• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Το εκπληκτικό Μουσείο Barber με 950 εκθέματα!
220 κατασκευαστές από 22 χώρες
Νέα Αγοράς 22/08/2023 - 19:04

του Δημήτρη Διατσίδη


 

Το μεγαλύτερο Μουσείο Μοτοσυκλέτας στον κόσμο βρίσκεται στο Birmingham της Αλαμπάμα και ο επισκέπτης μπορεί να δει πάνω από 950 κομμάτια της ιστορίας των δύο τροχών.

Το 2006 είχαμε την ευκαιρία λίγοι Έλληνες δημοσιογράφοι, μαζί με τον τότε υπεύθυνο Τύπου της Σαρακάκης – Honda, τον Ευάγγελο Λουκόπουλο, να επισκεφτούμε το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής στους εσωτερικούς του χώρους, Μουσείο που έχει φτιαχτεί μαζί με την ομώνυμη πίστα Αγώνων και δοκιμών στην όχι και τόσο εύκολα προσβάσιμη αεροπορικά περιοχή των ΗΠΑ.

Το Μουσείο Barber είναι το “σπίτι” για πάνω από 1,600 μοτοσυκλέτες, που καλύπτουν την παραγωγή δίτροχων των τελευταίων 100 χρόνων, από πάνω από 200 διαφορετικούς κατασκευαστές από 20 χώρες. Οι 650 περίπου από αυτές βρίσκονται είτε σε διαδικασία συντήρησης, είτε σε κάποιες αποθήκες του Μουσείο και περίπου χίλιες είναι αυτές που μπορείς να θαυμάσεις.

Φυσικά ρωτήσαμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης όλων αυτών και η ιστορία μας έδειξε τον George Barber, γιό του μεγαλύτερου παραγωγού γάλατος της Αλαμπάμα, που μεγάλωσε μέσα στις δουλειές, αλλά είχε πάθος για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Την δεκαετία των '60 έτρεξε με Porsche και κέρδισε 63 νίκες! Το 1988 ξεκίνησε να συλλέγει και να αναπαλαιώνει κλασικά αυτοκίνητα με σκοπό να δημιουργήσει ένα Μουσείο Αυτοκινήτου. Ο καλός του φίλος Dave Hooper, που ήταν ενθουσιώδης μοτοσυκλετιστής, του είπε ότι Μουσεία Αυτοκινήτου υπάρχουν πολλά στον κόσμο, ενώ αντίθετα ελάχιστα Μοτοσυκλέτας. Ο Βarber ευτυχώς τον άκουσε και έτσι το Barber Vintage Motorsports Museum είναι μια πραγματικότητα και επισήμως το μεγαλύτερο του κόσμου. 

Από το ισόγειο μπορείς να δεις τους εντυπωσιακούς πύργους με τις μοτοσυκλέτες στους ορόφους, αλλά το πιο ωραίο είναι να ανεβείς στον τελευταίο όροφο και να ξεκινήσεις να βλέπεις και να φωτογραφίζεις τα εκθέματα που σε ενδιαφέρουν. Είναι αδύνατο να τα δεις όλα καλά!

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μερικά σπάνια κομμάτια, αλλά και μοτοσυκλέτες που σημάδεψαν την επαφή του καθένα επισκέπτη με τους δύο τροχούς. 

Από το motorcycle-diaries.com, που φωτογράφισε μερικές σπάνιες μοτοσυκλέτες, ξεχώρισαν τη μοναδική Brough Superior και την μονόμπρατση μπροστά και πίσω Imme R100 που κατασκευάστηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η πρώτη μοτοσυκλέτα που αγόρασε ο George Barber, αναπαλαιώθηκε το 1988 και έκτοτε το 99% των μοτοσυκλετών του Μουσείου είναι πλήρως λειτουργικές. Στη διάρκεια της δέυτερης επίσκεψής μου στο Μουσείο το 2009 είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους δοκιμαστές – συντηρητές που μου εξήγησε ότι κάθε μοτοσυκλέτα μετά την αναπαλαίωση δοκιμάζεται και μετά αφαιρούνται όλα τα υγρά για να συντηρηθεί σωστά. Κάθε ένα ή δύο χρόνια κάθε μοτοσυκλέτα ξανα-ετοιμάζεται και κάνει κάοια χιλιόμετρα δοκιμής, ώστε να διατηρείται η κατάστασή της λειτουργική!

Ο George Barber, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Μουσείου
Ο George Barber, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Μουσείου

Το μουσείο αγοράζει κάθε χρόνο και νέες μοτοσυκλέτες που θεωρεί ότι θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος της ιστορίας της Μοτοσυκλέτας. Υπήρξαν πάνω από 2,500 κατασκευαστές στον κόσμο από το 1900 και οι μοτοσυκλέτες που έχουν αγοραστεί είναι από 220 από αυτούς, από 22 διαφορετικές χώρες. 

Βέβαια είναι δύσκολο έως αδύνατο να υπολογιστεί η συνολική αξία των μοτοσυκλετών που υπάρχουν στο Μουσείο Barber, αλλά σίγουρα μιλάμε για πολλά, πάρα πολλά εκατομμύρια €.


 

 

Η Brough Superior είναι από τα σπανιότερα εκθέματα
Η Brough Superior είναι από τα σπανιότερα εκθέματα
Προηγμένη τεχνολογία συστημάτων ανάρτησης, μετά τον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο, από την Imme R100
Προηγμένη τεχνολογία συστημάτων ανάρτησης, μετά τον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο, από την Imme R100

Επόμενο άρθρο »

Η Aprilia RS 660 κυριαρχεί στο Twins Cup του MotoAmerica

« Προηγούμενο άρθρο

Το Honda Adventure Roads επιστρέφει στην Αφρική το 2024

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα