• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η αποχώρηση του Andrea Dovizioso από τα MotoGP
20 χρόνια καριέρας έφτασαν στο τέλος τους σήμερα
Νέα 04/09/2022 - 18:27

"Για εμάς, ήσουν ένας περήφανος αντίπαλος και ένας υπέροχος ομόσταυλος όλα αυτά τα χρόνια. Απόλαυσε αυτόν τον τελευταίο αγώνα, μια τελευταία μάχη". 


Αυτό το μήνυμα ήταν γραμμένο στις μοτοσυκλέτες των Pol Espargaro και Stefan Bradl σήμερα στον αγώνα του Misano. Με αυτόν τον τρόπο η Honda αποφάσισε να τιμήσει τον Andrea Dovizioso, ο οποίος σήμερα ολοκλήρωσε την καριέρα του με το πέσιμο της καρό σημαίας. Μια καριέρα που ξεκίνησε το 2002 (με μια συμμετοχή επίσης το 2001) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην τότε κατηγορία των 125cc. 


O Dovisiozo γεννήθηκε στο Forli της Ιταλίας στις 23 Μαρτίου του 1986 και εισήλθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2002, αφού πρώτα είχε κερδίσει το Aprilia Challenge 125cc το 2000 και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 125cc το 2001.


Το 2002 τον βρίσκει με την Scot Honda στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των 125cc. Με αυτή την ομάδα ο Dovizioso θα κέρδιζε 2 χρόνια μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των 125cc το 2004, παίρνοντας 5 νίκες και τερματίζοντας στο βάθρο συνολικά 11 φορές σε 16 αγώνες. 


Ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής πλέον, ο Dovizioso ανέβηκε στην κατηγορία των 250cc (με την ίδια ομάδα), όπου παρέμεινε για τρεις σεζόν, τερματίζοντας μια φορά τρίτος και 2 φορές δεύτερος στην συνολική βαθμολογία. Στα 250cc, ο Dovizioso πήρε συνολικά 4 νίκες και 26 βάθρα. 


Και πάλι με την Scot Honda, ο Dovizioso ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία το 2008 και βρέθηλε μια φορά στο βάθρο, πριν περάσει στην εργοστασιακή ομάδα της Honda το 2009, με την οποία έμεινε 3 χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων ο Dovizioso κέρδισε το βρετανικό Grand Prix το 2009, συγκέντρωσε αρκετά βάθρα και τερμάτισε στην 6η, 5η και 3η θέση του Πρωταθλήματος αντίστοιχα. 


Το 2012, ο Dovizioso μετακόμισε για μια σεζόν στην Yamaha, στην Tech3, όπου ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο και τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας. 


Από εκεί και πέρα, ο Dovizioso πήγε στην Ducati, μια ομάδα με την οποία συνδέθηκε περισσότερο από όλες στα MotoGP και με την οποία τερμάτισε τρεις φορές δεύτερος στην βαθμολογία, πίσω μόνο από τον Marc Marquez. Η σεζόν του 2020, με την απουσία του Marquez να αποτελεί μια ευκαιρία για τον Dovi, δεν πήγε όπως θα ήθελε ο Ιταλός. Τα αποτελέσματα δεν έρχονταν, η σχέση του με την Ducati είχε φτάσει σε ένα πολύ κακό σημείο και το ιταλικό εργοστάσιο ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει την συνεργασία του με τον Dovizioso την Παρασκευή του Grand Prix της Αυστρίας. Κατά μια ειρωνική στροφή της τύχης, το Grand Prix της Αυστρίας θα ήταν η μόνη νίκη του Dovizioso εκείνη την χρονία (και μόλις το δεύτερό του βάθρο), όμως το τέλος της σεζόν σήμανε την λήξη της συνεργασίας. Κατά τα χρόνια που ο Dovizioso έμεινε στην Ducati (2013-2020), πέτυχε 13 νίκες και 40 συνολικά εμφανίσεις στο βάθρο. 


Το τέλος της συνεργασίας του με την Ducati βρήκε τον Dovizioso να κάνει ένα "διάλειμμα" από τα MotoGP, το οποίο θα κρατούσε ένα χρόνο. Σε αυτόν τον χρόνο υπήρξαν δοκιμές με την Aprilia και η έντονη φημολογία ότι θα βλέπαμε τον Ιταλό αναβάτη το 2022 με το εργοστάσιο από το Noale. Όμως τελικά με το λύσιμο της συνεργασίας μεταξύ Maverick Viñales και Yamaha, o Franco Morbidelli ανέβηκε στην εργοστασιακή ομάδα και ο Dovizioso κλήθηκε στην δορυφορική ομάδα της Yamaha για να τον αντικαταστήσει - με συμβόλαιο και για το 2022.


Η τελευταία, όπως αποδείχθηκε, σεζόν του Dovizioso στα MotoGP δεν πήγε σίγουρα όπως θα ήθελε. Μια Yamaha που ταλανιζόταν από προβλήματα και ένας Dovizioso που δεν μπορούσε να πάρει το 100% από αυτήν (όπως ο Quartararo), φέρανε το απογοητευτικό σύνολο των 11 βαθμών σε όλη την χρονιά και οδήγησαν στην απόφαση του Dovizioso να "κρεμάσει" πρόωρα την αγωνιστική του φόρμα. 


Από σήμερα το απόγευμα, ο Dovizioso αποτελεί κομμάτι της ιστορίας των αγώνων, με τον Cal Crutchlow να σπεύδει να τον αντικαταστήσει για τους τελευταίους γύρους της σεζόν. 


Στην τεράστια αυτή καριέρα, που έφτασε τα 25 χρόνια, ο Dovizioso πήρε συνολικά 24 νίκες, ανέβηκε συνολικά 103 φορές στο βάθρο, πήρε 20 pole position, ενώ έκανε τον ταχύτερο γύρο αγώνα 22 φορές. 


Αντίο λοιπόν Andrea, ευχαριστούμε για όλα!

 

Επόμενο άρθρο »

Quartararo: Αυτό ήταν το όριο σήμερα

« Προηγούμενο άρθρο

Τέταρτη συνεχόμενη νίκη για τον Bagnaia για 0,034 δευτερόλεπτα!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα