• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Jerez: Αυτή που όλοι αγαπούν
Η πίστα της Ανδαλουσίας είναι από τις αγαπημένες των αναβατών κυρίως λόγω της εκπληκτικής ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ισπανοί στις εξέδρες...
Νέα 01/05/2009 - 22:33
H πόλη Jerez de la Frontera βρίσκεται στη Νότια Ισπανία και είναι φημισμένη για το ποτό Sherry, το φλαμέγκο, τους ταυρομάχους, αλλά και τα άλογά της, τα οποία είναι τα καλύτερα της Ανδαλουσίας. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστή αυτή τη μικρή πόλη.

Η πίστα αγώνων η οποία κατασκευάστηκε το 1986, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων και παράλληλα ένα σοβαρό λόγο για τον οποίο η Jerez προσελκύει αρκετό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Το μήκους 4.423km αυτοκινητοδρόμιο, φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα από τα πιο πετυχημένα GP μοτοσικλετών, ενώ στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί εκεί αγώνες της F1. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην συμπεριλαμβάνεται στο καλεντάρι της FIA για την F1, ωστόσο κάθε σεζόν οι ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα πραγματοποιούν δοκιμές εξέλιξης εκεί.

Η Jerez, όμως, ζει και χωρίς την F1, αφού από το 1987 φιλοξενεί αγώνες ταχύτητας μοτοσικλετών. Τα τελευταία χρόνια, το ισπανικό GP γνωρίζει τεράστια επιτυχία με εκατοντάδες χιλιάδες φίλους του σπορ να καταλύουν την πίστα κάθε φορά που τα MotoGP την επισκέπτονται.

Flash back...
To ισπανικό GP συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια ζωής. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη το 1951 στην πίστα του Montjuïc, στη Βαρκελώνη, με τον Umberto Masetti με Gilera να παίρνει τη νίκη στα 500cc. To Montjuïc ήταν η έδρα του ισπανικού αγώνα μέχρι και το 1976. Από την επόμενη χρονιά ο αγώνας μεταφέρθηκε στην πίστα της Jarama. Το 1987, διεξήχθη για πρώτη φορά στη Jerez η οποία από το 1989 αποτελεί τη μόνιμη βάση του ισπανικού GP.

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στους αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην πίστα της Ανδαλουσίας...

1987: Στο δρόμο προς την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, ο Wayne Gardner με Honda νίκησε τον πρώτο αγώνα της μεγάλης κατηγορίας που διεξήχθη στη Jerez. Νικητής στα 125cc ήταν ο Fausto Gresini, νυν ιδιοκτήτης της San Carlo Honda Gresini.

1988: Ο αγώνας διεξάγεται για τελευταία φορά στην πίστα της Jarama. Στα 500cc, ο Kevin Magee οδηγώντας μια Yamaha πήρε την μία και μοναδική νίκη της καριέρας του.

1991: Ο Mick Doohan με Honda πήρε την πρώτη από τις τέσσερις συνολικά νίκες του στη Jerez. Στην πρώτη του εμφάνιση επί ευρωπαϊκού αγώνα, ο Noboru Ueda πήρε τη νίκη στην κατηγορία των 125cc.

1993: Ο Kevin Schwantz χάρισε στη Suzuki την πρώτη της νίκη στη Jerez. Ο Tetsuya Harada νίκησε τον αγώνα των 250cc στην παρθενική του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό GP, ενώ στα 125cc ο Κazuto Sakata πήρε την παρθενική νίκη της καριέρας του. Και οι δυο Ιάπωνες αναβάτες αφιέρωσαν τις νίκες τους στον συμπατριώτη τους αναβάτη των 250cc Nobuyuki Wakai που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα που έγινε στο pitlane.

1995: Ο Alberto Puig οδηγώντας μια Honda, έγινε ο πρώτος Ισπανός αναβάτης που νίκησε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας στην Ισπανία.

1996: Επεισοδιακός αγώνας στα 500cc, με τον Mick Doohan να παίρνει ανέλπιστη νίκη. Ο Alex Criville οδηγούσε την κούρσα στο μεγαλύτερο διάστημα, αλλά έπεσε στην τελευταία στροφή, τη στιγμή που ο κόσμος είχε εισβάλλει στην πίστα.

1997: Ο Αlex Criville νίκησε τον μεγάλο του αντίπαλο Mick Doohan και πήρε την παρθενική του νίκη στη Jerez. Στα 125cc, ο Valentino Rossi νίκησε τον αγώνα στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος της καριέρας του.

1998: Ο Αlex Criville παίρνει τη νίκη στα 500cc, ύστερα από συγκλονιστική μάχη με τον Doohan.

1999: Ο Criville έγινε ο πρώτος αναβάτης που για τρία συνεχόμενα χρόνια νίκησε τον αγώνα των 500cc στη Jerez. Αυτή τη φορά όμως απουσίαζε ο μεγάλος του αντίπαλος, Mick Doohan ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια πτώσης που είχε στις ελεύθερες δοκιμές. Αυτός ο τραυματισμός ήταν αρκετός για να βάλει άδοξο τέλος στην καριέρα του. Στα 250cc, ο Valentino Rossi πήρε τη νίκη και στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε το Πρωτάθλημα.

2000: Ο αγώνας χτυπήθηκε από βροχή με τον Kenny Roberts Jr. να παίρνει τη νίκη, τη δεύτερη της Suzuki στη Jerez. Ο Valentino Rossi που εκείνη τη χρονιά είχε ανέβει στη μεγάλη κατηγορία, πανηγύρισε το πρώτο βάθρο της καριέρας του στα 500cc, τερματίζοντας τρίτος.

2001: Ο Valentino Rossi πήρε τη νίκη στον αγώνα της κορυφαίας κατηγορίας και έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία που έχει νικήσει και στις τρεις κατηγορίες στη Jerez.

2002: Άλλη μια νίκη για τον Rossi αυτή τη φορά οδηγώντας μια τετράχρονη Honda RC211V των 990cc. Ο Fonsi Nieto πήρε την παρθενική νίκη της καριέρας του κερδίζοντας τον αγώνα των 250cc.

2003: Ο Loris Capirossi χαρίζει στη Ducati την πρώτη pole position της ιστορίας της στη μεγάλη κατηγορία. Στον αγώνα, όμως, ο Valentino Rossi δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε κανέναν και φεύγει νικητής για τρίτη συνεχόμενη σεζόν.

2004: Ο Sete Gibernau γίνεται ο τρίτος αναβάτης από την Ισπανία που νικάει αγώνα της μεγάλης κατηγορίας στη Jerez.

2005: Επιστροφή στις επιτυχίες για τον Rossi που αυτή φορά νικάει με μοτοσυκλέτα της Yamaha, έπειτα απο τρομερή μάχη που έδωσε με τον Sete Gibernau, τον οποίο πέρασε στην τελευταία στροφή που βγάζει στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού. Η τελευταία φορά που το εργοστάσιο του Iwata πανηγύρισε νίκη στη μεγάλη κατηγορία επί ισπανικού εδάφους ήταν το 1988...

2006: Ο Loris Capirossi παίρνει την πρώτη νίκη της Ducati στη Jerez. Από εκείνον τον αγώνα ξεκίνησε και ο εφιάλτης που ακούει στο όνομα Toni Elias για τον Valentino Rossi. Ο αγώνας του Ιταλού καταστράφηκε από την πρώτη στροφή όταν ο Ισπανός τον εμβόλισε...

2007: O Valentino Rossi μέτραγε πέντε συνεχόμενους αγώνες χωρίς νίκη. Στη Jerez επέστρεψε στις επιτυχίες πανηγυρίζοντας στο τέλος με ένα σκετσάκι. Δεύτερος ήταν ο Dani Pedrosa και τρίτος ο Colin Edwards.

2008: O Dani Pedrosa παίρνει τη νίκη αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Valentino Rossi. Τρίτος ήταν o Jorge Lorenzo.

Επόμενο άρθρο »

ΑΠΟΣΤΟΛΗ JEREZ: «O Stoner είναι Stoner!» είπε ο V.Rossi

« Προηγούμενο άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ JEREZ: Ο Rossi έχει το πάνω χέρι

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα