• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Guidotti: H KTM ήταν μια έκπληξη μέχρι τώρα
Αλλά θέλουμε παραπάνω
Νέα 27/03/2022 - 17:41

Πρώτοι στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, πρώτοι στο πρωτάθλημα ομάδων, δεύτεροι στο πρωτάθλημα αναβατών: κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ότι η KTM θα ήταν σε αυτές τις θέσεις μετά από δύο αγώνες. Ο Αυστριακός κατασκευαστής έχει καταπλήξει τους πάντες, τόσο στο στεγνό (με τη 2η θέση του Binder στο Losail) όσο και στο βρεγμένο (νίκη του Oliveira στη Mandalika). Αν ένα καλό ξεκίνημα συνεχίσει έτσι, το 2022 θα μπορούσε να φέρει μεγάλη ικανοποίηση. Ο Francesco Guidotti, επικεφαλής της αυστριακής ομάδας, το ξέρει καλά, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να έχει πολλές αυταπάτες. Σε συνέντευξή του στο GPone, ο τεχνικός της ΚΤΜ έριξε λίγο φως στην αρχή της σεζόν.

"Ειλικρινά, με το είδος της δουλειάς που κάναμε τον χειμώνα ήταν δύσκολο να καταλάβουμε τι να περιμένουμε, ακόμη και από την πλευρά μας. Μετά τις δοκιμές είχαμε την ιδέα να έχουμε μια αξιοπρεπή βάση, αλλά επίσης, βλέποντας τους άλλους, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε τι να περιμένουμε στον αγώνα. Δεν θέλαμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι αλλά ούτε και πολύ απαισιόδοξοι, καθώς γνωρίζουμε ότι οι αγώνες έχουν διαφορετικό ρυθμό από τις δοκιμές, οι οποίες δεν είχαν πάει άσχημα. Από εκεί το να πάρουμε μια δεύτερη θέση και μια νίκη… ήταν κάτι απροσδόκητο".

Αλλά το κάνατε...

"Υπήρχαν επίσης ορισμένες ιδιαίτερες συνθήκες, όσοι τα πήγαν πολύ καλά στις δοκιμές δεν επιβεβαίωσαν ξανά (τις δυνατότητές τους) στον αγώνα, ενώ εμείς αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις δυνατότητες που είχαμε. Πέρα από το να έχουμε μια λίγο πολύ καλή μοτοσυκλέτα, το να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία είναι μια σημαντική ιδιότητα ενός αναβάτη, μιας ομάδας, όλων όσων συνέβαλαν σε αυτά τα αποτελέσματα. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν 21 αγώνες και έχουμε κάνει μόνο δύο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διανύσουμε. Από την KTM δεν έλειψε ποτέ η απόδοση μια μέρα, αλλά η συνέπεια, αυτό πρέπει να βελτιώσουμε σε σχέση με το παρελθόν".

Παίζοντας τον δικηγόρο του διαβόλου, μπορούμε να πούμε ότι το Losail είναι μια πίστα που είναι μια ιστορία από μόνη της και ότι στη Mandalika ο αγώνας ήταν στο βρεγμένο. Πώς καθησυχάζουν αυτές οι επιδόσεις;

"Καθόλου, όπως είπα, είναι δύο αγώνες από τους 21, ακόμα κι αν τους είχαμε κάνει σε κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να μου δώσουν κανενός είδους ηρεμία. Στη μία ήμασταν δεύτεροι και στην άλλη κερδίσαμε, αλλά είχαμε μια καλή ομάδα αναβατών γύρω μας, δεν κυριαρχήσαμε απόλυτα στους αγώνες. Πρέπει να κρατάς τα πόδια σου στο έδαφος".

Στην Ινδονησία ο Binder αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, έκανε όλο τον αγώνα με ενεργοποιημένη τη συσκευή χαμηλώματος. Χωρίς αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος…

"Το γεγονός παραμένει ότι είχαμε αυτό το πρόβλημα, ήταν μια αποτυχία από την πλευρά μας, οπότε η βαθμολογία αντικατοπτρίζει αυτό. Το λάθος ήταν δικό μας και αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαστε πρώτοι, με τα «αν» δεν βγαίνεις στη βαθμολογία, χρειάζεσαι στοιχεία. Ο Brad έκανε έναν υπέροχο αγώνα ούτως ή άλλως, αλλά είναι πολύ νωρίς για να υπολογίζουμε τους βαθμούς που χάθηκαν ή κερδήθηκαν¨.

Είχες πει ότι στόχος της KTM για φέτος δεν θα είναι ο τίτλος, δεν έχεις αλλάξει γνώμη;

"Μετά από δύο αγώνες υπάρχουν 9 αναβάτες με διαφορά 10 βαθμούς, είναι πολύ σφιχτή κατάταξη και δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Απολαμβάνουμε τη στιγμή γιατί η KTM δεν είχε ποτέ τέτοια αρχή στη σεζόν, μετά από όλες τις αμφιβολίες για το πακέτο μας στο τέλος του 2021, οι προοπτικές είναι καλές. Σε κάνει να εργάζεσαι έχοντας επίγνωση ότι δεν χρειάζεται να τα ξαναφτιάξεις  όλα, πρέπει να κάνεις μικρά βήματα μπροστά. Αυτά τα αποτελέσματα βοηθούν στην ανανέωση του πνεύματος και του κινήτρου, ακόμα και των αναβατών".

Δεν γνώριζες τον Binder και τον Oliveira, τι εντύπωση είχες μετά από αυτούς τους δύο πρώτους αγώνες;

"Μόνο θετική. Ο Miguel ξεκίνησε λίγο υποτονικά στον πρώτο αγώνα, αλλά αντέδρασε με απίστευτο τρόπο ήδη στον δεύτερο, χάρη και στο αποτέλεσμα του Binder. Ο Brad είχε ξεκινήσει αμέσως στην επίθεση, όπως είναι η φύση του, είναι αναβάτης αγώνων, κάνει λίγη στρατηγική και δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν ένα ερέθισμα για όλους, ακόμα και για τους δύο rookies που πρέπει ακόμα να ερμηνεύσουν καλά τη μοτοσυκλέτα και την κατηγορία. Ο Brad έκανε εξαιρετική δουλειά, ο Miguel είναι πολύ στοχαστικός και καταφέρνει να ερμηνεύει καλά τις δοκιμές και τους αγώνες, όχι μόνο είναι γρήγορος αλλά ξέρει να χρησιμοποιεί το κεφάλι του. Κατά τη γνώμη μου, ο Fernandez και ο Gardner θα αρχίσουν να ανεβαίνουν μόνοι τους όταν επιστρέψουν στην Ευρώπη, με λίγη περισσότερη εμπειρία. Έχουμε μια καλή ομάδα σε επίπεδο ποιότητας αναβάτη".

Και πού βρίσκεστε στην «rookie» σεζόν σας με την KTM;

"Είναι στο χέρι των άλλων να το πουν (γέλια). Νιώθω πολύ άνετα, συντονίστηκα αμέσως το περιβάλλον και με τους ανθρώπους, τόσο στην παρέα όσο και στην πίστα. Δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ, πέρα ​​από το να γνωρίσω όλους, αλλά ήταν μια γρήγορη διαδικασία".

Τι ιδέα έχεις για τους αντιπάλους σου;

"Ο Quartararo τερμάτισε επίσης 5ος στον πρώτο αγώνα πέρυσι και μετά κέρδισε τον δεύτερο, οπότε έκανε παρόμοια πορεία, στην Ινδονησία θα μπορούσε να είχε αγωνιστεί καλύτερα αν είχε περισσότερη αυτοπεποίθηση στο βρεγμένο. Για μένα ο Fabio παραμένει ένας από τους υποψήφιους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.Η Suzuki σε σύγκριση με αυτό που είχε δείξει στις δοκιμές έχει εξαφανιστεί λίγο αλλά περιμένω να την ξαναδώ σύντομα,είναι ελάχιστα σημεία που τους χωρίζουν από αυτούς που ήταν μπροστά. Κανείς δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά , οπότε είναι όλοι εκεί, ακόμα και ο Morbidelli μπορεί να είναι ακόμα στο παιχνίδι".

Και η Ducati;

"Ίσως ο λιγότερο καλά τοποθετημένος είναι ο Bagnaia, έχει μόνο έναν βαθμό και τριάντα για να καλύψει, αλλά δεν είναι πολλοί καθώς απομένουν ακόμη 19 Grand Prix. Δεν τον θεωρώ ξεγραμμένο, αντιθέτως είναι από τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους. Για τον Marquez, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, εκτός από το ότι το λυπόμαστε. Περνάει μια περίοδο που τίποτα δεν πάει καλά".

Ποιος λείπει;

"Η Aprilia, προς το παρόν μπορεί να βασιστεί μόνο σε έναν αναβάτη. Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, αλλά στο Qatar είχαν διαφορά ένα δευτερόλεπτο από το βάθρο και λιγότερο από δύο από τον νικητή".

Ποιός ήταν η έκπληξη;

"Εμείς είμαστε, δεν δείξαμε κάτι ιδιαίτερο στις χειμερινές δοκιμές και ελπίζουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από έκπληξη".

Σε λίγες μέρες θα φύγετε για τους αγώνες της Αργεντινής και του Τέξας, ποιοι είναι οι στόχοι;

"Το συνηθισμένο: προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, επιτιθέμενοι από την αρχή. Ο Miguel έκανε τη διαφορά με την πεποίθηση ότι πρέπει να είσαι πάντα μπροστά, σε κάθε session, για να μπορείς να είσαι κάπου στον αγώνα. Πρέπει να ξεκινήσεις με καθαρό μυαλό και να πας κατευθείαν στην επίθεση, εδώ και δέκα χρόνια κάθε ελεύθερη δοκιμή είναι σαν κατατακτήρια. Η συγκέντρωση πρέπει να κρατηθεί από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος. Δεν έχουμε αγωνιστεί στο Termas de Rio Hondo για δύο χρόνια, ο Brad δεν το έχει κάνει ποτέ στα MotoGP, οπότε θα μειονεκτεί λίγο από αυτή την άποψη. Θα δούμε πώς θα είναι η πίστα, την βρίσκαμε πάντα σε περίεργη κατάσταση και τώρα δεν έχουμε πάει εκεί για πολύ καιρό. Στο Austin, η KTM υπέφερε πάντα αρκετά, θα μπορούσε να είναι ένα καλό τεστ για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε. Θέλουμε να συνεχίσουμε το θετικό σερί, πρέπει να βρούμε τη συνέπεια που μας έλειπε στο παρελθόν. Το να συνεχίζουμε με πρώτες και δεύτερες θέσεις θα είναι δύσκολο (γέλια) αλλά ξεκινάμε με την επιθυμία να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε".

Επόμενο άρθρο »

Rossi: Δεν μου λείπουν τα MotoGP

« Προηγούμενο άρθρο

McGuinness: O Puig θέλει απλά να τον βάλει πάλι στη μοτοσυκλέτα

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα