• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
5 χρόνια χωρίς τον Nicky Hayden
Νέα 22/05/2022 - 12:20

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τις 22 Μαϊου του 2017, όταν ο Nicky Hayden άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Maurizio Bufalini, 5 μέρες μετά το ατύχημα που του συνέβη στην διασταύρωση των Via Ca' Raffaelli και Via Tavoleto στο Misano.

O Hayden έκανε ποδήλατο και παρασύρθηκε από έναν οδηγό Ι.Χ. το απόγευμα της 17ης Μαϊου του 2017, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλαπλοί τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλιού. Μετά από μάχη πέντε ημερών, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP του 2006 απεβίωσε, σε ηλικία 35 ετών.

Ο Nicky Hayden ξεκίνησε την καριέρα του, ενώ ακόμα πήγαινε σχολείο, με την CMRA (ερασιτεχνική λέσxη μοτοσυκλετών του Τέξας που οργανώνει αγώνες και riding schools).  To 1999 (σε ηλικία 18 ετών), ο Hayden πήρε το Πρωτάθλημα AMA Supersport, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήταν τρίτος στην κατηγορία των Superbikes, 40 βαθμούς πίσω από τον Πρωταθλήτή, Matt Mladin. Tον  ξεπέρασε την επόμενη χρονιά για να πάρει το πρώτο του Πρωτάθλημα AMA Superbikes, ενώ συμμετείχε και στον γύρο των WorldSBK στην Laguna Seca, παίρνοντας την τέταρτη θέση στον πρώτο αγώνα και την 13η στον δεύτερο. 

Οι επιδόσεις του στις Η.Π.Α. έστρεψαν αρκετά μάτια πάνω του και, αμέσως μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος των Αμερικάνικων Superbikes, η Honda τον έφερε στην παγκόσμια σκηνή, στα MotoGP, και μάλιστα με την ιστορική, εργοστασιακή της ομάδα, Repsol Honda δίπλα στον Valentino Rossi!

Την πρώτη του χρονιά στα MotoGP, ο Hayden αναδείχθηκε σε rookie της χρονιάς, παίρνοντας δύο τρίτες θέσεις, σε Ιαπωνία και Αυστραλία, ενώ συγκέντρωσε 130 βαθμούς και πήρε την πέμπτη θέση.  Την επόμενη χρονιά θα ανέβαινε και πάλι δύο φορές στο βάθρο, σε Βραζιλία και Γερμανία, κατακτώντας την 8η θέση στην γενική βαθμολογία. 

Το 2005 θα ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για πρώτη φορά, στον αγώνα των H.Π.Α., στην Laguna Seca, ενώ άλλα πέντε βάθρα θα τον φέρνανε στην 3η θέση της βαθμολογίας. 

Το 2006 ήταν η χρονιά του Nicky Hayden. Ξεκίνησε δυναμικά, με την τρίτη θέση στην Jerez και ανέβηκε στο βάθρο και στους 4 πρώτους αγώνες της σεζόν (Jerez, Qatar, Τουρκία και Σανγκάη). Η πρώτη νίκη ήρθε αργότερα, στο Assen, με μια ακόμα νίκη στην Laguna Seca και άλλες 4 εμφανίσεις στο βάθρο να χαρίζουν στον Nicky Hayden τον πολυπόθητο τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή MotoGP, μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια όπου στην κορυφή του κόσμου βρισκόταν ο Valentino Rossi.  O Hayden έγινε ο έβδομος Αμερικανός (μετά τους Kenny Roberts, Freddie Spencer, Eddie Lawson, Wayne Rainey, Kevin Schwantz και Kenny Roberts Jr.) που θα γινόταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην μεγάλη κατηγορία και ο πρώτος που θα το έκανε αυτό στην νέα, τετράχρονη εποχή των ΜotoGP.

Από εκεί και πέρα, ο Hayden συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι και το 2015 στα MotoGP, πηγαίνοντας στην Ducati από το 2009 μέχρι και το 2013, για να επιστρέψει στην Honda για τα δύο τελευταία χρόνια. Μετά το 2006 θα ανέβαινε άλλες 8 φορές στο βάθρο, φτάνοντας τα 28 βάθρα, τις 3 νίκες και τις 5 pole position στην καριέρα του. 

Το 2016, ο Nicky Hayden μεταφέρθηκε στα WorldSBK, με την Honda, και στην πρώτη του σεζόν είχε μια νίκη (δεύτερος αγώνας της Sepang) και τρία ακόμα βάθρα (Assen, Laguna Seca, Lausitzring), για να τερματίσει την σεζόν πέμπτος. Την επόμενη χρονιά, συνέχιζε να αγωνίζεται στα Superbikes, μέχρι εκείνο το μοιραίο απόγευμα του Μαϊου.

Από το 2015, ο Hayden εισήχθη στο MotoGP Hall of Fame, ανώ πέρυσι έγινε ο 269ος αναβάτης που εισήχθη στο Motorsports Hall of Fame of America.

Επόμενο άρθρο »

WorldSBK Estoril: Αγώνας Superpole

« Προηγούμενο άρθρο

WSSP300: Γιάννης Περιστεράς #81

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα