• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
To τελευταίο... τανγκό στο DONINGTON PARK
Τα MotoGP επισκέπτονται για τελευταία φορά το Donington αφού από το 2010 και για πέντε χρόνια το βρετανικό GP θα διεξάγεται στο Silverstone...
Νέα 21/07/2009 - 09:54
Από το 2010 η -αλλαγμένη- πίστα του Silverstone θα αποτελεί την έδρα του βρετανικού GP μετά το πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψε η Dorna με τους οργανωτές.

Πρόκειται για ένα παλιό αεροδρόμιο το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα και στο οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1 στις 13 Μαϊου του 1950, με νικητή τον Giuseppe «Nino» Farina (Alfa Romeo).

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Silverstone θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών καθώς αποτελούσε την έδρα του αγώνα από το 1977 ως και το 1986. Αξέχαστος έχει μείνει ο αγώνας του 1979 με τον Kenny Roberts και τον Barry Sheene να τα δίνουν όλα για τη νίκη στη μεγάλη κατηγορία.H νέα χάραξη του Silverstone
H νέα χάραξη του Silverstone
Τελικός νικητής ήταν ο Αμερικανός με τη διαφορά του από τον Βρετανό να είναι μόλις τρία δέκατα του δευτερολέπτου. «Είναι ένας από εκείνους τους αγώνες που μένουν βαθιά χαραγμένοι στις μνήμες των θεατών. Σε κάθε ένα ή δύο γύρους αλλάζαμε θέσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Roberts.

Λίγη ιστορία για το Donington...
Η πίστα κατασκευάστηκε το 1931 με σκοπό να φιλοξενεί αγώνες μοτοσυκλετών. Κατά την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έκλεισε και το 1971 ο τοπικός επιχειρηματίας, Tom Wheatcroft, λάτρης των motorsports, αγόρασε την πίστα και προχώρησε στην ανακατασκευή της. Το 1977 άνοιξε και πάλι τις πύλες της στο κοινό.

Το 1985 έγιναν έργα ανακατασκευής και από το 1987 φιλοξενεί ανελλιπώς το βρετανικό GP. Φέτος θα διεξαχθεί για τελευταία φορά εκεί καθώς από το 2010 και για πέντε χρόνια συνολικά το βρετανικό GP αλλάζει έδρα και μεταφέρεται το Silverstone στο οποίο γίνονται σημαντικές τροποποιήσεις.

Για την ιστορία, νικητής του πρώτου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών που φιλοξενήθηκε στο Donington Park ήταν ο Eddie Lawson με Yamaha.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μ. Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία είναι οι χώρες στις οποίες διεξάγονται αγώνες ταχύτητας μοτοσυκλετών από το 1949 οπότε και θεσπίστηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τα πρώτα χρόνια, το βρετανικό GP γινόταν στο Isle of Man, ενώ από το 1977 και για μια δεκαετία μεταφέρθηκε στην πίστα του Silverstone, πριν καταλήξει στο Donington Park.

Η πίστα βρίσκεται στη βορειοανατολική Αγγλία. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία ο θεατής μπορεί να έχει πολύ καλή θέα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Χαρακτηριστικό της είναι οι γρήγορες, εναλλασσόμενες στροφές (11 στο σύνολο, 7 δεξιές και 4 αριστερές). Το set-up και η επιλογή του σωστού τύπου ελαστικών παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την πίστα, που απαιτεί δυνατό φρενάρισμα και καλή επιτάχυνση.

Η μεγαλύτερη ευθεία είναι μόλις 564 μέτρα, ενώ υπάρχουν και δυο σημεία όπου οι αναβάτες αναγκάζονται να φρενάρουν βίαια, όπως για παράδειγμα στη στροφή 9 όπου οι οδηγοί από τα 280km/h πρέπει να επιβραδύνουν μέσα σε λίγα μέτρα στα 60km/h.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος Βρετανός αναβάτης που ανέβηκε στο βάθρο του Donington σε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας ήταν ο Jeremy McWilliams, το 2000, όταν τερμάτισε τρίτος στον αγώνα που ο Valentino Rossi πανηγύρισε την παρθενική του νίκη στα 500cc.

Γεύση από F1
Στην πίστα υπάρχει επίσης η «Donington Grand Prix Collection», στην οποία κανείς μπορεί να θαυμάσει αγωνιστικά-θρύλους που έχουν περάσει από τις πίστες της F1.

Θεωρείται ως η μεγαλύτερη συλλογή με μονοθέσια που έχουν τρέξει στην F1. Στις πέντε αίθουσες που αποτελούν την έκθεση, φιλοξενούνται 130 εκθέματα.

Μεταξύ αυτών μπορείτε να δείτε την μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή των αγωνιστικών αυτοκινήτων της McLaren καθώς επίσης και της Vanwall. Εκτός των άλλων, στην έκθεση υπάρχει και η μεγαλύτερη συλλογή από αγωνιστικά κράνη παγκοσμίως.

Τo νέο Silverstone
Μετά την πρόσφατη απόκτηση των δικαιωμάτων να φιλοξενεί τα MotoGP από το 2010 και για τα επόμενα πέντε χρόνια, το Silverstone της Αγγλίας πρόκειται να γίνει, μακράν η πιο γρήγορη πίστα των Grand Prix.

Οι οριστικοποιημένες αλλαγές/ τροποποιήσεις στην σχεδίαση της νέας χάραξης της πίστας, πρόκειται να αυξήσουν το συνολικό μήκος της στα 5,67 χιλιόμετρα (530μέτρα επιπλέον της υπάρχουσας χάραξης). Την γρήγορη ροή της πίστας, μαρτυράει η ύπαρξη μόνο τριών σφιχτών στροφών, ενώ μετά από μαθηματική προσομοίωση υπολογίστηκε ότι ο μέσος χρόνος στον γύρο για τα MotoGP, θα είναι το 1:51.456, με μέση ωριαία ταχύτητα στα 182km/h!

Η εντυπωσιακή αυτή μέση ωριαία ταχύτητα, είναι κατά 3km/h μεγαλύτερη από αυτήν του Phillip Island στην Αυστραλία, την ταχύτερη μέχρι σήμερα πίστα των MotoGP.

Σε αντίστοιχη προσομοίωση του γύρου με ένα μονοθέσιο της F1 - συνυπολογίζοντας την μεγαλύτερη επιφάνεια των τεσσάρων τροχών, την downforce στην οποία βασίζεται το κράτημα των μονοθέσιων, αλλά και την απόδοση ενός κινητήρα 2,4λίτρων, ο μέσος χρόνος γύρου στο Silverstone θα είναι το 1:27.761 και η μέση ωριαία ταχύτητα στα 228km/h!

Επόμενο άρθρο »

DOVIZIOSO: Συνέχιζει το αρνητικό σερί

« Προηγούμενο άρθρο

STONER: Όλα ξεκίνησαν από το DONINGTON

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα