• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
INNengine e-REX: Ένας κινητήρας με πολύ σημαντικές καινοτομίες.
Νέα Αγοράς 24/07/2023 - 13:09

Του Νεκτάριου Διατσίδη

 

Ο νέος αυτός κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Έχει δύο χρόνους όπως ο δίχρονος κινητήρας αλλά μία καινοτομία του - που δεν φαίνεται εύκολα - είναι η διαφορά ανοίγματος και κλεισίματος των θυρίδων εισαγωγής και εξαγωγής που δεν αφήνουν καθόλου καυσαέρια στο χώρο καύσης, με αποτέλεσμα να μένει  καθαρός όπως ο χώρος καύσης ενός τετράχρονου κινητήρα.

Η INNengine δίνει μία νέα προσέγγιση στους χρόνους αυτού του κινητήρα, καθώς τον χαρακτηρίζει ως «μονόχρονο» και το εξηγεί γιατί κάνει μία καύση κάθε μισή περιστροφή του άξονά του, αντίστοιχα με τον στρόφαλο ενός δίχρονου κινητήρα με μπιέλα. Η διαφορά όμως έγκειται στο γεγονός ότι η διάρκεια καύσης είναι 90 και άλλες 90η επιστροφή των εμβόλων για την επόμενη, ενώ στον αντίστοιχο στρόφαλο του δίχρονου είναι 180και 180 με το συμπέρασμα της διαφοράς να οφείλεται στις πλάκες με την κυματοειδή επιφάνεια όπου έχουν δύο εναλλαγές ανά 180 ενώ στον στροφαλοφόρο ένα κομβίο στις 360. 

Υποθετικά αν προστεθεί ένα κιβώτιο ταχυτήτων στον δίχρονο κινητήρα με σχέση μετάδοσης 2:1 τότε οι μοίρες είναι ίδιες αλλά οι στροφές μισές. Επομένως ο κινητήρας INNengine έχει τις μισές στροφές θεωρητικά αλλά και τα έμβολά του τη μισή ταχύτητα γιατί κάνουν από μισή διαδρομή. Έτσι μπορεί να δουλέψει σε πολύ υψηλότερες στροφές από πλευράς δυνάμεων και να αποδώσει τελικά πολύ μεγάλη ισχύ. Η ακριβής ορολογία για τους χρόνους αυτού του κινητήρα είναι αυτή των δύο χρόνων, από τη στιγμή που σε κάθε ζευγάρι αντικριστών εμβόλων συμβαίνει μία καύση σε κάθε δύο διαδρομές.

 

Η κατασκευή αυτού του κινητήρα είναι συμπαγής, περιλαμβάνει τέσσερα διπλά αντικριστά έμβολα τα οποία συνδέονται σε δύο κυματοειδείς πλάκες με ρουλεμάν και έχουν αξονική τοποθέτηση. Ανάμεσα στα δύο αντικριστά έμβολα υπάρχει το μπουζί και ο άμεσος εγχυτήρας καυσίμου, ενώ περιμετρικά στο μέγιστο άνοιγμα των εμβόλων υπάρχουν οι θυρίδες εισαγωγής και εξαγωγής. 

Η βασική καινοτομία αυτού του κινητήρα είναι η σύνδεση των δύο κυματοειδών πλακών με δύο άξονες που έχουν δύο πολύσφηνα με αντίστροφη πλάγια χάραξη και επιτρέπουν την αλλαγή της γωνίας συνεργασίας των δύο αυτών πλακών. Στην πράξη ενώ θα μπορούσαν τα έμβολα να έρχονται κοντά και να απομακρύνονται σε κάθε διαδρομή συμμετρικά, αυτά έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ασύμμετρα και με διαφοροποίηση της συνολικής διαδρομής αλλάζοντας το χρονισμό αλλά και το βαθμό συμπίεσης.

 

Τα αποτελέσματα της λειτουργίας αυτού του κινητήρα είναι να καθαρίζει πλήρως ο χώρος καύσης, να έχει πολύ μεγάλο βαθμό συμπίεσης, να μην έχει λάδι που εισέρχεται προς το χώρο καύσης, να μην έχει κραδασμούς και μεγάλες αναπτυσσόμενες δυνάμεις και όλα αυτά με μία απλή κατασκευή που εξοικονομεί όγκο και βάρος. Χαρακτηριστικά με βάρος 35 κιλά αποδίδει 120 ίππους από 500 κ.εκ. και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει υδρογόνο ως καύσιμο αλλά και άλλα εναλλακτικά καύσιμα ενώ συνδυάζεται πολύ εύκολα με γεννήτρια στην εκδοχή e-REX.

Επόμενο άρθρο »

Test Ride ZEEHO στην εταιρεία ΜΟΤΟ ΜΠΟΥΛΑΣ στην Χίο

« Προηγούμενο άρθρο

Νέα χρώματα 2024 για το Honda Forza 750

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα