• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Τι ακριβώς είναι το “ARM PUMP;”
Το Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος του αντιβραχίου
Νέα 13/04/2015 - 16:42

Ο Dr Κωνσταντίνος Δ. Μανώλογλου MD, PhD, Ορθοπαιδικός χειρουργός, www.sports-medicine.gr

μας εξηγεί τι είναι αυτό που ενοχλεί ή έχει ενοχλήσει στο παρελθόν σχεδόν όλους τους οδηγούς του MotoGP, αλλά και πολλούς οδηγούς Motocross.

Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος του αντιβραχίου ή “arm pump” στη γλώσσα του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι μία κλινική κατάσταση διαλείπωντος άλγους (πόνου) στη περιοχή του αντιβραχίου το οποίο εμφανίζεται μετά από άσκηση ή κόπωση. Ο πόνος προέρχεται λόγω οιδήματος των καμπτήρων μυών του αντιβραχίου με αποτέλεσμα την ελάττωση της οξυγόνωσης στη περιοχή.

Οι μύες του αντιβραχίου περιβάλλονται από λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται περιτονία. Μετά από συνεχιζόμενη άσκηση ή καταπόνηση, διατείνονται και περιορίζονται - εγκλωβίζονται από την περιτονία που τους περιβάλλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτωχή αιμάτωση της περιοχής και κατ’ επέκταση τον πόνο.

7 περίπου λεπτά μετά την έναρξη της άσκησης εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα τα οποία υφαίνονται πλήρως μετά τη διακοπή, σε διάστημα από 12 λεπτά έως και 24 ώρες.

Η κλινική εξέταση μπορεί να είναι και απολύτως φυσιολογική και η διάγνωση μπαίνει με το ιστορικό του ασθενούς αλλά και με τη μέτρηση της πίεσης στη πάσχουσα περιοχή πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η εξέταση γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό!

Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με διακοπή της καταπόνησης του πάσχοντος άκρου. Συχνά η συντηρητική αντιμετώπιση αποτυγχάνει και ο αθλητής οδηγείται στο χειρουργείο όπου διανοίγεται η περιτονία που περιβάλει τους μύες ενώ μπορεί να γίνουν και σχάσεις στο δέρμα. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες υπολογίζεται στις 4-6 εβδομάδες.


 

Επόμενο άρθρο »

Έχασε πέντε δευτ. στην αρχή ο Crutchlow

« Προηγούμενο άρθρο

Lorenzo: Θα έρθει και η ώρα μου!

Χορηγοί