• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Rossi: Ήταν ένας υπέροχος τελευταίος αγώνας
Ευχαριστώ τους πάντες
Νέα 15/11/2021 - 10:59

Μετά από 26 χρόνια, 432 grand prix, 115 νίκες, 235 βάθρα και εννέα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ο Valentino Rossi οδήγησε τον τελευταίο του αγώνα MotoGP στην Valencia την Κυριακή.

Το αποτέλεσμα, "πολύ σημαντικό" για τον Rossi αλλά σε μεγάλο βαθμό τυπικό για τους 76,000 οπαδούς που ταξίδεψαν σττν πίστα ή συντονίστηκαν σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν μια στιγμή στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ήταν η δέκατη θέση.

Αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον Rossi στις καλές του μέρες, όταν κέρδισε 11 αγώνες ετησίως σε τέσσερις περιπτώσεις μεταξύ 1997 και 2005, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπληκτικού σερί, ανεβαίνοντας 16 φορές στο βάθρο σε 17 αγώνες κατά τη σεζόν του 2005 (και 15 το 2015).

Αλλά με τα σκληρά πρότυπα της τελευταίας του σεζόν - στην οποία, για πρώτη φορά, απέτυχε να ανέβει στο βάθρο με καλύτερο τερματισμό την όγδοη θέση στην βροχή της Αυστρίας - ο Rossi ήταν περήφανος που κράτησε αυτό που θεωρούσε ότι ήταν ο καλύτερος αγώνας του για το τέλος. 

Μετά από μια αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Ronaldo και με  μια τεράστια τοιχογραφία «Grazie Vale» ζωγραφισμένη στο πλάι του κτηρίου των paddock, ο Rossi έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα από τη δέκατη θέση στο grid για να φτάσει δίπλα με τον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Yamaha, Fabio Quartararo στην πρώτη στροφή.

Περνώντας τα πρώτα στάδια στην ένατη θέση, ο Rossi έχασε δύο θέσεις από τις Ducati των Johann Zarco και Enea Bastianini, αφήνοντάς τον επικεφαλής ενός αγώνα τριών ατόμων με τους άλλους αναβάτες της M1, Franco Morbidelli και Andrea Dovizioso.
Η πτώση του Alex Rins έφερε τον Rossi πίσω στην πρώτη δεκάδα και, ενώ ο μαθητής του, Morbidelli φαινόταν να οδηγεί απλά πίσω από τον Rossi, ο Franky επέμενε ότι ο Rossi ανέβασε τον ρυθμό του και δεν άφησε κανένα περιθώριο για επίθεση καθώς το ζευγάρι απομακρύνθηκε αρκετά δευτερόλεπτα από τον Dovizioso.

Έτσι ο Rossi πήρε την τελευταία του καρό σημαία στη δέκατη θέση, ως η δεύτερη καλύτερη Yamaha μετά τον Fabio Quartararo.

Το πιο σημαντικό, ήταν μια ανταγωνιστική εμφάνιση στη "χειρότερη" πίστα του γιατρού, με τον ίδιο να χάνει λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο ανά γύρο από τον νικητή Francesco Bagnaia, τώρα τον πιο επιτυχημένο αναβάτη της ακαδημίας VR46 στην μεγάλη κατηγορία, και 0,3 δευτερόλεπτα από τον Quartararo στην πέμπτη θέση.

Ο Rossi πέρασε έναν συναισθηματικό γύρο μετά τον αγώνα πανηγυρίζοντας με το fan club του και τους υπόλοιπους αναβάτες πριν συνεχίσει το πάρτι στο γκαράζ της Petronas Yamaha.

"Ήταν ένα πραγματικά ξεχωριστό Σαββατοκύριακο και δεν το περίμενα έτσι. Ανησυχούσα λίγο για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της καριέρας μου, γιατί πάντα σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή για πολύ καιρό και δεν ξέρεις πώς θα το κάνεις, αν θα μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος στον αγώνα, ή αν θα είσαι πολύ λυπημένος και τα σχετικά", είπε ο Rossi.

"Αλλά ήταν υπέροχο. Ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο από την Πέμπτη. Δέχτηκα πολλές εκπλήξεις, από τις μοτοσυκλέτες που κέρδισα το Πρωτάθλημα μέχρι τους αναβάτες της Ακαδημίας που χρησιμοποιούσαν τα κράνη μου, ήταν πολύ συναισθηματικό. Και επίσης μεγάλη υποστήριξη και μεγάλος σεβασμός από όλους τους ανθρώπους από το paddock και επίσης από όλους τους αναβάτες του MotoGP. Πρέπει να τους ευχαριστήσω. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι τόσο φυσιολογικό νομίζω".

"Και ειδικά ήταν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο ήδη από χθες (Σάββατο), οδήγησα καλά και σήμερα στον αγώνα μπόρεσα να φτάσω στην πρώτη δεκάδα. Αυτό σημαίνει ότι κλείνω τη μεγάλη καριέρα μου με τους δέκα κορυφαίους αναβάτες στον κόσμο. Αυτό είναι έτσι σημαντικό για μένα. Σημαίνει πολλά και μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το αποτέλεσμα για πολύ καιρό, γιατί μπορώ να πω ότι στον τελευταίο μου αγώνα τερμάτισα στην πρώτη δεκάδα!".

"Έτσι νιώθω πολύ καλά, επίσης γιατί μετά τον αγώνα κάναμε ένα σοβαρό πάρτι και το διασκεδάσαμε σαν να κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ".

Δεδομένης της δύσκολης σεζόν του και του κακού του ρεκόρ στη Valencia, τόπος για τις ήττες του στον τελευταίο γύρο του Τίτλου το 2006 και το 2015, ο Rossi και η ομάδα του είχαν δουλέψει σκληρά για να αποφύγουν στο τελευταίο του αγώνα στα MotoGP να βρεθούν στο πίσω μέρος της κατάταξης.

"Στους τελευταίους αγώνες βελτιώσαμε πολύ τη μοτοσυκλέτα και δουλέψαμε καλά μαζί με τον David, τον Idalio, τον Matteo και όλη την ομάδα", είπε ο Rossi. "Ειλικρινά, μου δίνουν μια φανταστική υποστήριξη γιατί η σεζόν ήταν μεγάλη και όχι εύκολη, γιατί ήταν μια κρίσιμη σεζόν για μένα να αποφασίσω αν θα συνεχίσω. Αλλά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν και είναι πολύ εύκολο όταν λες 'εντάξει, εγώ θα σταματήσω'  να τα παρατήσεις.

"Αλλά μετά την Πορτογαλία μιλήσαμε μαζί και είπα, 'στην Valencia πρέπει να δώσουμε το μέγιστο' γιατί είναι ο τελευταίος αγώνας και θέλω να κάνω το μέγιστο γιατί αυτή η πίστα είναι η χειρότερη για μένα και δεν θέλω να τερματίσω τελευταίος. Αλλά ήταν πιο θετικό από ό,τι περιμέναμε και αφού τερμάτισα στην πρώτη δεκάδα σήμερα, νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος αγώνας της σεζόν μου".

"Πρώτα απ' όλα δουλέψαμε καλά με την ομάδα μου και χθες ήδη από το πρωί η μοτοσυκλέτα βελτιώθηκε πραγματικά από την Παρασκευή και άρχισα να νιώθω καλύτερα από τις ΕΔ3. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τέλος πάντων, επίσης από το Σάββατο έως την Κυριακή βελτιωθήκαμε και χθες επίσης ο Pecco με βοήθησε να παραμείνω στην πρώτη δεκάδα και να πάω απευθείας στις ΚΑΤ2. Και μετά μπορείς να κάνεις πραγματικά έναν άλλο αγώνα. Αλλά και σήμερα ένιωσα το κίνητρο και τη συγκέντρωση σαν να πρέπει να αγωνιστώ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Γιατί είναι ο τελευταίος αγώνας και είναι πολύ σημαντικός. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ".

"Και, γ**ω, δεν είναι εύκολο γιατί ήδη από τη Δευτέρα είχα πολλή πίεση, πολλά πράγματα να κάνω, αλλά ήθελα να προσπαθήσω για μένα, το πιο σημαντικό ήταν να προσπαθήσω να είμαι δυνατός στον αγώνα, γιατί είμαι ακόμα αναβάτης".

"Για μένα ήταν μεγάλη συγκίνηση σήμερα. Οδήγησα πολύ καλά. Δεν έκανα ποτέ λάθη και έδωσα το μέγιστο από την αρχή μέχρι το τέλος".
Η μόνη λύπη του Rossi είναι ότι όλα έχουν τελειώσει, κάτι με το οποίο θα πρέπει να συμβιβαστεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

"Το πρώτο πράγμα για το οποίο μετανιώνω είναι ότι τελείωσε. Νομίζω ότι θα είναι πιο δύσκολο στο μέλλον, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, και ειδικά τον Μάρτιο που θα ξαναρχίσουν", είπε. "Τι άλλο; Σίγουρα ήθελα να προσπαθήσω να κατακτήσω το δέκατο πρωτάθλημα, αλλά δεν μπορώ να μετανιώσω για τα αποτελέσματά μου και τα εννέα πρωταθλήματα. Νομίζω ότι αν έβαζα την ίδια προσπάθεια των τελευταίων δέκα ετών, στα πρώτα χρόνια, θα μπορούσα να κερδίσω περισσότερα από ό,τι κέρδισα.Αλλά νομίζω ότι είναι φυσιολογικό όταν είσαι νέος να είσαι περισσότερο μαλ**ας! Αυτό είναι κάτι που το μαθαίνεις μόνο με την εμπειρία".

"Αλλά εκτός από αυτό, είμαι πολύ χαρούμενος και σήμερα ήταν ένας σπουδαίος τελευταίος αγώνας".

Επόμενο άρθρο »

Morbidelli: Ήταν αδύνατον να επιτεθώ και να περάσω τον Rossi

« Προηγούμενο άρθρο

O Valentino Rossi θρύλος των MotoGP

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα