• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Assen 2013: Η ιστορία μετράει!
Ο έβδομος γύρος ξεκινά την Πέμπτη στην Ολλανδία
Νέα 25/06/2013 - 10:54

Από ιστορικής απόψεως, το Assen είναι η μοναδική πίστα του ημερολογίου που έγινε αγώνας στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1949! Ακόμη ένας λόγος για να πιέσει περισσότερο ο Jorge Lorenzo και να πάρει το προβάδισμα από τον μεγάλο του αντίπαλο, Dani Pedrosa.

 

64 χρόνια πριν, Σάββατο 9 Ιουλίου, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας GP στην ολλανδική πίστα. Εκείνη την εποχή έξι αναβάτες πήραν θέση στη γραμμή εκκίνησης για την κατηγορία 500cc, με τον Ιταλό Nello Pagani να φέρνει την Gilera του στην πρώτη θέση. Στο σήμερα, ένα είναι βέβαιο: δεν θα έχουμε τον ίδιο νικητή στο Assen με πέρυσι, καθώς τότε είχε θριαμβεύσει ο αποχωρήσας Casey Stoner. Πικρές μνήμες έχει η Ολλανδία για τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Jorge Lorenzo, καθώς εκεί ήταν που ο Alvaro Bautista παρέσυρε κι έβγαλε εκτός τον Ισπανό της Yamaha στην 1η στροφή του αγώνα, με τον αναβάτη του Gresini να έχει ήδη τεθεί νοκ άουτ από τα δυο τελευταία GP, πέφτοντας στην αρχή των αγώνων.

 

Η ένταση και η αγωνία είναι διάχυτη στα paddock του MotoGP, καθώς μπαίνουμε σιγά-σιγά στα μισά της φετινής σεζόν, με δεδομένο ότι οι επόμενοι αγώνες σε Sachsenring και Laguna Seca διεξάγονται δυο συνεχόμενα Σ/Κ. Ο Lorenzo - τις δυο χρονιές που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - είχε συγκεντρώσει (μετά από έξι αγώνες) 140 βαθμούς. Φέτος έχει συνολικά 116, μια νίκη μακριά δηλαδή από τους 140β, για να βρεθεί στο σημείο που ήταν τόσο το 2010 , όσο και το 2012. Αυτό φυσικά οφείλεται τόσο στην απογοητευτική έβδομη θέση του στο Le Mans, όσο και σε γεγονότα όπως αυτό που διαδραματίστηκε στη τελευταία στροφή της Jerez...

 

Συχνά λέγεται ότι το να κυνηγάς είναι πιο εύκολο από το να σε κυνηγούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει για τον Dani Pedrosa, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας και πρέπει να υπερασπιστεί το προβάδισμά του, κάτι στο οποίο δεν είναι συνηθισμένος μιας και την τελευταία φορά που απολάμβανε την πρώτη θέση ήταν στα μέσα του 2008! Αυτό που θέλει και κυνηγά ο Ισπανός της Honda, είναι να διατηρήσει την πρωτιά μέχρι και το καλοκαιρινό διάλειμμα, που θα του δώσει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα στο δεύτερο μισό της σεζόν, που είναι παραδοσιακά δυνατός.

 

Όσο για τους αναβάτες πίσω από τους πρωτοπόρους; Ο Marc Marquez είναι 30 βαθμούς πίσω από τον ομόσταυλό του, αν και έχει τερματίσει στο βάθρο σε όλους τους αγώνες που έχει ολοκληρώσει, πλην του Mugello φυσικά. Οι αριθμολάγνοι θα έχουν αναμφίβολα προσέξει το σημαδιακό γεγονός ότι οι συνολικοί βαθμοί του Marc στο Πρωτάθλημα, είναι ακριβώς το νούμερο που φιγουράρει στη μοτοσυκλέτα του. Από την άλλη, ο Valentino Rossi έχει καταφέρει να πάρει μόλις το 40% των συνολικά διαθέσιμων βαθμών μετά τους πρώτους έξι αγώνες του Πρωταθλήματος, με τον Ιταλό πολύ-Πρωταθλητή να οδηγεί την Yamaha για τελευταία φορά στο Assen, το 2009 όταν και είχε κερδίσει! Μια ανάλογη επιτυχία θα ήταν οπωσδήποτε η αρχή της δικής του αντεπίθεσης τη φετινή σεζόν.

 

Το MotoGP πάει στο Assen για 65η φορά και σε 34 περιπτώσεις ο εκεί νικητής έχει καταφέρει να πάρει και τον Τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή! Αν η ιστορία πραγματικά μετράει κι επαναλαμβάνεται, αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό από μόνο του...

 

Επόμενο άρθρο »

Ο Silva στη θέση του Aoyama

« Προηγούμενο άρθρο

Catalunya: Έπεσε και ο Mamola (vid)!

Χορηγοί