• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Metzeler Interact Challenge στην Cartagena
Mε τα Κ3 - Μ5 - Ζ8 στην πίστα
Τεστ-Μοντέλα 15/04/2011 - 20:21

Aποστολή περιοδικό MOTOGP WORLD: Δημήτρης Διατσίδης 

 

H Metzeler διάλεξε την πίστα Cartagena, ίσως την δυσκολότερη και πιο απαιτητική από τις 8 πιο γνωστές Ισπανικές, για την παρουσίαση του Interact Challenge, μιας δοκιμής των ελαστικών Κ3 – Μ5 – Ζ8. Η πίστα είναι 3.5 χλμ σε μήκος, με μόνο μια ευθεία 600 μέτρων και από κει και πέρα συνεχείς στροφές και μάλιστα σε αρκετές από αυτές να πρέπει να φρενάρεις υπό κλίση, πράγμα όχι και τόσο εύκολο.

 

Η τεχνολογία Interact εφαρμόζεται στα μοντέλα:

Κ3 – λάστιχο για Supersport χρήση σε πίστα και αγώνες, 

Μ5 – λάστιχο για Supersport χρήση σε πίστα και δρόμο με καλά χαρακτηριστικά στο βρεγμένο,

Ζ8 – λάστιχο για δρόμο και τουρισμό.

 

Σύμφωνα με την Metzeler αυτό που μετράει είναι το οδηγικό στυλ του καθένα και τα τρία προϊόντα που δοκιμάσαμε, μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Η κοινή τεχνολογία τους είναι η Ατσάλινη Ζώνη 0 μοιρών, που βασίζεται στην διαφορετική προφόρτιση των χορδών που απαρτίζουν το σκελετό, με χρήση μιας γόμας σε όλο το πλάτος του ελαστικού.

M5 Sportec
M5 Sportec

Το Ζ8 που θέλει να προσφέρει μεγάλο εύρος λειτουργίας, έχει τρεις ζώνες προφόρτισης, με χαμηλή προφόρτιση στα πλαϊνά για καλύτερη πρόσφυση και υψηλή πρόσφυση στο κέντρο του ελαστικού για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το Μ5 που θέλει να είναι πιο ευαίσθητο στις στροφές, έχει 5 ζώνες προφόρτισης. Υψηλή προφόρτιση στις άκρες του ελαστικού για περισσότερη ακρίβεια, δίπλα η τάση των χορδών μικραίνει και πάει σε μεσαία επίπεδα για μεγαλύτερη πρόσφυση και τέλος στο κέντρο του ελαστικού ξανανεβαίνει για περισσότερα χιλιόμετρα.

M5 Sportec
M5 Sportec

Το Κ3 που θέλει να είναι πιο on-off στις αντιδράσεις του και να αποδίδει καλά στην πίστα, έχει χαμηλότερη τάση των χορδών στο κέντρο για αυξημένη πρόσφυση και υψηλή προφόρτιση στα πλαϊνά για περισσότερη ακρίβεια.

 

Τώρα το πώς αυτά μεταφράζονται μέσα στην πίστα, το ανακαλύψαμε με τον πιο ευχάριστο τρόπο, που είναι η συνεχής εναλλαγή με διαφορετικές μοτοσυκλέτες και με τα Κ3 και Μ5 στην πίστα, ενώ στο τέλος της ημέρας είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και το Ζ8 στις στροφές της Cartagena.

Οι διαφορές Κ3 – Μ5 ήταν κατανοητές, αλλά το σημαντικό ήταν ότι με το Μ5 μπορούσαμε να «γυρίσουμε» ταχύτερα από πολλούς άλλους δημοσιογράφους, που την ίδια στιγμή ήταν στην πίστα με τα Κ3. Άρα αυτό που έπρεπε να κάνεις είναι να τολμήσεις να έχεις την αυτογνωσία για το επίπεδο της οδήγησής σου και να επιλέξεις το λάστιχο που θα μπορέσεις «να πας» και όχι αυτό που νομίζεις ότι θα σου δώσει καλύτερους χρόνους. Άλλωστε στο δρόμο για παράδειγμα, το λάστιχο από τα τρία που ζεσταίνεται ευκολότερα και μπορεί να σου δώσει πρόσφυση είναι το Ζ8.

K3 - BMW S1000RR
K3 - BMW S1000RR

Το SportecΜ5, είπαμε είναι άψογο στην πίστα και μπορεί να βγάλει πάνω από 2 track day, με πολύ καλή σταθερότητα στην απόδοσή του. Ένα καλό allround λάστιχο, που θα τα πάει καλά και στο βρεγμένο.

Τέλος το Racetec K3, το λέει και το όνομά του, ήταν το πιο ευχάριστο μέσα στην πίστα, με μεγάλη ακρίβεια στις αλλαγές κατεύθυνσης και με πρόσφυση στο όριο του πλαγιάσματος. Από την άλλη μεριά στο δρόμο δύσκολα ζεσταίνεται, γεγονός που το κάνει να έχει χειρότερη συμπεριφορά, παρά το ότι το μαύρο carbon της γόμας του υπόσχεται συγκινήσεις στα πλαγιάσματα.

K3 Racetec
K3 Racetec

 

Το συμπέρασμα της ημέρας είναι ότι ο οδηγός μπορεί ή όχι να χρησιμοποιήσει το λάστιχό του, για τη χρήση που θέλει, ανάλογα με το επίπεδό του.

Η τεχνολογία Interact μας έδειξε ότι δεν χρειάζονται διπλές γόμες, αλλά ότι μπορεί η γόμα να δουλέψει σωστά, ανάλογα με την τάση που έχουν οι προφορτισμένες ατσάλινες χορδές, χαρίζοντας πιο ομοιογενή συμπεριφορά.

 

K3 - Kawasaki ZX10R
K3 - Kawasaki ZX10R
Z8 Roadtec
Z8 Roadtec
Z8 - Roadtec Front
Z8 - Roadtec Front
Z8 Roadtec X-ray
Z8 Roadtec X-ray
Metzeler: "With you Japan"
Metzeler: "With you Japan"

Επόμενο άρθρο »

Estoril Live: Οδηγήσαμε στο Estoril BMW S1000RR

« Προηγούμενο άρθρο

Οδηγήσαμε στην Τρίπολη: Aprilia RSV4R Factory APRC

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα