• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Αναλυτική παρουσίαση της νέας Honda CRF1100L AFRICA TWIN
Τεστ-Μοντέλα 14/10/2023 - 15:04

Η Honda παρουσίασε στις αρχές Οκτωβρίου τις νέες εκδόσεις 2024 των CRF1100L Africa Twin και CRF1100L Adventure Sports, τώρα έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες φωτογραφίες και τα πλήρη στοιχεία της CRF1100L Africa Twin και θα ακολουθήσει η CRF1100L Adventure Sports. 


 

4YM CRF1100L AFRICA TWIN

Η σκληροτράχηλη off-road adventure μοτοσυκλέτα της Honda κάνει την είσοδό της στο 24MY με επιπλέον ροπή στις χαμηλές στροφές από τον δικύλινδρο κινητήρα των 1084κ.εκ. Μια νέα έκδοση , η CRF1100L Africa Twin ES, προσφέρει έλεγχο της απόσβεσης μέσω της ανάρτησης Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA™) και ρύθμιση της προφόρτισης του πίσω ελατηρίου, καθώς και θερμαινόμενα γκριπ και παροχή ACC. Και τα δύο μοντέλα μοιράζονται το πάνωμέρος του φέρινγκ αλλά και μία σέλα νέας σχεδίασης, μεγαλύτερη ζελατίνα με ρυθμιζόμενο ύψος σε 5 θέσεις, και tubeless ελαστικά. Ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων χρησιμοποιεί μονάδα μέτρησης αδράνειας έξι αξόνων (IMU) για τη διαχείριση των riding modes και του HSTC και περιλαμβάνει τα συστήματα Cornering ABS, Wheelie Control, Rear Lift Control, θύρα USB και cruise control (βασικός εξοπλισμός). Το δημοφιλές κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT), συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ανίχνευσης στροφής, βελτιώνεται για το 24YM. Η έγχρωμη οθόνη αφής TFT 6,5 ιντσών ενσωματώνει Apple CarPlay®, Android Auto® και συνδεσιμότητα Bluetooth. Επιλέγοντας ένα από τα τέσσερα εξατομικευμένα πακέτα με γνήσια αξεσουάρ Honda - Urban, Rally, Travel και Adventure - μπορείτε να δημιουργήσετε τον τέλειο σύντροφο για τα ταξίδια σας.


Έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε που η Honda XRV650 Africa Twin πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη. Και παρά το ότι η μοτοσυκλέτα που τώρα φέρει το ίδιο όνομα – παρουσιάστηκε το 16YM ως CRF1000L Africa Twin – ήταν ένα εντελώς νέο μοντέλο, εν τούτοις κληρονόμησε την ουσία και το πνεύμα που έκαναν την πρώτη τόσο δημοφιλή.

Η ισορροπία ισχύος και ελαφρού βάρους ήταν βασικό συστατικό του ελκυστικού χαρακτήρα της τότε, όπως και τώρα. Με μία μοναδική, αθλητική εμφάνιση, έναν απολαυστικό, εύχρηστο κινητήρα και ένα ικανό, άνετο πλαίσιο, η CRF1000L Africa Twin αποδείχτηκε μία πραγματικά σύγχρονη μοτοσυκλέτα παντός εδάφους και αγαπήθηκε από τους φίλους των ταξιδιών περιπέτειας ανά τον κόσμο, αλλά και όσους την χρησιμοποιούν ως ένα καθημερινό μέσο μετακίνησης στην πόλη ή για διήμερες αποδράσεις.

Από το 2016 που επέστρεψε στην αγορά, οι πωλήσεις της Africa Twin ξεπερνούν τις 85.000 μονάδες.

Το 18YM, η Africa Twin, σε έκδοση τόσο με χειροκίνητο όσο και με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη - Dual Clutch Transmission (DCT), απέκτησε ηλεκτρονική διαχείριση γκαζιού Throttle By Wire (TBW) και 3 riding modes, περισσότερες επιλογές ρύθμισης του συστήματος Honda Selectable Torque Control (HSTC), και εξελιγμένη εισαγωγή και εξαγωγή για βελτιωμένη απόκριση και ήχο κινητήρα. Από την ίδια πλατφόρμα γεννήθηκε η Africa Twin Adventure Sports, με τις ίδιες αναβαθμίσεις αλλά με βελτιωμένη προστασία από τον αέρα, αυξημένη αυτονομία και μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης, αυξάνοντας τις δυνατότητές της για μακρινές διαδρομές.

Το 20YM, η υιοθέτηση ενός κινητήρα μεγαλύτερης χωρητικότητας 1084κ.εκ, και μεγαλύτερης διαδρομής, σηματοδότησε ένα ακόμα ορόσημο στην εξέλιξη της Africa Twin. Οι ικανότητες της πιο τουριστικής έκδοσης CRF1100L Africa Twin Adventure Sports* βελτιώθηκαν περαιτέρω με το προαιρετικό σύστημα ανάρτησης Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA™).

Την ίδια στιγμή, η CRF1100L Africa Twin επανασχεδιάστηκε με επιθετικό, compact στυλ rally και ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον off-road χαρακτήρα. Παράλληλα με την αύξηση της ισχύος και της ροπής του κινητήρα ήταν επίσης σημαντικά ελαφρύτερη, σύμφωνα με τις βασικές αρχές που είχαν τεθεί πριν πολλά χρόνια. Το 22YM, η Africa Twin απέκτησε νέες ρυθμίσεις DCT για πιο ομαλό χειρισμό στις δύο πρώτες σχέσεις και αλουμινένια πίσω σχάρα στο βασικό εξοπλισμό.

Το 24YM σηματοδοτεί άλλο ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης για το μοντέλο με μια νέα επιλογή Ηλεκτρονικής Ανάρτησης (ES), περισσότερη ροπή από τον κινητήρα, περαιτέρω βελτιώσεις στο DCT και ανώτερα επίπεδα εξοπλισμού που ενισχύουν την απήχηση μιας ήδη άκρως ελκυστικής και δημοφιλούς μοτοσικλέτας.

 

Επισκόπηση

Η CRF1100L Africa Twin είναι ένα μοντέλο με γνήσιες off-road ικανότητες αλλά με την εμφάνιση και αίσθηση μιας slim rally μοτοσυκλέτας. Για το 24YM, ο παράλληλος δικύλινδρος κινητήρας των 1.084 κ.εκ. έχει ρυθμιστεί – μέσω της εξέλιξης των συστημάτων εισαγωγής, καύσης και εξαγωγής - ώστε να παράγει περισσότερη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η μέγιστη ροπή έχει αυξηθεί κατά 7%, στα 112Nm, ενώ η μέγιστη ισχύς παραμένει στα 102 PS (75kW).

Διατίθενται δύο επιλογές. Η CRF1100L Africa Twin, με στάνταρ ανάρτηση Showa, και η CRF1100L Africa Twin ES, με το σύστημα Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA). Το Showa EERA προσφέρει βελτιστοποιημένη απόσβεση σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, καθώς και τη δυνατότητα αλλαγής της προφόρτισης του πίσω ελατηρίου εν κινήσει. Η CRF1100L Africa Twin ES περιλαμβάνει επίσης μία παροχή ACC και θερμαινόμενα γκριπ στο βασικό εξοπλισμό, όπως και η αδελφή της CRF1100L Africa Twin Adventure Sports.

Και οι δύο εκδόσεις της Africa Twin μοιράζονται ένα στιβαρό ατσάλινο πλαίσιο, ένα αλουμινένιο ψαλίδι που προέρχεται από την CRF450R, τη γεωμετρία του πλαισίου, τη διαδρομή της ανάρτησης και την απόσταση από το έδαφος, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα. Μια νέα, αλλά σημαντική προσθήκη για το model year 24 είναι η υιοθέτηση tubeless ελαστικών τα οποία επιτρέπουν ευκολότερες επισκευές χωρίς να πρέπει να αφαιρεθεί ο τροχός.

Επίσης, για μεγαλύτερη άνεση σε μακρινά ταξίδια, μία νέα μεγαλύτερη ζελατίνα με ρυθμιζόμενο ύψος σε 5 θέσεις τοποθετημένη σε ένα ανανεωμένο, ‘επιθετικό’ εμπρός φέρινγκ, προσφέρει μέγιστη ορατότητα προς τα εμπρός ή αυξημένη προστασία από τον αέρα, ανάλογα με την επιλογή του αναβάτη.

Μία μονάδα μέτρησης αδράνειας (IMU) έξι αξόνων ελέγχει όχι μόνο το HSTC 7 επιπέδων αλλά και το σύστημα ελέγχου ανύψωσης του εμπρός τροχού (Wheelie Control) 3 επιπέδων, το Cornering ABS (με ρύθμιση off-road), το Rear Lift Control (σύστημα αποφυγής ανύψωσης πίσω τροχού) και το σύστημα του DCT που αναγνωρίζει πότε η μοτοσυκλέτα στρίβει. Υπάρχουν τέσσερα προεπιλεγμένα προφίλ οδήγησης URBAN, TOUR, GRAVEL και OFF-ROAD.

Σχεδιασμένο για πλήρη έλεγχο, το τρίγωνο της θέσης οδήγησης διαμορφώνεται από μία λεπτή σέλα και το ψηλό τιμόνι. Δύο Φώτα Ημέρας LED - Dual LED Daytime Running Lights (DRL) προσφέρουν βέλτιστη ορατότητα, προς όφελος της ασφάλειας. Το Cruise control ανήκει στο βασικό εξοπλισμό. Μία έγχρωμη οθόνη αφής TFT Multi Information Display (MID) 6,5” κρατά ενήμερο τον αναβάτη για όλες τις λειτουργίες της μοτοσυκλέτας, και είναι συμβατή με Apple CarPlay®, Android Auto® και συνδεσιμότητα Bluetooth.

Η 24YM CRF1100L Africa Twin θα διατίθεται σε τρεις επιλογές χρωμάτων με τολμηρά γραφικά ‘mountain’: Grand Prix Red, Matt Ballistic Black Metallic, Pearl Glare White and Glint Wave Blue Metallic Tricolour (διατίθεται μόνο με την CRF1100L Africa Twin ES)

 Κύρια Χαρακτηριστικά

Πλαίσιο

- Νέα επιλογή ανάρτησης Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERATM), η στάνταρ ανάρτηση της Showa εξακολουθεί να διατίθεται

- Ελαφρύ πλαίσιο, με βιδωτό αλουμινένιο υποπλαίσιο και ελαφρύ άκαμπτο ψαλίδι τύπου CRF450R για εξαιρετική πρόσφυση του πίσω τροχού και αίσθηση

- Έλεγχος μέσω μονάδας μέτρησης αδράνειας IMU της Bosch, το cornering ABS παρέχει σιγουριά στο φρενάρισμα και διαθέτει ρύθμιση off-road

- Τροχοί 21/18 ιντσών τώρα με tubeless ελαστικά


Νέα για την 24YM είναι η επιλογή της ανάρτησης Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA™), με ρυθμίσεις που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την CRF1100L Africa Twin ES. Το σύστημα έχει ήδη αποδείξει την αξία του στην Africa Twin Adventure Sports και διαθέτει την ίδια διαδρομή με τη βασική μοτοσυκλέτα (230 mm εμπρός/220 mm πίσω), ενώ παρέχει αυτόματα τη βέλτιστη δύναμη απόσβεσης σε σχέση με την διαδρομή.

Προσαρμόζει το επίπεδο απόσβεσης λαμβάνοντας πληροφορίες από τρεις πηγές: την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας (από την ECU), τη στάση και τοποθέτηση της μοτοσυκλέτας (από την μονάδα μέτρησης αδράνειας) και τη συμπεριφορά του πιρουνιού (από τον αισθητήρα διαδρομής). Η μονάδα ελέγχου ανάρτησης (Suspension Control Unit) προσαρμόζει ανάλογα τη συμπεριφορά της ανάρτησης μέσα σε μόλις 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου (0,015 δευτερόλεπτα) από την πραγματοποίηση αυτών των υπολογισμών.

Χάρη στην ευελιξία του συστήματος, η ρύθμιση της απόσβεσης μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να αλλάζει καθώς μεταβάλλεται η ταχύτητα της μοτοσυκλέτας - επιτρέποντας, για παράδειγμα, πιο σφικτή απόσβεση σε υψηλότερες ταχύτητες. Επιπλέον, μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η ‘προετοιμασία’ της ανάρτησης της μοτοσικλέτας για προσγείωση από ένα άλμα ή η μείωση της ‘βύθισης’ σε ένα δυνατό φρενάρισμα.

Πολύ απλά, το Showa EERA™ σημαίνει ότι ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει άνεση σε χαμηλές ταχύτητες, σταθερότητα σε υψηλές, σπορ επιδόσεις στο δρόμο και απόκριση σε εκτός δρόμου μονοπάτια, απλά με ένα άγγιγμα της οθόνης αφής.

Διατίθενται πέντε modes για τη ρύθμιση της ανάρτησης:

-  MID βρίσκεται μεταξύ σφικτού και μαλακού, για εύκολο χειρισμό σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Επιλέγεται αυτόματα με το προφίλ Urban.

 - HARD παρέχει σταθερότητα και άμεση απόκριση και διαθέτει την πιο σφικτή απόσβεση για ταξίδια με δύο άτομα και πλήρες φορτίο. Επιλέγεται αυτόματα με το προφίλ Tour.

 - SOFT προσφέρει άνετη και ασφαλή οδήγηση σε κακές επιφάνειες παρέχοντας τη χαμηλότερη δύναμη απόσβεσης. Επιλέγεται αυτόματα με το προφίλ Gravel.

 - OFF-ROAD παρέχει βέλτιστες επιδόσεις στο χώμα, με σταδιακά αυξανόμενη απόσβεση του πιρουνιού σε σχέση με την ταχύτητα μεταβολής της διαδρομής του και πιο σφιχτή απόσβεση του πίσω αμορτισέρ. Επιλέγεται αυτόματα με το προφίλ Off-road.

Ενώ οι παραπάνω ρυθμίσεις της ανάρτησης επιλέγονται αυτόματα ανάλογα με το riding mode, στο προφίλ USER ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την προφόρτιση του ελατηρίου με ακρίβεια, σε 24 βήματα, μπροστά και πίσω.

Επίσης διατίθεται η στάνταρ διάταξη της πλήρως προσαρμοζόμενης ανάρτησης της Showa. Το ανεστραμμένο πιρούνι τύπου cartridge των 45 χλστ. προσφέρει απόσβεση των κραδασμών σε μεγάλο εύρος της διαδρομής του διαθέτοντας εσωτερικές ρυθμίσεις απόσβεσης για απόδοση υψηλής ποιότητας σε συνθήκες εντός και εκτός δρόμου. Η τιμονόπλακα από χυτό αλουμίνιο και η σφυρήλατη κάτω τιμονόπλακα σε συνδυασμό με έναν πανάλαφρο αλουμινένιο άξονα και δύο βίδες σε κάθε άκρο είναι τα σημεία έδρασης του πιρουνιού με το πλαίσιο. Το πίσω αμορτισέρ της Showa περιλαμβάνει ένα κύλινδρο των 46 χλστ. και εξωτερικό δοχείο λαδιού εξασφαλίζουν σταθερό έλεγχο της απόσβεσης ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες off-road οδήγησης. Η προφόρτιση του ελατηρίου είναι ρυθμιζόμενη από ένα περιστροφικό χειριστήριο στο σώμα του αμορτισέρ.

H στιβαρότητα και ακαμψία του ατσάλινου ημίδιπλου πλαισίου ενισχύσουν τις εκτός δρόμου ικανότητες της μοτοσυκλέτας – βελτιώνοντας παράλληλα τη συμπεριφορά της στο δρόμο. Η ακαμψία γύρω από την κεφαλή του τιμονιού έχει βελτιστοποιηθεί για καλύτερη αίσθηση πρόσφυσης από το εμπρός τμήμα. Οι κεντρικές δοκοί είναι πιο λεπτές και ευθείες, χωρίς εμπρός εγκάρσια δοκό. Η απόσταση από το έδαφος είναι 250 χλστ., με το μεταξόνιο στα 1575 χλστ. και κάστερ/ίχνος στις 27° 30’/113 χλστ. αντίστοιχα. Το βάρος με όλα τα υγρά είναι 231 κιλά και 233 κιλά για την ES (DCT 242kg/244kg).

Ένα βιδωτό αλουμινένιο υποπλαίσιο επιτρέπει στην CRF1100L Africa Twin να είναι στενή κάτω από το σώμα του αναβάτη - μόλις 195 χλστ. – για ευκολότερη πρόσβαση στο έδαφος. Το ελαφρύ αλουμινένιο ψαλίδι, που είναι εμπνευσμένο από την σχεδίαση του αντίστοιχου της CRF450R, βελτιώνει την πρόσφυση του πίσω τροχού και την πληροφόρηση του αναβάτη. Οι εσωτερικές πλάκες των σημείων έδρασης του ψαλιδιού χρησιμοποιούν ατσάλι υψηλής αντοχής 600MPa και ο πάνω εγκάρσιος σωλήνας που τις συνδέει λειτουργεί και ως πάνω βάση για το αμορτισέρ (μέσω ενός σφαιρικού συνδέσμου), βελτιώνοντας την πληροφόρηση για την πρόσφυση του πίσω τροχού.

Το κλειδί για τις επιδόσεις της Africa Twin είναι μία μονάδα μέτρησης αδράνειας (IMU) Bosch MM7.10 έξι αξόνων, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και μετρά σε πραγματικό χρόνο τη γωνία/ταχύτητα κατά τον διαμήκη, εγκάρσιο και κατακόρυφο άξονα, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω τροχού μέσω των TBW και HSTC, της πρόσφυσης του εμπρός κατά το φρενάρισμα μέσω του cornering ABS, της ανύψωσης του εμπρός τροχού μέσω του Wheelie Control, ενώ συγχρόνως προσθέτει το Rear Lift Control. Αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας της ανάρτησης EERATM.

Η μονάδα IMU λαμβάνει υπόψη την κλίση της μοτοσικλέτας, την επιβράδυνση (από τους αισθητήρες ταχύτητας στον εμπρός/πίσω τροχό) και συμπεριλαμβάνει στην εξίσωση τον βαθμό ολίσθησης του εμπρός και του πίσω τροχού για τη διαχείριση της πίεσης πέδησης μέσω του ABS. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν ανιχνεύσει ξαφνική ανύψωση του πίσω τροχού, ελέγχει έξυπνα την πίεση πέδησης για να διατηρηθεί η ευστάθεια. Διαθέσιμη είναι και μια ρύθμιση του ABS για off-road χρήση, ενώ εάν χρειαστεί το ABS μπορεί να απενεργοποιηθεί για τον πίσω τροχό, εφόσον η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη.

Συμπαγείς, διαιρούμενες και ακτινικά τοποθετημένες, 4πίστονες δαγκάνες συνδυάζονται με πλευστούς ‘wave’ δίσκους 310 mm και τακάκια από πυροσυσσωματωμένο μέταλλο. Ο πίσω ‘wave’ δίσκος των 256 mm διαθέτει ειδική διάτρηση και διαμόρφωση για βέλτιστο έλεγχο του πίσω τροχού.

Ακτινωτές ζάντες 21”/18” εμπρός και πίσω (από ανοξείδωτο ατσάλι) συνδυάζονται με ελαστικά διαστάσεων 90/90-21 και 150/70-18 που τώρα είναι tubeless, για ευκολότερες επισκευές χωρίς να πρέπει να αφαιρεθεί ο τροχός. Ελαστικά Metzler Karoo Street 90/90-21M/C 54H και 150/70-19-R18M/C 70H είναι εγκεκριμένα ως ελαστικά πρώτης τοποθέτησης (OEM). Ελαστικά Michelin Anakee Wild 90/90-21M/C 54R TL και 150/70-18M/C 70R TL με ανάγλυφο πέλμα (block pattern) είναι επίσης εγκεκριμένα για τοποθέτηση.


Κινητήρας

- Δικύλινδρος κινητήρας 1.084κ.εκ. αποδίδει ροπή αυξημένη κατά 7% (112Nm) και περισσότερη ισχύ και ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές

- Η σχέση συμπίεσης έχει αυξηθεί σε 10.5:1, ταυτόχρονα με νέες ρυθμίσεις για την ECU, τον χρονισμό των βαλβίδων, την εισαγωγή και την εξαγωγή

- 8-βάλβιδη κεφαλή Unicam, ημίξηρο κάρτερ, μονόδρομος συμπλέκτης (slipper)


Ο 8-βάλβιδος παράλληλος δικύλινδρος κινητήρας αποδίδει ισχύ 102 PS (75kW) στις 7.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 112Nm στις 5.500 σ.α.λ. (αυξημένη σε σχέση με τα 105Nm στις 6.250 σ.α.λ.). Η διάμετρος παραμένει στα 92 χλστ. με διαδρομή 81,5 χλστ., ενώ η σχέση συμπίεσης είναι τώρα 10.5:1 (από 10.1:1). ). Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, υπάρχει σημαντική αύξηση στην απόδοση της ισχύος - και κυρίως της ροπής – από τις χαμηλές έως και τις μεσαίες στροφές.

Σύγκριση Ισχύος και Ροπής της CRF1100L Africa Twin

Οι αυλοί εισαγωγής έχουν διάμετρο 35mm από 29mm για καλύτερη εισροή του αέρα, ενώ τα δύο εσωτερικά trumpets που τροφοδοτούν αέρα από το φιλτροκούτι είναι μακρύτερα κατά 65mm. Η πεταλούδα γκαζιού έχει διάμετρο 46mm τροφοδοτώντας τους αυλούς εισαγωγής, ενώ η διάμετρος και η γωνία των αυλών εισαγωγής ευθυγραμμίζονται ώστε να προσφέρουν ένα ομαλό προφίλ εισαγωγής αέρα. Οι νέες, βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις για την ECU και τη γωνία των μπεκ προσφέρουν άμεσο ψεκασμό στους θαλάμους καύσης με τα δύο μπουζί.

Το σύστημα βαλβίδων SOHC Unicam της Honda προέρχεται από την (αγωνιστικών προδιαγραφών MX) CRF450R και η χαμηλή θέση του χυτού εκκεντροφόρου συμβάλει στις συμπαγείς διαστάσεις της κυλινδροκεφαλής και κατά συνέπεια ολόκληρης της μονάδας του κινητήρα. Οι βαλβίδες εισαγωγής έχουν διάμετρο 10.1 χλστ., και οι βαλβίδες εξαγωγής 9.3 χλστ. Τα αλουμινένια χιτώνια των κυλίνδρων εξοικονομούν βάρος, ενώ ο στρόφαλος με τα κομβία στις 270° και τα ανομοιόμορφα διαστήματα ανάφλεξης παράγουν το χαρακτηριστικό ήχο του κινητήρα.

Οι στροφαλοθάλαμοι χωρίζονται οριζόντια. Η αντλία νερού είναι έξυπνα τοποθετημένη στο κέλυφος του συμπλέκτη με ένα θερμοστάτη ενσωματωμένο στην κυλινδροκεφαλή. Οι εκδόσεις με χειροκίνητο κιβώτιο και DCT μοιράζονται κοινούς στροφαλοθαλάμους με ελάχιστες εξωτερικές διαφορές. Οι αντλίες νερού και λαδιού παίρνουν κίνηση από τους αντικραδασμικούς άξονες του κινητήρα.

Ο κινητήρας χρησιμοποιεί ημίξηρο κάρτερ, ενώ το λάδι βρίσκεται σε ειδικό χώρο χαμηλά στο στροφαλοθάλαμο. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται ένα πιο ρηχό κάρτερ μειώνοντας το συνολικό ύψος του κινητήρα. Επειδή η αντλία παροχής λαδιού είναι τοποθετημένη μέσα στο χώρο του κάρτερ από τον οποίο διανέμει το λάδι, δεν απαιτείται σωλήνωση με παροχή πίεσης. Οι κραδασμοί 2ης τάξης εξουδετερώνονται λόγω της διαφοράς φάσης των εμβόλων, ενώ οι κραδασμοί 1ης τάξης εξουδετερώνονται με τη χρήση διπλών αντικραδασμικών αξόνων.

Το αλουμινένιο κέντρο και η πλάκα πίεσης του συμπλέκτη φέρουν έκκεντρα ‘υποβοήθησης’ που διευκολύνουν τα ανεβάσματα των σχέσεων και έκκεντρα ‘ολίσθησης’ που εμπλέκονται στην επιβράδυνση και τα κατεβάσματα. Το μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων αντιγράφει τον σχεδιασμό του συστήματος της CRF450R για μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την αλλαγή σχέσεων.

Το τελικό της εξάτμισης έχει αναβαθμιστεί εσωτερικά σε συνάρτηση με τις αλλαγές στην πλευρά της εισαγωγής και για βελτίωση της οδηγησιμότητας. Είναι ελαφρύτερο σε σχέση με προηγούμενο, με τη νέα εσωτερική δομή να προσφέρει βελτιωμένη απόδοση και να παράγει μια ευχάριστη παλμική χροιά στις χαμηλότερες στροφές. Μία ακόμα αλλαγή για το 24YM είναι η ρύθμιση του ήχου ώστε να επιτυγχάνονται μπάσες νότες στις υψηλές στροφές.


Ηλεκτρονικά Διαχείρισης Κινητήρα & Πλαισίου

- Τα επίπεδα παρέμβασης HSTC τα οποία διαχειρίζεται η IMU εστιάζουν στην off-road χρήση

 -Το Wheelie Control περιλαμβάνει 3 επίπεδα και διαχείριση από την IMU

 -Τέσσερα προφίλ οδήγησης: TOUR, URBAN, GRAVEL και OFF-ROAD

 -Δύο προγράμματα USER επιτρέπουν πλήρη εξατομίκευση προφίλ οδήγησης

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο γκάζι Throttle By Wire (TBW) και η μονάδα μέτρησης αδράνειας έξι αξόνων (IMU) βρίσκονται στην καρδιά του ηλεκτρονικού πακέτου. Για το 24YM, το σύστημα έχει αναβαθμιστεί προσφέροντας βελτιωμένη αίσθηση, ενώ περιλαμβάνει 4 επίπεδα ισχύος και 3 επίπεδα φρένου κινητήρα. Υπάρχουν επτά επίπεδα ρύθμισης του HSTC, αλλά το ποσοστό παρέμβασης κάθε επιπέδου έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να συνάδει με τα δεδομένα που δέχεται σε πραγματικό χρόνο από την IMU. Η κλιμάκωση των επιπέδων έχει βελτιστοποιηθεί για να μπορεί ο αναβάτης να επιλέγει το βαθμό ολίσθησης του πίσω τροχού για αποδοτική off-road οδήγηση. Το HSTC μπορεί επίσης να απενεργοποιείται πλήρως.

Το Wheelie Control είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό. Με τη μονάδα IMU να μετρά την τιμή και το ρυθμό μεταβολής της γωνίας κατά τον διαμήκη άξονα, και σε συνδυασμό με τον έλεγχο της ροπής του κινητήρα μέσω του TBW, ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει μεταξύ 3 επιπέδων παρέμβασης. Το Επίπεδο 1 επιτρέπει την επιθυμητή ανύψωση του τροχού, αλλά καταστέλλει οποιαδήποτε ξαφνική κίνηση. Το Επίπεδο 3 σταματά την οποιαδήποτε ανύψωση του εμπρός τροχού και το Επίπεδο 2 είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ των δύο. Όπως το HSTC, το Wheelie Control μπορεί επίσης να απενεργοποιείται εντελώς.

Υπάρχουν τέσσερις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις προφίλ οδήγησης: TOUR, URBAN, GRAVEL και OFF-ROAD για την κάλυψη των περισσοτέρων οδηγικών συνθηκών και καταστάσεων και δύο ρυθμίσεις USER για εξατομίκευση από τον αναβάτη. Ακόμα και με τα προεπιλεγμένα riding modes, κάποιες παράμετροι μπορούν να μεταβληθούν ως εξής: HSTC μεταξύ των επιπέδων 1-7 (και απενεργοποίηση), Wheelie Control μεταξύ των επιπέδων 1-3 (και απενεργοποίηση) και μοτίβο αλλαγών για το κιβώτιο DCT S μεταξύ των επιπέδων 1-3.

 - TOUR συνδυάζει το υψηλότερο επίπεδο ισχύος (1), για ταξίδι με συνεπιβάτη και αποσκευές με μεσαίο Φρένο Κινητήρα (2) και ενεργό Cornering ABS στο δρόμο

URBAN είναι κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμαοδηγικών απαιτήσεων και χρησιμοποιεί μεσαίο επίπεδο Ισχύος (2) και Φρένο Κινητήρα (2) με ενεργό Cornering ABS στο δρόμο.

GRAVEL προσφέρει το χαμηλότερο επίπεδο Ισχύος (4) και Φρένο Κινητήρα (3). Το Cornering ABS είναι ενεργό με ρύθμιση off-road: στην περίπτωση αυτή, το ABS στο πίσω φρένο δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.

- OFF-ROAD χρησιμοποιεί μικρομεσαίο επίπεδο Ισχύος (3) και το χαμηλότερο επίπεδο Φρένου Κινητήρα (3). Το Cornering ABS είναι ενεργό με ρύθμιση off-road: το ABS στο πίσω φρένο μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Τα USER 1 & 2 modes προσφέρουν στον αναβάτη τη δυνατότητα να επιλέξει από δύο διαφορετικές εξατομικευμένες ρυθμίσεις – επιλογή μεταξύ επιπέδων Ισχύος 1-4 και Φρένου Κινητήρα 1-3, και επιπλέον HSTC, Wheelie Control και παραμέτρων ABS on-road/off-road. Το USER 1 ξεκινά με επίπεδο Ισχύος και Φρένου Κινητήρα 2, το USER 2 χρησιμοποιεί επίπεδο Ισχύος 4 και Φρένο Κινητήρα 3.

Πίνακας των Rider Modes

 

Rider Mode

Ισχύς

Φρένο κινητήρα

ABS

Διακόπτης G

HSTC

Wheelie Control

TOUR

1

2

On-road

Μη ενεργοποιημένος

Προσαρμογή στις προτιμήσεις του αναβάτη

0-7

Προσαρμογή στις προτιμήσεις του αναβάτη

0-3

URBAN

2

2

GRAVEL

4

3

Off-road

OFF-ROAD

3

3

Ενεργοποιημένος

USER 1 & 2

1-4

1-3

Οποιοδήποτε

Οποιοδήποτε

 

Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη (DCT)

- ‘Απλό και άμεσο’ σύστημα προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων στη Χειροκίνητη Επιλογή (MT) ή στο Αυτόματο (Automatic) D και S πρόγραμμα

- Το σπορ πρόγραμμα S (με 3 επίπεδα) κρατά τις στροφές πιο ψηλά στην επιτάχυνση και κατεβάζει σχέση ταχύτερα από το D, για πιο σπορ οδήγηση

- Ο διακόπτης G προσφέρει περισσότερη αίσθηση πρόσφυσης σε συνθήκες off-road

- Η ανίχνευση της κλίσης του δρόμου προσαρμόζει το μοτίβο των αλλαγών ταχυτήτων ανάλογα με το βαθμό κλίσης

- Η IMU επιτρέπει επίσης λειτουργία ανίχνευσης στροφής για βελτιωμένους χρόνους αλλαγής ταχυτήτων

 

Η Honda έχει πουλήσει πάνω από 240.000 μοτοσυκλέτες με DCT σε όλη την Ευρώπη από τότε που το σύστημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην VFR1200F, το 2009. Το ότι χαίρει υψηλής αποδοχής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2023 οι DCT εκδόσεις της CRF1100L Africa Twin συγκέντρωσαν το 49% των πωλήσεων του μοντέλου.

Για το 24YM, το DCT της CRF1100L Africa Twin έχει εξελιχθεί ώστε να εξασφαλίζει μία πιο φυσική και ανάλαφρη αίσθηση τόσο κατά την εκκίνηση όσο και στην αλλαγή από πρώτη σε δεύτερη σχέση. Αυτό επιτεύχθηκε με βελτιώσεις στον υδραυλικό έλεγχο για καλύτερη απόκριση του συμπλέκτη.

Το σύστημα έχει ρυθμιστεί ώστε να αξιοποιεί την αυξημένη ροπή του κινητήρα, κατεβάζοντας ταχύτητα νωρίτερα. Χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα που ανιχνεύει την κλίση της μοτοσυκλέτας σε μια στροφή. Σε αυτή την περίπτωση η μονάδα IMU προσαρμόζει με διακριτικό τρόπο το πρόγραμμα αλλαγής των ταχυτήτων παρέχοντας μια πιο φυσική αίσθηση. Αυτή η λειτουργία έχει επίσης βελτιωθεί για το 24YM.

Το DCT εξασφαλίζει αξιόπιστες, πολύ γρήγορες και ομαλές αλλαγές σχέσεων και πολύ σύντομα γίνεται δεύτερη φύση του αναβάτη στη χρήση του. Χρησιμοποιεί δύο συμπλέκτες: έναν για την εκκίνηση και για την 1η, 3η και 5η σχέση και ένα δεύτερο για τη 2η, 4η και 6η σχέση. Οι δύο πρωτεύοντες άξονες των συμπλεκτών είναι ομόκεντροι – ο ένας μέσα στον άλλο - για εξοικονόμηση χώρου.

Κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα. Σε κάθε αλλαγή ταχύτητας, το σύστημα προεπιλέγει την επόμενη σχέση χρησιμοποιώντας το συμπλέκτη που δε χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή. Εν συνεχεία, ο πρώτος συμπλέκτης αποσυμπλέκεται ηλεκτρονικά, ενώ ταυτοχρόνως εμπλέκεται ο δεύτερος.

Το αποτέλεσμα είναι αξιόπιστες, γρήγορες και απρόσκοπτες αλλαγές ταχυτήτων. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο διπλός συμπλέκτης μεταδίδει την ισχύ στον πίσω τροχό σε κάθε αλλαγή ταχύτητας χωρίς διακοπές, οποιοσδήποτε κραδασμός ή κόμπιασμα της μοτοσυκλέτας κατά τις αλλαγές ταχυτήτων ελαχιστοποιούνται, με αποτέλεσμα οι αλλαγές ταχυτήτων να έχουν άμεση όσο και ομαλή αίσθηση.

Περαιτέρω πλεονεκτήματα, όπως η αντοχή στο χρόνο (καθώς αποκλείεται η όποια αστοχία στις αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει ζημιά στα γρανάζια), το γεγονός ότι δε μπορεί να σβήσει ο κινητήρας, η λιγότερο κουραστική οδήγηση στην πόλη και η δυνατότητά του να εστιάζει περισσότερο στις οδηγικές γραμμές και τα σημεία φρεναρίσματος αυξάνουν τη δημοτικότητα του DCT.

Προσφέρονται τρία προγράμματα λειτουργίας. Το MT δίνει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη, ο οποίος μπορεί να αλλάζει κατά βούληση σχέσεις, από τους αντίστοιχους διακόπτες στο τιμόνι. Το αυτόματο πρόγραμμα D είναι ιδανικό για οδήγηση στην πόλη ή στον αυτοκινητόδρομο και εξασφαλίζει βέλτιστη οικονομία καυσίμου. Το αυτόματο S διαθέτει τρία επίπεδα λειτουργίας για πιο σπορ οδήγηση, καθώς η κεντρική μονάδα ελέγχου (ECU) επιτρέπει στον κινητήρα αφενός να ανεβάζει υψηλότερες στροφές πριν το πέρασμα στην αμέσως επόμενη σχέση, αφετέρου να κατεβάζει νωρίτερα ταχύτητα στην επιβράδυνση, για πρόσθετο φρένο κινητήρα.

Τόσο στο D mode όσο και στο S mode, το DCT επιτρέπει χειροκίνητες αλλαγές εφόσον χρειαστεί. Ο αναβάτης, αρκεί να επιλέξει τη σχέση που επιθυμεί κινώντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω το διακόπτη στο αριστερό γκριπ. Το DCT επανέρχεται σε αυτόματη λειτουργία σε χρόνο ανάλογο με το άνοιγμα του γκαζιού, την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και την επιλεγμένη σχέση κιβωτίου.

Το κιβώτιο DCT της Africa Twin είναι πλήρως εξοπλισμένο έτσι ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σε ταξίδια περιπέτειας χάρη στη λειτουργία ‘εκτός δρόμου’, η οποία ενεργοποιείται από το διακόπτη G μέσω της οθόνης αφής TFT. Πατώντας τον διακόπτη G σε οποιοδήποτε riding mode, το πατινάρισμα του συμπλέκτη περιορίζεται με αποτέλεσμα τη βελτίωση της πρόσφυσης και του ελέγχου της μοτοσυκλέτας στις αλλαγές ταχυτήτων. Μία ακόμη λειτουργία του DCT είναι η αναγνώριση της κλίσης του οδοστρώματος με βάση την οποία προσαρμόζεται το μοτίβο των αλλαγών σχέσεων, για ακόμα καλύτερο έλεγχο από τον αναβάτη

 

Στυλ & Εξοπλισμός

- Νέα ζελατίνα με ρυθμιζόμενο ύψος σε 5 θέσεις και άνω μέρος φέρινγκ αυξάνουν την άνεση στο δρόμο

- Η Africa Twin ES αποκτά θερμαινόμενα γκριπ και παροχή ACC

- Συμπαγής σιλουέτα σχεδιασμένη για χρήση εκτός δρόμου, με λεπτή σέλα και ψηλό τιμόνι

- Multi Information Display (MID) οθόνη αφής TFT 6,5 ιντσών, συμβατή με Apple CarPlay® και Android Auto® 

- Συνδεσιμότητα Bluetooth, Φώτα Ημέρας Daytime Running Lights (DRL) και Cruise Control

Επιθετική’ και ‘συμπαγής’ είναι οι δύο λέξεις που συνοψίζουν την σχεδίαση της CRF1100L Africa Twin με την τύπου rally σιλουέτα. Και όλα γίνονται για έναν λόγο: την καλύτερη απόδοση εκτός δρόμου. Έχει επανασχεδιαστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια για το 24YM, με νέο φέρινγκ και πίσω σέλα. Επιπλέον, η προσθήκη μιας νέας, ζελατίνας με ρυθμιζόμενο ύψος σε 5 θέσεις κάνει πιο άνετες τόσο τις μεγαλύτερες όσο και τις καθημερινές διαδρομές.

Η CRF1100L Africa Twin ES αποκτά επίσης θερμαινόμενα γκριπ και μία θύρα φόρτισης ACC στο βασικό εξοπλισμό, στοιχεία που αυξάνουν την πρακτικότητά της. 

Όπως και στην προκάτοχό της, η σέλα μπορεί να ρυθμίζεται σε δύο ύψη, 850/870mm και το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι προσφέρει μία πιο κάθετη θέση οδήγησης για καλύτερη ορατότητα και άνετο έλεγχο με τον αναβάτη είτε όρθιο ή καθιστό. Το πίσω τμήμα είναι πιο λεπτό και η σέλα στενότερη ώστε τα πόδια του αναβάτη να φτάνουν με ευκολία στο έδαφος και για πιο άνετη κίνηση εμπρός πίσω, ενώ μία αλουμινένια πίσω σχάρα ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Με χωρητικότητα 18,8 λίτρων, το ρεζερβουάρ καυσίμου προσφέρει αυτονομία πάνω από 380 χλμ., χάρη στην κατανάλωση των 4,9 λίτρων/100 χλμ. (20,45 χλμ./λίτρο), τόσο με το MT όσο και με το DCT (WMTC mode).

Δύο προβολείς LED είναι τοποθετημένοι ψηλά, προσφέροντας μία ισχυρή φωτεινή δέσμη και τα φώτα ημέρας Daytime Running Lights (DRL) προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο του εξωτερικού φωτισμού, βελτιώνοντας την ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες. Τα προστατευτικά χεριών (χούφτες) περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό.

Η έγχρωμη οθόνη αφής TFT Multi Information Display (MID) 6,5” επιτρέπει στον αναβάτη να ελέγχει όλα τα συστήματα της CRF1100L Africa Twin, ενώ τα προφίλ οδήγησης (riding modes) επιλέγονται από το πάνω αριστερό τμήμα της. Η οθόνη MID μπορεί επίσης να εξατομικεύεται για να προβάλλει διάφορα επίπεδα πληροφοριών σχετικά με το επιλεγμένο προφίλ οδήγησης, ενώ λειτουργεί ακόμα και όταν ο αναβάτης φορά γάντια.

Η ενσωμάτωση των Apple CarPlay® και Android Auto® στην οθόνη MID επιτρέπει τον έλεγχο ενός smartphone μέσω της οθόνης αφής. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και απεικόνισης των εφαρμογών πλοήγησης, ενώ κλήσεις και λήψεις κλήσεων μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω ακουστικών Bluetooth στο κράνος. Το ίδιο το smartphone συνδέεται σε μία θύρα φόρτισης USB στη δεξιά πλευρά της οθόνης MID. Hands-free ασύρματη συνδεσιμότητα Bluetooth προσφέρεται προαιρετικά, ενώ όλοι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από το χειριστήριο στην αριστερή πλευρά του τιμονιού.

Τα εμπρός και πίσω φλας έχουν λειτουργία Emergency Stop Signal. Σε ένα ξαφνικό φρενάρισμα με ταχύτητα πάνω από 50 χλμ./ώρα, τα αλάρμ αναβοσβήνουν γρήγορα για να προειδοποιήσουν τους άλλους οδηγούς ότι ένα απότομο δυνατό φρενάρισμα είναι σε εξέλιξη. Επίσης έχουν λειτουργία αυτόματης ακύρωσης (auto-cancel): αντί της χρήσης ενός απλού χρονοδιακόπτη, το σύστημα συγκρίνει τη διαφορά ταχύτητας μεταξύ εμπρός και πίσω τροχού και υπολογίζει πότε να απενεργοποιήσει τα φλας ανάλογα με την κατάσταση. Η λειτουργία αυτόματης ακύρωσης μπορεί να απενεργοποιείται. Το cruise control περιλαμβάνεται στο στάνταρ εξοπλισμό αναβαθμίζοντας τα επίπεδα άνεσης σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Μια νέα υψηλής απόδοσης, ελαφριά και συμπαγής μπαταρία ιόντων λιθίου είναι στάνταρ, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανομή της μάζας.

 

Αξεσουάρ

- Μεγάλη ποικιλία γκάμα γνήσιων αξεσουάρ Honda έτοιμων για χρήση, από προστατευτικά ρεζερβουάρ μέχρι ολοκληρωμένες λύσεις αποσκευών με Βαλίτσες/Top Box που ταιριάζουν γάντι στην Africa Twin

- Τα αξεσουάρ διατίθενται μεμονωμένα ή σε πακέτα εξοπλισμού

- Τα πακέτα Rally, Adventure, Urban και Travel επιτρέπουν την τέλεια εξατομίκευση

 Για μια μοτοσυκλέτα όπως η Africa Twin, η οποία πρόκειται να διανύσει πολλά χιλιόμετρα, εντός ή εκτός δρόμου, τα αξεσουάρ έχουν μεγάλη σημασία για τον ιδιοκτήτη. Και η γκάμα της Honda εμπλουτίζεται κάθε χρόνο, με το κάθε εξάρτημα, ανεξαρτήτως μεγέθους, να δημιουργείται με γνώμονα τη χρήση από τον πελάτη, να σχεδιάζεται από μηχανικούς του τμήματος R&D στην Ιαπωνία και να κατασκευάζεται σε κέντρα της Honda σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα.

Είναι επίσης εύκολο για τον αγοραστή να διαμορφώσει την Africa Twin του σύμφωνα με τις επιθυμίες του, μέσω των πακέτων αξεσουάρ. Βασισμένα σε τέσσερα διαφορετικά προφίλ χρήσης και παρέχοντας πλήρη συμβατότητα, η επιλογή των εν λόγω πακέτων και των μεμονωμένων αξεσουάρ προσφέρει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δημιουργήσει την απόλυτα δική του Africa Twin.

Rally Pack: Είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει την αντοχή και την απόδοση της μοτοσυκλέτας εκτός δρόμου. Το πακέτο διαθέτει φαρδιά μαρσπιέ Rally για επιπλέον έλεγχο και προστατευτικά κινητήρα / γρίλιας ψυγείου για ελαχιστοποίηση των ζημιών. Για την Africa Twin με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων το πακέτο περιλαμβάνει Quickshifter, και για την έκδοση DCT, λεβιέ ταχυτήτων στο πόδι. Οι ασορτί προεκτάσεις χούφτας παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι ρίγες στους τροχούς προσθέτουν μια αποκλειστική, χρωματική πινελιά στη συνολική εμφάνιση.

Adventure Pack: Πλήρης εξοπλισμός για μακρινά ταξίδια. Οι νέοι εμπρός πλευρικοί σωλήνες προστατεύουν το σώμα της μοτοσυκλέτας και είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο ατσάλι 25 mm με γυαλισμένη, ηλεκτρολυτική επίστρωση που είναι ανθεκτική στη διάβρωση και καθαρίζεται εύκολα. Λόγω αυτών, τα δύο φώτα ομίχλης τοποθετούνται σε υψηλότερη, πιο επιθετική θέση από ό,τι στα προηγούμενα μοντέλα. Μια τσάντα ρεζερβουάρ 4,5 λίτρων προσφέρει έναν ευέλικτο αποθηκευτικό χώρο με εύκολης πρόσβαση, ενώ τα νέα πλαϊνά προστατευτικά ρεζερβουάρ προστατεύουν το χρώμα από γρατζουνιές που μπορούν να προκληθούν από τα γόνατα του αναβάτη και παρέχουν πρόσθετο grip κατά την off-road οδήγηση.

 Urban Pack: Διατίθεται σε δύο εκδόσεις – με πλαστικά ή αλουμινένια αξεσουάρ. Στην πρώτη περίπτωση, μία νέας σχεδίασης ρίγα κοσμεί το Top Box των 58L (χωρά 2 full-face κράνη), η οποία συνοδεύεται από βάση μεταφοράς, στήριγμα πλάτης συνοδηγού και εσωτερική τσάντα. Το αλουμινένιο Top Box των 42L διαθέτει τη δική του βάση μεταφοράς και εσωτερική τσάντα. Το Urban Pack περιλαμβάνει επίσης νέα και πρακτικά θερμαινόμενα γκριπ, καθώς και παροχή ACC, που η Africa Twin ES περιλαμβάνει στον βασικό εξοπλισμό της. Τέλος, ένα κεντρικό σταντ διευκολύνει τη συντήρηση του πίσω τροχού/αλυσίδας.

Travel Pack: Όπως το Urban Pack, το Travel Pack διατίθεται με πλαστικά ή αλουμινένια αξεσουάρ. Οι πλαστικές βαλίτσες των 40L αριστερά / 30L δεξιά - επίσης με τις νέας σχεδίασης ρίγες - περιλαμβάνουν εσωτερικές τσάντες one-size. Οι αλουμινένιες βαλίτσες των 37L αριστερά / 33L δεξιά συνοδεύονται από βάσεις στήριξης και ατομικές εσωτερικές τσάντες δεξιά/αριστερά. Οι επανασχεδιασμένοι άνω εκτροπείς διοχετεύουν τη ροή του αέρα γύρω από τα χέρια και τους ώμους, με τους κάτω εκτροπείς για τα πόδια να βελτιώνουν την άνεση στον αυτοκινητόδρομο. Τα μαρσπιέ συνεπιβάτη Comfort αποτελούν την τελική πινελιά.

Επιλογές σέλας

Συγκριτικά με την στάνταρ σχεδίαση, η σέλα Comfort έχει κατά 8% μεγαλύτερη επιφάνεια έναντι των προηγούμενων μοντέλων και χρησιμοποιεί γέμισμα από αφρό ουρεθάνης αυξημένου πάχους κατά 15 mm με βελτιστοποιημένη πυκνότητα για μείωση της κόπωσης του αναβάτη σε μεγάλες αποστάσεις. Η σέλα Comfort προσφέρει ένα εύρος ρύθμισης ύψους 865/885mm και διατίθεται σε 3 χρωματικές επιλογές: Black/Black, Red/Black και Blue/Black. Για την επιλογή χαμηλής σέλας το εύρος ρύθμισης είναι 825/845mm.

Η γκάμα ολοκληρώνεται με ένα Top Box χωρητικότητας 38L, ελαστικά πλαϊνά προστατευτικά ρεζερβουάρ σε μαύρο χρώμα και Slip-on τελικό εξάτμισης της SC-Project, διαθέσιμο στους χρωματισμούς Titanium Silver και Matt Black.

Τεχνικές προδιαγραφές

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

Υγρόψυκτος OHC 4-χρονος 8-βάλβιδος Παράλληλος Δικύλινδρος με στρόφαλο 270° και κεφαλή Unicam

Κυβισμός

1084κ.εκ.

Διάμετρος x Διαδρομή

92mm x 81.5mm

Σχέση συμπίεσης

10.5:1

Μέγιστη ισχύς

102 PS (75kW) στις 7.500 σαλ.

Μέγιστη ροπή

112Nm στις 5.500 σαλ.

Επίπεδο θορύβου

MT: Lurban 75.1dB, Lwot 80.1dB  -  DCT: Lurban 75.0dB, Lwot 79.9dB

Χωρητικότητα κάρτερ λαδιού

MT: 4.8 l  -  DCT: 5.2 l

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

Τροφοδοσία

PGM-FI

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ

18.8L

Εκπομπές CO2

114g/km

Κατανάλωση καυσίμου

MT: 20.5km/l [4.9 l/100km]  -  DCT: 20.5km/l [4.9 l/100km]

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Χωρητικότητα μπαταρίας

12V-6Ah Li-ion BATTERY (20Hr)

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Τύπος Συμπλέκτη

MT: Υγρός πολύδισκος με σπειροειδή ελατήρια, Αλουμινένιος μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης (Cam Assist & Slipper)

DCT: 2 υγροί πολύδισκοι συμπλέκτες με σπειροειδή ελατήρια

Τύπος κιβωτίου

6 Τάχυτο Χειροκίνητο (6 τάχυτο DCT)

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα O-ring

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Ημίδιπλο

ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαστάσεις

(Μ Π Υ)

2.330mm x 960mm x 1.485mm

Μεταξόνιο

1.575mm

Γωνία κάστερ

27.5°

Ίχνος

113mm

Ύψος σέλας

850/870mm (Χαμηλή Σέλα 825, Comfort Σέλα προαιρετικά 885)

Απόσταση από το έδαφος

250mm

Βάρος

MT: 231kg  -  DCT: 242kg  -  ES MT: 233kg  -  ES DCT:244kg

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι cartridge της Showa 45mm με ρύθμιση προφόρτισης μέσω διακόπτη και ρυθμίσεις DF, διαδρομή 230mm

CRF1100L Africa Twin ES – Τηλεσκοπικό ανεστραμμένο πιρούνι της SHOWA με εσωτερικό σωλήνα διαμέτρου 45mm, και ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (SHOWA EERATM) με ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 230mm

Πίσω

Μονοκόμματο χυτό αλουμινένιο ψαλίδι με μοχλικό Pro-Link, αμορτισέρ αερίου της Showa, υδραυλική ρύθμιση προ-φόρτισης μέσω διακόπτη και ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης, διαδρομή πίσω τροχού 220 mm.

CRF1100L Africa Twin ES - Μονοκόμματο χυτό αλουμινένιο ψαλίδι με μοχλικό Pro-Link, αμορτισέρ αερίου της Showa, υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης με έλεγχο από απόσταση και ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (SHOWA EERATM) με ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή πίσω τροχού 220 mm.

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

21M/C x MT2.15 Ακτινωτός με αλουμινένια στεφάνη

Πίσω

18M/C x MT4.00 Ακτινωτός με αλουμινένια στεφάνη

Εμπρός ελαστικό

90/90-21M/C 54H (tubeless) Metzeler Karoo Street)

Πίσω ελαστικό

150/70R18M/C 70H (tubeless) Metzeler Karoo Street)

ΦΡΕΝΑ

ABS

Δικάναλο με IMU  -  Επιλέξιμο ABS MODE με ρύθμιση ON road και OFF road

Εμπρός

Δύο πλευστοί δίσκοι τύπου ‘wave’ 310mm με αλουμινένια πλήμνη, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες, τακάκια από πυροσυσσωματωμένο μέταλλο

Πίσω

Δίσκος τύπου ‘wave’ 256mm με μονοπίστονη δαγκάνα και τακάκια από πυροσυσσωματωμένο μέταλλο

ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όργανα

Όργανα LCD, οθόνη αφής TFT 6,5” πολλαπλών πληροφοριών

Προβολέας

LED

Πίσω φως

LED

Συνδεσιμότητα

Bluetooth και Apple CarPlay®/Android Auto® (ενσύρματο)

USB

Ναι

Πρίζα 12V

Ναι

Auto Winker Cancel

Ναι

Quickshifter

Προαιρετικό (μόνο MT)

Σύστημα προστασίας

Immobiliser

Cruise Control

Ναι

Cornering Lights

Όχι

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Ειδοποίηση φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, IMU 6 αξόνων HSTC και Wheelie control

 

** Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση της μοτοσυκλέτας με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο, προαιρετικό εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.


 

Επόμενο άρθρο »

Αναλυτική παρουσίαση της νέας CRF1100L Africa Twin Adventure Sports

« Προηγούμενο άρθρο

Οδηγούμε BMW M 1000 R & RR Competition στις Σέρρες

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα