• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Aoyama: «Ευχαριστώ όσους έρθουν στην Ιαπωνία»
Μίλησε για την τον αγώνα της πατρίδας του
Νέα 14/09/2011 - 10:18

O Hiroshi Aoyama, ο Ιάπωνας αναβάτης της Gresini Honda έδωσε συνέντευξη στην οποία μίλησε για το σεισμό και το τσουνάμι στην πατρίδα του καθώς, για τις επιπτώσεις που είχαν στους συμπατριώτες του αλλά και για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την στάση κάποιων οδηγών να μην θέλουν να παραβρεθούν στο Motegi για λόγους ασφαλείας. Ο Aoyama είπε τα εξής:

 

Πού ήσουν όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός;

«Πήγαινα στο Κατάρ για τον αγώνα και βρισκόμουν στο αεροδρόμιο. Έβλεπα τηλεόραση και νόμιζα ότι επρόκειτο για ταινία. Δεν πίστευα τι είχε συμβεί. Συνειδητοποίησα ότι ήταν στην Ιαπωνία και προσπάθησα να επικοινωνήσω με τους δικούς μου αλλά δεν γίνονταν τηλεφωνικές κλήσεις. Έτσι πέταξα για το Κατάρ και όταν έφτασα εκεί επικοινώνησα με την οικογένειά μου. Ήταν εντάξει.

Μένουμε στην Chiba, 200 χλμ. μακριά από την Fukushima, και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη υπάρχει εργοστάσιο καυσίμων όπου εκδηλώθηκε έκρηξη εξαιτίας του σεισμού. Ευτυχώς, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου ήταν εντάξει αλλά ήμουν πολύ πιεσμένος επειδή θα ακολουθούσε ο αγώνας του Κατάρ και θα έπρεπε να επικεντρωθώ σε αυτόν.

Ένοιωθα ότι δεν θα έπρεπε να τρέξω επειδή δεν ήμουν καλά. Όμως το σκέφτηκα καλύτερα και ένοιωσα ότι θα έπρεπε να συμμετέχω στον αγώνα για να δώσω κάποια καλά νέα στην Ιαπωνία. Δεν μπορώ να σώσω ανθρώπους, μπορώ να οδηγήσω μοτοσυκλέτα. Αυτό σκέφτηκα και συνέχισα στον αγώνα. Όμως, ακόμα είναι δύσκολο επειδή υποφέρουν πολλοί που έχασαν τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους και θα χρειαστεί χρόνος.»  

 

Όταν ήσουν στο Κατάρ πώς μάθαινες τι γινόταν στην Ιαπωνία;

«Προσπαθούσα να βλέπω τηλεόραση, όμως υπήρχαν πολλές φήμες και ήταν δύσκολο να μάθεις τι γινόταν. Επίσης ενημερωνόμουν από το ίντερνετ. Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν τις πρώτες ώρες και εβδομάδες μετά την καταστροφή επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρισμός. Πάντως, μέσω διαδικτύου, επικοινωνούσα με τους δικούς μου και τους φίλους μου. Μάθαινα τι γινόταν στην πόλη μου.»

 

Πώς είναι τώρα η πόλη σου;

«Δεν είναι καλά. Δεν είχαμε μεγάλες καταστροφές, όμως η οικογένειά μου δεν είχε νερό, φαγητό και καύσιμα τις πρώτες εβδομάδες. Ήταν δύσκολα.

Πριν ένα μήνα βρέθηκα στην Ιαπωνία όπου όλα πλέον είναι καλά, έχουν ρεύμα, φαγητό, καύσιμα. Όλα επέστρεψαν σε κανονικό ρυθμό και χάρηκα που το είδα. Όμως στο βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας φαίνεται ακόμα η καταστροφή. Το τσουνάμι τα κατέστρεψε όλα. Νομίζω ότι όλοι οι Ιάπωνες δυσκολεύτηκαν να συγκεντρωθούν στους αγώνες, δεν ήταν εύκολο.»

 

Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα χρειαστεί η Ιαπωνία να επανέλθει πλήρως;

«Θα χρειαστούν μερικά χρόνια, ίσως μια δεκαετία. Δεν ξέρω, πάντως θα χρειαστεί χρόνος. Αν και μπορείς να φτιάξεις τα σπίτια και τους δρόμους, δεν μπορείς να φτιάξεις τον πόνο των ανθρώπων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος. Ήμασταν τυχεροί επειδή πολλές χώρες μας έδωσαν βοήθεια και χρήματα. Είμαστε τυχεροί και θέλω να ευχαριστήσω όσους μας βοήθησαν. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συμμετέχω στους αγώνες, να έχω καλά αποτελέσματα για να δίνω χαρά στους συμπατριώτες μου.

Με την ευκαιρία να πω σε όλους να έρθουν στην Ιαπωνία για τον αγώνα. Η ανεξάρτητη ομάδα (“ARPA”) γνωμάτευσε ότι όλα είναι εντάξει, μπορούμε να πάμε. Το Grand Prix θα γίνει και χαίρομαι γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που έχουν αμφιβολίες, όμως εάν έρθουν τελικά θα είμαι πολύ χαρούμενος και θα εκτιμήσω πολύ αυτούς που θα βρεθούν στην Ιαπωνία.»

 

Στο Mugello, έγινε μια συνάντηση των οδηγών στην οποία όλοι, πλην από εσένα, υπέγραψαν ένα έγγραφο στο οποίο ζητούν περισσότερη πληροφόρηση.

«Ναι, δεν το υπέγραψα επειδή γνωρίζω ότι όλα είναι εντάξει και μπορούμε να πάμε στην Ιαπωνία. Επίσης και η κυβέρνηση της χώρας μου είπε ότι είναι εντάξει, ενώ και από την Ιταλία, την Ισπανία και την Αμερική είπαν ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε εκεί. Τους εμπιστεύομαι γι’ αυτό και δεν υπέγραψα το κείμενο. Για τους Ευρωπαίους είναι δύσκολο αλλά εγώ είμαι Ιάπωνας, έχω σπίτι εκεί και επιστρέφω ακόμα και μετά την καταστροφή.»

 

Στην Ινδιανάπολη, κάποιοι οδηγοί είπαν ότι δεν είχαν αποφασίσει ακόμα εάν θα πάνε. Θα το έκαναν στο Misano. Τι σκέφτεσαι γι’ αυτό;

«Είναι δύσκολο. Σε τέτοιες καταστάσεις κανείς δεν μπορεί να πιέσει τον άλλον. Αν πιστεύεις την πληροφόρηση δεν χρειάζεται να φοβάσαι, αν δεν την πιστεύεις τότε φοβάσαι σίγουρα. Η ζωή στην Ιαπωνία συνεχίζεται και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε εκεί. Θα έλεγα να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις και να πάμε εκεί.»

 

Ανυπομονείς να τρέξεις με την RC213V των 1000cc του χρόνου;

«Ακόμα δεν ξέρω τι πρόκειται να μου συμβεί τον επόμενο χρόνο, αλλά εάν έχω τη δυνατότητα να οδηγήσω την μοτοσυκλέτα των 1000cc σίγουρα θα το ήθελα. Γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσω την κατάστασή μου γενικότερα.»

 

Ποιος αγώνας σου αρέσει περισσότερο;  

«Σίγουρα, το Motegi. Πριν από αυτόν υπάρχει ένας ακόμα και θέλω να έχω έναν καλό ρυθμό, να αποκτήσω καλύτερη αίσθηση της μοτοσυκλέτας και να πάω στην Ιαπωνία με μεγάλο κίνητρο και ενέργεια.»

Επόμενο άρθρο »

Θέλουν διάκριση στην Yamaha Tech 3

« Προηγούμενο άρθρο

ΠΠΤ: Ο Θανάσης Ευσταθίου στα τελευταία του Μέγαρα!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα