• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
STOP σε δοκιμές και προπονήσεις
Το blog του Δημήτρη Διατσίδη
Πίσω από τα φλας 18/03/2020 - 13:51

Αυτο-απομονωμένος στο σπίτι μιλούσα με τον κουμπάρο μου και συνεργάτη Κυριάκο Αντωνίου που είναι και ποδηλάτης. “Φαντάζομαι θα βγεις τώρα για καμιά εκατοστή χιλιόμετρα και θα είσαι προπονημένος στο τέλος της καραντίνας”, του είπα, για να εισπράξω την απάντηση: “Όχι, δεν βγαίνω για ποδήλατο, γιατί δεν είναι υπεύθυνο πράγμα, μπορεί να τραυματιστώ” και με παρέπεμψε σε ένα άρθρο του Νορβηγού γιατρού και ποδηλάτη αντοχής Martin Bonnevie-Svendsen, ο οποίος εξηγεί γιατί πρέπει να σταματήσουμε την προπόνηση με ποδήλατο στο δρόμο και κατ' επέκταση όλων των δραστηριοτήτων που μπορεί να μας βάζουν σε σωματικό κίνδυνο, σε αυτήν την κατάσταση που ζούμε με τον Covid19. 

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, λέει ο γιατρός, είναι ότι η κατάσταση σε αρκετές χώρες είναι σοβαρή και το σύστημα υγείας κάθε χώρας πρέπει να αντέξει την πίεση. Από την άλλη πρέπει να καταλάβουμε ότι ορισμένες δραστηριότητες όπως η ποδηλασία στο δρόμο είναι αρκετά επικίνδυνες και ένας τραυματισμός σε μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να φορτώσει το σύστημα υγείας με ένα περιστατικό που θα απασχολήσει αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που τώρα είναι απαραίτητο να ασχοληθεί κυρίως με το θέμα του κοροναϊού!

Αν για παράδειγμα ένας ποδηλάτης πέσει και κτυπήσει, με διάγνωση πιθανής ρήξης σπλήνας ή πιθανής εσωτερικής αιμορραγίας (κάτι που δεν ασυνήθιστο σε τέτοια ατυχήματα), το προσωπικό που χρειάζεται σε ένα νοσοκομείο είναι:

1 γαστροχειρουργός

1 ορθοπεδικός

1-2 αναισθησιολόγοι

(ίσως 1 αγγειοχειρουργός)

(ίσως 1 χειρουργός θώρακος)

1 ακτινολόγος

1 βιοχημικός

2-3 νοσοκόμες

Δηλαδή πάνω από 10 άτομα όταν μπει και αργότερα τα άτομα που χρειάζεται για να επιβλέπουν την μετεγχειρητική πορεία του.

Αλλά ακόμη και ένα μεσαίο τραύμα ενός ποδηλάτη που μπαίνει στα επείγοντα μπορεί να απασχολήσει ένα μέρος γιατρών και νοσοκόμων.

Αυτό λοιπόν στην κατάσταση που ζούμε, με το ιατρικό προσωπικό να προσπαθεί να ανταπεξέρχεται στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω του Covid19, είναι ένα περιττό ρίσκο και βέβαια αν κτυπήσουμε και πάμε σε ένα νοσοκομείο, σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε την όποια αμεσότητα υπήρχε πριν τον τωρινό συναγερμό. 

 

Το συγκεκριμένο άρθρο, η στάση του Κυριάκου και η όλη κατάσταση μας ώθησε να πάρουμε την απόφαση να σταματήσουμε και τις δοκιμές μοτοσυκλετών και τις προπονήσεις με μοτοσυκλέτα, για όσο καιρό χρειαστεί.

Έτσι αναβάλλουμε το πολυαναμενόμενο για μας τεστ της Yamaha R1 που είχε προγραμματιστεί αυτές τις ημέρες, όπως και τα επόμενα προγραμματισμένα, μέχρι νεωτέρας...

Τώρα καταλαβαίνουμε ακόμη περισσότερο το γιατί δεν προπονούνται με μοτοσυκλέτα ούτε οι κορυφαίοι οδηγοί του MotoGP και όλοι είναι στο σπίτι τους, κάνοντας είτε στατικό ποδήλατο, είτε γυμναστική (έχοντας σχεδόν όλοι ένα μικρό γυμναστήριο μέσα στο χώρο τους) και δεν είναι τυχαίο ότι και ο Βαλεντίνο Ρόσσι ανέβασε μια φωτογραφία του με τα σκυλάκια του και έγραψε ότι είναι στο σπίτι με την Φραντζέσκα και την μητέρα του Στεφανία. Ξέρω ότι θα μπορούσε να κάνει προπόνηση στο ιδιωτικό Ράντσο που έχει δίπλα στο σπίτι του. Ο Αλέις Εσπαργκαρό στην Ανδόρα που μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έκανε ποδήλατο στο δρόμο, τώρα ανέβασε βίντεο από γυμναστική στο σπίτι και στατικό ποδήλατο. 

Σας παρακαλούμε και εσάς τους αναγνώστες μας, να σκεφτείτε την ευθύνη που έχουμε ο καθένας μας σε όποια δραστηριότητα κάνουμε που ενέχει ρίσκο τραυματισμού και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να περιορίσουμε αυτό το ρίσκο, ώστε να δώσουμε την ανάσα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το σύστημα της υγείας.

Είμαι σίγουρος παρακολουθώντας τα παγκόσμια στατιστικά, ότι αυτή η κρίση σε δύο μήνες το πολύ θα έχει περάσει και ότι σύντομα θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. Ως τότε ΣΤΟΠ σε δοκιμές και προπονήσεις με μοτοσυκλέτα. 

 

Επόμενο άρθρο »

μ.Κ. (μετά Κοροναϊό). Η Επόμενη Μέρα του MotoGP!

« Προηγούμενο άρθρο

Κοροναϊός εναντίον τροχαίων!

Χορηγοί