• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Ο ROSSI συγκρίνει τις τρεις εποχές των MotoGP
«Τα 800 είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα...»
Νέα 18/09/2009 - 08:02
Έχοντας ζήσει και τις τρεις εποχές των MotoGP (2χρονα 500άρια, 4χρονα 990cc και 800cc), ο Valentino Rossi κάνει ένα μικρό απολογισμό και καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα τα οποία είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Ο Doctor έκανε το άλμα στη μεγάλη κατηγορία το 2000 και ξεκίνησε την περιπέτειά του πάνω στο μονόσελο της ατίθασης 2χρονης NSR500. Στα 2 χρόνια με μοτοσυκλέτα αυτού του κυβισμού πρόλαβε να κατακτήσει το πρώτο του Πρωτάθλημα το 2001 και να πανηγυρίσει 13 νίκες. «Η πρώτη εντύπωση από τα 500άρια ήταν... ΟΥΑΟΥ! Αυτό είναι βάρβαρο. Ο κινητήρας ήταν απίστευτος. Η απόδοση της δύναμης ήταν πολύ άγρια. Όταν οδηγείς το 500 λες: 'Πόσο δύσκολη είναι!' Από την άλλη όμως την αγαπάς αυτή τη μοτοσυκλέτα, γιατί ξέρεις ότι είναι πολύ δύσκολο να την ελέγξεις», λέει ο Ιταλός περιγράφοντας εκείνη την εποχή.

Από το 2002 ξεκίνησε η νέα εποχή, αυτή των «τεσσάρων χρόνων». Η πρώτη χρονιά ήταν πειραματική με τα τέρατα των 990cc να μάχονται στις πίστες με τα 2χρονα 500άρια. Το HRC έριξε στη μάχη την RC211V και ο Rossi διέλυσε τον συναγωνισμό. Μετά από 20 νίκες και άλλα δύο Πρωταθλήματα έφτασε η στιγμή για νέες προκλήσεις.

Το 2004 αφήνει την κατά τεκμήριο καλύτερη μοτοσυκλέτα του γκριντ για χάρη της υποδεέστερης Yamaha. Πολλοί νόμιζαν ότι έκανε λάθος, όμως αυτός απέδειξε ότι τα δύσκολα του αρέσουν. 25 νίκες και άλλα δύο Πρωταθλήματα προστέθηκαν στο παλμαρές του.

«Η πρώτη μου εντύπωση ήταν κακή. Σίγουρα ήταν πολύ γρήγορη μοτοσυκλέτα και είχε πολλές δυνατότητες, αλλά ήταν πολύ... άτακτη. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο γρήγορα βελτιώθηκε. Φυσικά σε αυτό συνέβαλαν και τα ελαστικά. Η πρώτη εντύπωση ήταν πολλές πλαγιολισθήσεις και λίγη οδήγηση. Η είσοδος στη στροφή ήταν διασκεδαστική, διότι το φρένο του κινητήρα έκανε τη μοτοσυκλέτα να πλαγιολισθαίνει για πάντα... Για μένα το θέαμα με τα 990 ήταν παρόμοιο με εκείνο των 500. Είχαμε πολλές μάχες και πολλές πλαγιολισθήσεις. και αυτό θέλουν οι θεατές, έτσι δεν είναι; Μεγάλες πλαγιολισθήσεις στην είσοδο και στην έξοδο, αλλά ιδιαίτερα στην έξοδο των στροφών», περιγράφει.

Από το 2007 ζούμε την εποχή των 800cc. Για λόγους ασφάλειας η Παγκόσμια Ομοσπονδία προχώρησε στη μείωση της χωρητικότητας των κινητήρων. Ο Rossi κατέκτησε ακόμα έναν τίτλο, ενώ μέχρι στιγμής έχει σημειώσει 19 νίκες οδηγώντας την M1 της Yamaha.

«Νομίζω ότι τα 800 είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Χάσαμε πολύ θέαμα και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα ηλεκτρονικά. Για μένα, οι κατασκευαστές έκαναν ένα μεγάλο λάθος να αλλάξουν τη χωρητικότητα. Τα 990 ήταν καλύτερα σε όλα τα επίπεδα. Θυμάμαι όταν οδήγησα την 990 ήταν πολύ δύστροπη, άγρια, αλλά με μεγάλο κινητήρα και πολλή δύναμη. Το 800 ήταν ακόμα χειρότερο, ήταν η ίδια μοτοσυκλέτα με λιγότερη δύναμη. Ήμουν πολύ δυσαρεστημένος την αρχή, τώρα έχει βελτιωθεί. Αλλά η δύναμη των 990 ήταν πιο διασκεδαστική», λέει ο Ιταλός σούπερ σταρ.

Επόμενο άρθρο »

CANEPA: Διατηρεί τη θέση του στην Pramac Ducati.

« Προηγούμενο άρθρο

Κρυφές δοκιμές του SCHUMI στη Γαλλία!

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα