• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
ESTORIL: Flash back...
Αναδρομή σε αγώνες του παρελθόντος...
Νέα 01/10/2009 - 00:08
Το Πορτογαλικό GP διεξήχθη για πρώτη φορά το 1987 και όσο κι αν φαίνεται παράξενο, τις δυο πρώτες χρονιές διεξαγωγής του φιλοξενήθηκε σε ισπανικά εδάφη (στην πίστα της Jarama το 1987, και σε αυτήν της Jerez το 1988).

Στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος επέστρεψε το 2000 έχοντας αποκτήσει πλέον μόνιμο τόπο διεξαγωγής (Εstoril) αλλά και εξασφαλισμένη θέση στο καλεντάρι.

Όλα αυτά τα χρόνια της διεξαγωγής του, έχει προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους λάτρεις των αγώνων ταχύτητας μοτοσυκλετών αλλά και αξέχαστες στιγμές.

  • 1987: Το GP Πορτογαλίας μπαίνει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όμως επειδή στη χώρα δεν υπάρχει κατάλληλο μέρος διεξαγωγής, αποφασίζεται ο αγώνας να διεξαχθεί στην πίστα της Χαράμα, στην Ισπανία. Ο Eddie Lawson ήταν ο νικητής στην κατηγορία των 500cc αφήνοντας πίσω του τον Randy Mamola και τον Κevin Magge που συμμετείχε ως wild card. Χαράς ευαγγέλια για την Yamaha που είδε τρεις μοτοσυκλέτες της να καταλαμβάνουν τις θέσεις του πόντιουμ. Ο Anton Mang νίκησε τα 250cc εξασφαλίζοντας παράλληλα και το πέμπτο Πρωτάθλημα της καριέρας του. Στα 125cc, o Paolo Casoli πανηγύρισε την μοναδική νίκη της καριέρας του, ενώ ο Jorge Aspar Martinez πανηγύρισε ακόμα μια νίκη στα 80cc, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο στην κατηγορία.

  • 1988: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο αγώνας της Πορτογαλίας διεξάγεται σε ισπανικό έδαφος. Αυτή τη φορά τόπος διεξαγωγής είναι η Jerez. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Yamaha κυριαρχεί στα 500cc, με τον Eddie Lawson παίρνει και πάλι τη νίκη. Στο βάθρο ανέβηκαν επίσης ο Wayne Rainey και ο Κevin Magge, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο της εταιρίας των τριών διαπασών. Στα 250cc νικητής αναδείχθηκε ο Juan Garriga, ενώ τα 80cc εξελίχθηκαν σε ισπανική υπόθεση, με τον Ισπανό Jorge Martinez να παίρνει τη νίκη μπροστά από τους συμπατριώτες του Manuel Herreros (γνωστός και ως "Champi") και Alex Criville, όλοι τους με μοτοσυκλέτες της Derbi.

  • 2000: Μετά από έντεκα χρόνια απουσίας από το πρόγραμμα, το GP Πορτογαλίας επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με τον τόπο διεξαγωγής να είναι πλέον σε ...πάτρια εδάφη: στην πίστα του Estoril. Ο Αυστραλός Garry McCoy με Yamaha πήρε την δεύτερη από τις τρεις συνολικά νίκες της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία. Στα 250cc ο αείμνηστος Daijiro Katoh πανηγύρισε την πρώτη του νίκη εκτός Ιαπωνίας, ενώ νικητής του αγώνα της μικρής κατηγορίας ήταν ο Emilio Alzamora.

  • 2001: Και στις τρεις κατηγορίες οι νικητές στέφθηκαν και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Στα 500cc, ήταν ο Valentino Rossi που χαμογέλασε, στα 250cc ο Daijiro Katoh που νικούσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ στα 125cc, ο Manuel Poggiali αντίκρισε πρώτος την καρό σημαία.

  • 2002: Ανέλπιστη νίκη υπό βροχή για τον Valentino Rossi ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την πτώση του πρωτοπόρου Sete Gibernau τέσσερις γύρους πριν το τέλος του αγώνα της μεγάλης κατηγορίας. Στα 250cc, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Fonsi Nieto ο οποίος έκανε τρομερό αγώνα αφού παρά το γεγονός ότι είχε έξοδο στον 13ο γύρο με αποτέλεσμα να «πέσει» στην έβδομη θέση, στο τέλος κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη. Νικητής στα 125cc ήταν ο Arnaud Vincent.

  • 2003: Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Rossi πήρε τη νίκη στα MotoGP, ενώ στις μικρότερες κατηγορίες θριάμβευσαν Ισπανοί αναβάτες. Στα 250cc η νίκη πήγε στον Toni Elias, ενώ στα 125cc ο Pablo Nieto πανηγύρισε την μοναδική νίκη της καριέρας του σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

  • 2004: Valentino Rossi και Toni Elias ήταν και πάλι πρωταγωνιστές με τον πρώτο να φτάνει αισίως τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες στο Εstoril, αγωνιζόμενος στην κορυφαία κατηγορία και τον δεύτερο να παίρνει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στα 250cc. Στα 125cc, ο Hector Barbera νίκησε τους Mika Kallio και Jorge Lorenzo.

  • 2005: Αξέχαστος έχει μείνει ο αγώνας για τον Alex Barros που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του τριημέρου. Ο Βραζιλιάνος αναβάτης ήταν και με διαφορά ο ταχύτερος αναβάτης σημειώνοντας τους καλύτερους χρόνους σε ελεύθερες και κατατακτήριες δοκιμές. Στον αγώνα, ο Barros πήρε τη νίκη και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο ολοκληρώνοντας ένα ονειρικό γι' αυτό τριήμερο. Aυτή ήταν και η τελευταία νίκη του στα MotoGP. Στα 250cc, ο Casey Stoner πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ ο Μika Kallio πήρε την παρθενική του νίκη στα 125cc.

  • 2006:Όταν ο Εlias νίκησε τον Rossi...

  • 2007: Ο Valentino Rossi πήρε τη νίκη μέτά από συναρπαστική μάχη που έδωσε με τον Dani Pedrosa. Τρίτος ήταν ο Casey Stoner. Στο τέλος του αγώνα, ο Ιταλός πολυπρωταθλητής αφιέρωσε τη νίκη του στον αδικοχαμένο Πρωταθλητή Ράλι Colin McRae.

  • 2008:H πρώτη του Lorenzo...

    Επόμενο άρθρο »

    DUCATI: Mε νέο φέρινγκ στο Estoril

    « Προηγούμενο άρθρο

    O TOSELAND φεύγει, ο SPIES έρχεται...

    Χορηγοί
    Σχετικά άρθρα