Λίγο πριν το τελευταίο Grand Prix της σεζόν του 2024, οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας βγήκαν στην πίστα του Montmelo για το ζέσταμα, την τελευταία τους ευκαιρία να δοκιμάσουν ρυθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους.
Ο Raul Fernandez αναδείχθηκε ο ταχύτερος, με τον Ισπανό της Trackhouse Aprilia να σταματάει το χρονόμετρο στο 1:40.917. Μόλις 31 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του ήταν ο Pedro Acosta, ο οποίος είχε και μια πτώση στα φρένα της πέμπτης στροφής. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Augusto Fernandez.
O Fabio Quartararo έκανε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο, μπροστά από τον Εnea Bastianini. Έκτος ήταν ο Miguel Oliveira, με τους Brad Binder και Maverick Viñales να ακολουθούν. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Marc Marquez και Alex Rins.
O Francesco Bagnaia (που σήμερα χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη) ήταν 11ος, ενώ το φαβορί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Jorge Martin, ήταν 16ος.