000 στροφές, είναι ικανοποιητική για τέτοιο κινητήρα.

Mε λάστιχα 120/70-17 μπροστά και 160/60-17 πίσω, μάλιστα τα πολύ καλά Metzeler Z8, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε στον τομέα αυτό και μάλιστα δείχνει την προσοχή που δόθηκε ώστε να μην χρειάζεται τίποτε παραπάνω για να έχεις αξιοπρεπέστατη κίνηση παντού. Συνήθως οι χαμηλού κόστους μοτοσυκλέτες έχουν στάνταρ χαμηλής ποιότητας ελαστικά, που πρέπει να αλλάξεις αμέσως μόλις της στρώσεις. Εδώ δεν ισχύει αυτό!

Ένα ακόμη που κρατάει το κόστος λειτουργίας χαμηλά είναι οι τιμές που κρατήθηκαν πολύ χαμηλά, στα 28.4 χλμ/λίτρο ή 3.5 λίτρα/100χλμ, που είναι πολύ καλό νούμερο. Με τέρμα γκάζι στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και με κίνηση μέσα στην πίστα – έστω για μόλις 4 γύρους – η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τα 5.2 λίτρα/100χλμ.

Αρχικά κινηθήκαμε στους δρόμους της περιοχής και σε ανάβαση σε βουνό, για να ανακαλύψουμε ότι τα 195 κιλά με το στάνταρ ABS, με το οποίο θα έρχονται στην Ελλάδα, δεν φαίνονται και έχεις την αίσθηση ότι οδηγείς ελαφρύτερη μοτοσυκλέτα, ίσως επειδή στο μυαλό σου έχεις το μεσαίο κυβισμό.

Η θέση οδήγησης σου προσφέρει άνεση και μπορείς να κινείσαι στον αυτοκινητόδρομο από 120 – 150 χλμ/ώρα, χωρίς να προβληματίζεσαι από τον αέρα. Μάλιστα με το νέο σούπερ αθόρυβο κράνος GT της Shoei που το δοκιμάσαμε πρώτοι στην Ευρώπη, ακόμη και οι στροβιλισμοί της ζελατίνας του φέρινγκ ενοχλούσαν ελάχιστα. Όταν σκύψεις καλά πίσω από αυτή τη ζελατίνα, βλέπεις τα χιλιόμετρα σιγά-σιγά να ανεβαίνουν και σε ελαφριά κατηφόρα είδαμε 185 χλμ/ώρα στο κοντέρ! Όχι άσχημα για 47 άλογα!

 

Κατόπιν φτάσαμε στην πίστα, που με έναν έξυπνο σχεδιασμό – με γέφυρα – έβγαζε μια διαδρομή πάνω από 4 χλμ, σε ένα σχετικά μικρό οικόπεδο. Στον 1ο γύρο αποκτάς τη σιγουριά που θέλεις για να εμπιστευτείς τα κάπως σκληρά λάστιχα, όμως στο 2ο γύρο που έχουν ζεσταθεί, αρχίζεις το παιχνίδι και πλαγιάζεις αρκετά ώστε να “ξύνεις” τα γόνατα στην άσφαλτο, ενώ στις κατηφορικές στροφές, ακόμη και από ταχύτητες κοντά στα 170 χλμ/ώρα το μονό δισκόφρενο των 320 χιλιοστών τα καταφέρνει ικανοποιητικά και με αρκετά καλή αίσθηση.

Όσο την πιέζεις οι ελαστικότητες του ατσαλένιου πλαισίου, κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά εσύ από την άλλη μεριά θεωρείς ότι μπορείς να κινείσαι στο όριο και ξυπνήσεις μέσα σου τον Freddie Spencer! – κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις με τις πολύ καλύτερες μεγαλύτερες 4κύλινδρες CBR RR. Τελικά το διασκεδάζεις και συνηθίζεις και το γεγονός ότι τα μπαρσπιέ ξύνονται στις άσφαλτο! Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισής τους για ψηλότερη θέση, αλλά μπορείς να παίξεις με το αμορτισέρ πίσω και τα 9 στάδια προφόρτισης.

Αν ξεπερνάς και αυτές τις ανησυχίες τότε πρέπει να βρεις το Ohlins που φοράει η αγωνιστική έκδοση της μοτοσυκλέτας, που φέτος είναι η μοτοσυκλέτα του ενιαίου τύπου αγώνων Junior, για οδηγούς ηλικίας από 14 έως 19 χρόνων, που θα γίνουν μαζί με 8 επιλεγμένους Ευρωπαϊκούς γύρους των SBK!!!

 

Μετά την εμπειρία της οδήγησης στο δρόμο και τις έστω λίγης δόσης που πήραμε από την πίστα, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια τίμια μοτοσυκλέτα σε αυτά που υπόσχεται και ότι πολλά θα παιχτούν στη σωστή τιμή της, που θα είναι κάπου κοντά στις 7,000 Ευρώ. Το τέλος της δοκιμής μας βρήκε να μιλάμε με τον σχεδιαστή της Kiyoshi Kitagiri, που έχει επιμεληθεί και το design της νέας CBR600RR του 2013, αλλά και της DN-01! Συμπαθέστατος, σχεδίασε τα βασικά στοιχεία σε ένα χαρτί και μας το έδωσε για δημοσίευση στο επόμενο τεύχος Απριλίου του περιοδικού μας.

 

Επόμενο άρθρο »

Φωτογραφικό: Honda CBR500F στην Ισπανία

« Προηγούμενο άρθρο

BMW R1200 Supercharger

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα