• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
#MAS1A: Ο Jaume Masia Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Moto3™ του 2023!
Νέα 19/11/2023 - 11:24

Ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναβάτες της μικρής κατηγορίας κερδίζει τον Τίτλο με νίκη στον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς. Ο αναβάτης της Leopard Racing ολοκληρώνει το πρωτάθλημα με μια νίκη στο GP του Κατάρ και ναι, είναι επίσημο: Ο Jaume Masia (Leopard Racing) είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto3™ για το 2023! Μια νίκη σε ένα τεταμένο Grand Prix του Κατάρ εξασφάλισε στον Ισπανό έναν παρθενικό Τίτλο Grand Prix, με τη νίκη στην Lusail να προσθέτει τρεις ακόμη νίκες σε μια σεζόν που έχει δει τον Ισπανό να ανεβαίνει σε 10 βάθρα μέχρι στιγμής.

Γεννημένος στην Algemesi της Βαλένθια, ο Masia συμμετείχε στο Red Bull MotoGP Rookies Cup το 2014 και έπειτα για τρεις σεζόν στο Ισπανικό Πρωτάθλημα CEV Moto 3 Junior World Championship, πριν κάνει το ντεμπούτο του στα Grand Prix το 2017. Στη συνέχεια έγινε αναβάτης Grand Prix για ολόκληρη τη σεζόν του 2018 και είχε πολύ καλά αποτελέσματα το 2019. Μια παρθενική νίκη έγινε στο GP της Αργεντινής και στη συνέχεια μία 2η στον επόμενο Αγώνα στην Αμερική. 

Δύο ακόμη νίκες κατάφερε ο Masia για το 2020 καθώς μετακινήθηκε στη Leopard Racing, πριν έρθει η μετάβαση στη Red Bull KTM Ajo για τις σεζόν 2021 και 2022. Στη δεύτερη χρονιά του στην KTM, ο Masia κέρδισε τρεις φορές σε δύο σεζόν – τερματίζοντας 4ος και 6ος στη γενική κατάταξη – πριν επιστρέψει στη Leopard Racing για το 2023. 

Τρία βάθρα στους πρώτους πέντε Αγώνες ήταν μια καλή αρχή της χρονιάς για το #5, αλλά έπρεπε να περιμένει μέχρι το GP της Ολλανδίας για να κερδίσει μια πρώτη νίκη στα χρώματα της Leopard. Στη συνέχεια, δύο Αγώνες χωρίς βαθμούς στο Silverstone και στο Red Bull Ring έφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στην απόδοσή του για τον Τίτλο, αλλά ο Masia ανταποκρίθηκε θαυμάσια τερματίζοντας 2ος στη Βαρκελώνη, 2ος στο Misano, κερδίζοντας στην Ινδία και μετά ξανά στην Ιαπωνία. Το όνειρο του Τίτλου ήταν ξανά στο επίκεντρο. 

Τρεις τερματισμοί χωρίς βάθρο στη σειρά δεν σταμάτησαν τον Masia από το να βρίσκεται επικεφαλής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, και αφού τερμάτισε στην 3η θέση στην Μαλαισία, έφτασε στο Κατάρ με μικρό προβάδισμα. Η αναμέτρηση ήταν τεταμένη. Παλεύοντας στο μπροστινό μέρος και με κάποιες ανταλλαγές θέσεων μεταξύ του βασικού αντιπάλου του Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) καθ' όλη τη διάρκεια, τους έκαναν να φτάσουν στον τελευταίο γύρο, με τον Masia τελικά να μπορέσει να μείνει μπροστά και να κερδίσει την τέταρτη νίκη της χρονιάς, εξασφαλίζοντας τον Τίτλο.

#MAS1A: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σε ηλικία 23 ετών και 19 ημερών την ημέρα του Αγώνα στο Κατάρ, ο Jaume Masia είναι ο δεύτερος γηραιότερος αναβάτης που κατέκτησε τον Τίτλο της Moto3™ μετά τον Albert Arenas (23 ετών και 347 ημερών το 2020). Επιπλέον, είναι ο πρώτος αναβάτης που κατακτά τον Τίτλο αφού έχει κάνει περισσότερες από 100 εκκινήσεις στην Moto3™. 

Αυτή είναι η έκτη φορά που αναβάτης της Honda κερδίζει τον τίτλο της Moto3™, προσθέτοντας στα Πρωταθλήματα που κέρδισαν οι Alex Marquez (2014), Danny Kent (2015), Joan Mir (2017), Jorge Martin (2018) και Lorenzo Dalla Porta ( 2019). 

Ο Masia έχει κερδίσει 10 φορές στη Moto3™ και ισοβαθμεί με τον Dennis Foggia στην τρίτη θέση στη λίστα των αναβατών με τις περισσότερες νίκες στη Moto3™ από το 2012, πίσω από τον Romano Fenati (13) και τον Joan Mir (11). 

Ο Masia έχει ανέβει στο βάθρο 27 φορές στην κατηγορία και είναι ο αναβάτης με τα δεύτερα περισσότερα βάθρα Moto3™ πίσω από τον Romano Fenati (29). 

Ο Masia είναι ο όγδοος Ισπανός αναβάτης που κερδίζει τον τίτλο στη Moto3™ μετά από την ένταξή του στην πρώτη κατηγορία το 2012.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Jaume Masia: «Ακόμα δεν το πιστεύω. Είναι κάτι τόσο μεγάλο που δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτή τη στιγμή. Νιώθω σαν να ονειρεύομαι, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι γιατί έχω παλέψει σε όλη μου τη ζωή να πετύχω κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν μπορεί να φανταστεί κανείς το συναίσθημα μέχρι να βρεθεί κοντά σε αυτό, μέχρι να το πάρει στα χέρια του. Είναι ακόμα πολύ φρέσκο, οπότε δεν ξέρω τι να πω». 

Πώς νιώθεις όταν γνωρίζεις ότι είχες αμφιβολίες για το μέλλον σου μετά από αυτή τη σεζόν; 

«Στο τέλος, το να είσαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι ένας ολόκληρος άλλος κόσμος. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πόσο μεγάλο είναι αυτό. Στα βιβλία της ιστορίας, θα είμαι πάντα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Moto3 του 2023 με την Leopard Racing. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα . Θα πλήρωνα πολλά για να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής με αυτήν την ομάδα. Νομίζω ότι είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Θέλω μόνο να περάσω αυτές τις μέρες και αυτές τις εβδομάδες με την οικογένειά μου και να απολαύσω αυτή τη στιγμή με όλους. Επίσης Θέλω να το απολαμβάνω με την ομάδα μου, που το αξίζουν περισσότερο από εμένα». 

Πόσο μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στην ομάδα αυτή τη σεζόν; 

«Ναι, δεν τους σκέφτομαι ως αρχηγούς πληρώματος ή μηχανικούς ή οτιδήποτε άλλο. Τους βλέπω ως καλούς ανθρώπους και τους βλέπω σαν μια οικογένεια που επέλεξα, οπότε στο τέλος το να μοιραστώ αυτή τη στιγμή μαζί τους είναι καταπληκτικό. Είχα προφανώς μερικές κακές στιγμές όπου έπρεπε να είμαστε θετικοί, αλλά το έχω απολαύσει πολύ. Είχα πολύ ευχάριστες στιγμές, ήμουν ευτυχισμένος και έκανα αστεία, οπότε για μένα είναι απίστευτο να το μοιράζομαι αυτό μαζί τους. Με εκτιμούν πολύ και ξέρω ότι κάθε ένας από αυτούς θα έχανε το χέρι ή το δάχτυλό του ή ακόμα και το πόδι του για μένα και για να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής μαζί μου, οπότε αυτή είναι μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή».


 

 

Επόμενο άρθρο »

Qatar GP: φωτογραφικό αφιέρωμα

« Προηγούμενο άρθρο

Lusail: MotoGP Αγώνας

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα