• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Aleix Espargaro: Προτιμώ να κάνω λάθος και να ζητήσω συγνώμη
Παρά να μην λέω αυτό που σκέφτομαι
Νέα 23/07/2022 - 20:20

Ακόμη και πριν γίνει υποψήφιος για τον τίτλο των MotoGP το 2022, ο Aleix Espargaro, ήταν πάντα ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες του πρωταθλήματος.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ειλικρινή του φύση και την ειλικρίνειά του όταν μιλάει στα μέσα ενημέρωσης – μια ειλικρίνεια που του προκαλεί συχνά προβλήματα.

"Νομίζω ότι με κάνει πιο χαρούμενο", παραδέχτηκε για την έλλειψη φόβου να εκφραστεί τόσο εντός όσο και εκτός πίστας. "Λοιπόν σημαίνει ότι ίσως η καριέρα μου ήταν καλύτερη γιατί αν είσαι χαρούμενος όλα είναι καλύτερα. Έχω την αίσθηση μέσα μου ότι πρέπει να εκφράσω αυτό που νιώθω. Αν δεν εκφράζω αυτό που νιώθω, δεν είμαι καλά με τον εαυτό μου. Δεν είμαι υποκριτικός, οπότε πρέπει να πω αυτό που νιώθω".

"Μερικές φορές είναι λάθος. Όταν κατηγόρησα τον (Marc) Marquez για αυτό που έκανε στη Jerez, ήταν λάθος. Έκανα πολλές φορές στο παρελθόν περισσότερα από εκείνον, 10.000 φορές περισσότερα από εκείνον, αλλά εκείνη την κατάλληλη στιγμή, εκείνη τη στιγμή, ένιωσα ότι έπρεπε να το πω και το είπα".


"Δεν φοβάμαι να κάνω λάθη και μετά να πω, «Συγγνώμη, έκανα λάθος», γιατί αυτό είναι μέρος της ζωής. Και οι άνθρωποι που δεν λένε ποτέ τίποτα, ποτέ δεν χρειάζεται να πουν, «Συγγνώμη, έκανα λάθος», αλλά προτιμώ να κάνω λάθη και μετά να ζητήσω συγγνώμη".

Ενώ μπορεί να υπάρχουν άλλοι που αισθάνονται παρόμοια με αυτόν όσον αφορά σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια των αναβατών, είναι δίκαιο να πούμε ότι συνολικά οι περιστασιακές θεατρικές του κινήσεις είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του Aleix Espargaro.

Αν και θα μπορούσε να είναι ωραίο από άποψη θεάματος αν υπήρχαν μερικοί άλλοι σαν αυτόν στην πίστα κάθε Σαββατοκύριακο, γνωρίζει επίσης ότι δεν μπορούν όλοι να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο. 

"Δεν θα πω ποτέ πώς πρέπει να ενεργήσουν", επέμεινε για τους αντιπάλους του. "Όλοι πρέπει να ενεργούν όπως νιώθουν. Αν δεν συμπεριφέρονται όπως είναι, τότε είναι λάθος, 100%. Ίσως συμπεριφέρονται έτσι επειδή είναι έτσι, αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μάσκα".

"Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Και τώρα, η αίσθηση μου είναι ότι θέλουμε να προσπαθήσουμε να αρέσουμε σε όλους, και αυτό είναι αδύνατο. Ακριβώς όπως ο Rafa Nadal, και είναι αδύνατο να γίνεις σαν αυτόν. Οπότε στο τέλος πρέπει να είσαι όπως είσαι".

Μπορεί να μην θέλει να πει στους αντιπάλους του πώς να συμπεριφέρονται, αλλά ο Espargaro έχει επίσης κάποιες συμβουλές για τoυς αναβάτες των μικρότερων κατηγοριών.

"Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουμε", είπε ο 32χρονος, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη 18η σεζόν αγώνων Grand Prix και στην 12η του στα MotoGP.


"Εννοώ, πολλές φορές όταν παρακολουθώ τηλεόραση – για παράδειγμα, ο (David) Munoz νομίζω ότι ήταν ο αναβάτης που τερμάτισε στο βάθρο στην Moto3 στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά, η συνέντευξή του ήταν πολύ βαρετή. «Ναι, χαίρομαι, ευχαριστώ στην ομάδα μου, ευχαριστώ…»".

"Χαλάρωσε. Πες αυτό που θέλεις να πεις. Πες ευχαριστώ στον καλύτερό σου φίλο ή πες στη γιαγιά σου ή ό,τι θέλεις να πεις. Αλλά αν φαίνεσαι ότι πρέπει να είσαι σούπερ, σούπερ πολιτικά ορθός, η ζωή είναι πολύ βαρετή έτσι".

Ο Espargaro πιστεύει ότι το μοναδικό του μεγαλύτερο λάθος του 2022 μέχρι στιγμής – και ίσως ολόκληρης της καριέρας του – οφείλεται στο ότι έκανε ακριβώς το αντίθετο και δεν ακολούθησε τη δική του συμβουλή για χαλάρωση.

Πηγαίνοντας στο Grand Prix της Καταλονίας τον περασμένο μήνα ως ο τοπικός ήρωας, ο κάτοχος της pole position και το φαβορί πριν από τον αγώνα, τα έκανε όλα στραβά χάρη στην υπερβολική πίεση που έβαλε στον εαυτό του. 

"Η Βαρκελώνη ήταν ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο για μένα", παραδέχτηκε ο Espargaro. "Ένιωσα πολύ, πολύ, μεγάλη πίεση γιατί όλοι με επευφημούσαν, όλοι οι Καταλανοί, οι Ισπανοί οπαδοί. Χωρίς τον Marc, επευφημούσαν εμένα και με έβαζαν ως φαβορί για την νίκη, οπότε ήταν ένα πολύ απαιτητικό Σαββατοκύριακο".

"Ίσως ήμουν πολύ συγκεντρωμένος, ίσως ήμουν πολύ σοβαρός το Σαββατοκύριακο. Είπα μετά την pole position ότι δεν πέρασα καλά στις κατατακτήριες. Δεν πέρασα καλά και πήρα την pole position".

"Στον αγώνα, ξεκίνησα επίσης πολύ συντηρητικά, προσπαθώντας να διατηρήσω τα ελαστικά για να κερδίσω. Σε μια άλλη πίστα, όταν ο Fabio μου επιτεθεί στην πρώτη στροφή, θα του επιτεθώ ξανά, θα παλέψω μαζί του".

"Αλλά στη Βαρκελώνη είχα εμμονή με τη νίκη, έτσι διατήρησα πολύ τα ελαστικά και μετά έχασα τον αγώνα. Στο τέλος, η δεύτερη θέση ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να πετύχω".

"Έτσι η Βαρκελώνη είναι η απόδειξη ότι πρέπει να χαλαρώσεις λίγο, πρέπει να απολαύσεις περισσότερο τη στιγμή, και εγώ ήμουν πάρα πολύ συγκεντρωμένος. Αυτός είναι ο λόγος που δεν είδα καν την καρό σημαία, γιατί ήμουν πολύ συγκεντρωμένος".

Επόμενο άρθρο »

World Ducati Week: Lenovo Race of Champions

« Προηγούμενο άρθρο

O Jonathan Rea υπέγραψε επέκταση συμβολαίου με την Kawasaki

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα